Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Spanje-Portugal 2011 week 1

2 febr. Vanmorgen om half 10 vertrokken met donker en vochtig weer. De rit verloopt vlot via Antwerpen-Kortrijk-Lille. We hebben geen enkel oponthoud door file of ongelukken. Zijn om 4 uur in Montville op een mooie rustige camperplek in het plaatsje. Staan bij een leuk park en lopen er even een rondje om de grote vijver. Daarna even het plaatsje in maar het is vrij koud door de straffe wind en gaan gauw weer naar de camper. Lekker de verwarming aan en koffie zetten. Halen de laptop voor de dag, we hebben WiFi hier tot 22.30 uur. Aan de website begonnen maar kan niet uploaden door FTP blokkade.

wandelen rond het meer eendjes voeren
3 febr.  Vertrekken om half 10 en het mist aardig. Hebben in het begin veel oponthoud en pas na de koffie kunnen we een beetje opschieten. Na de middag laat de zon zich een paar keer kort zien. Rijden naar Poitiers maar daar is de parking bij Futuroscope gesloten. Dan door naar een andere CP maar dat blijkt alleen een sanizuil te zijn. Rijden maar door naar Vivonne en daar is een mooie kleine plek bij het toeristenkantoor. Het is inmiddels 6 uur en door alle tegenslag erg laat vandaag. Hier overnachten we met 3 campers
4 febr. Lekker geslapen en worden laat wakker. Vertrekken om 10.15 uur verder richting Spanje. Hier en daar wat lichte regen en door het opspattende water ziet de camper er inmiddels niet uit, hij is verschrikkelijk smerig. We schieten goed op en het weer wordt steeds beter. Na de middag veel zon en als we om 4 uur in Capbreton aankomen schijnt hij volop. Het is 13-14 graden en gaan eerst een strandwandeling doen. Heerlijk om langs de waterlijn te lopen met de burlderende golven. Ongemerkt zijn we een heel eind gelopen en de terugweg door de duinen is zwaar. Inmiddels 6 uur als we weer bij de camper zijn. Morgen spierpijn dus
bunkers van de oorlog
5 febr. Goed geslapen en het is zeer koud als we wakker worden, eerst de kachel maar een poosje aan. Er waait ook een stevige wind. Nemen het besluit om door te rijden naar de Algarve, daar is het de komende week mooi weer en een stuk warmer dan hier volgens de vooruitzichten. Vertrekken om 9.15 uur en willen door naar Salamanca. Komen al gauw in de mist en nemen de tolweg naar de Spaanse grens. In Spanje stijgen we naar gemiddeld 800 meter en de mist blijft tot de middag aanhouden. Dan breekt de zon door en gaan van de tolweg af en rijden via de N 1 naar Bourgos. Dan de snelweg A 63 via Valladolid naar Salamanca.
Het is zaterdag en lekker rustig op de weg en hebben tijd genoeg om regelmatig even te stoppen voor een drankje en de benen te strekken. Komen om half 5 aan op een grote parking vlak bij de stad. Het is heerlijk weer en lopen naar de Basiliek. Het is een zeer groot bouwwerk met mooi bewerkte gevels en torens. Het zijn er twee, ze hebben tegen de oude een nieuwe kathedraal gebouwd. Hij is open en binnen zie je pas echt hoe groot deze 2 basilieken zijn. Het dak heeft prachtige koepels en gewelven, echt een kunststuk om dit te bouwen. Lopen door de straten rondom de kathedraal die mooi in stijl zijn met de kathedraal. Er zijn nog aardig wat toeristen hier in de stad. Om 6 uur wordt het koud en lopen terug naar de camper. Staan hier nu met 3 campers om te overnachten.
dakkoepel met gewelven
6 febr. Koude nacht, ijs op de camper met -5 gr dus gauw de kachel aan. Vertrekken om half 10 richting de Algarve omdat het daar zomers is de komende week. Hebben mooi weer onderweg en op de hoogvlakte bij Caceres ligt op de hellingen nog sneeuw. Na Meria zakken we naar 200 meter en hier is het al voorjaar, bomen al in bloei en ook langs de weg verschijnen de gele bloemen al. Om half 4 in Elvas en eerst de tijd een uur terug. Zetten de camper neer bij het Aquaduct op het grote plein. Maken er wat foto's en lopen wat rond in de omgeving.
voorjaar in Spanje
Kasteel op de heuvel
Gaan met de camper naar Parada do Castelo, het kasteel op de heuvel. Rijden met de camper omhoog en je kan daar zelf overnachten op de parking. Leuk om hier even rond te lopen en om de geschiedenis op je in te laten werken. Het is van 1226 en door de vele verbouwingen ziet het er zeer goed uit. In deze tijd van het jaar (febr) zijn de bijgebouwen, museum en expositieruimte gesloten. Er staan ook sinasappelbomen en degene die ik opraap om te proeven smaakt geweldig. Die aan de bomen hangen zijn nog niet rijp. Maar gauw ergens langs de straat een zak kopen. Om 5 uur rijden we terug naar het grote plein en overnachten daar.
gangen onder het kasteel

7-8 febr  Vandaag verder naar het zuiden, via Evora, dan naar Beja en binnerdoor verder naar Castro Marim. Daar is een aardige CP waar nog een plaatsje voor ons is. Het is heerlijk weer, kleden ons meer zomers en gaan lekker buiten van de zon genieten. Hebben onderweg sinaasappelen gekocht en ook dat is genieten. Ze smaken heerlijk en dat voor € 0,49 p/kg Om 5 uur wordt het frisser en gaan naar binnen. Het is hier dichtbij zee toch iets koeler dan in het binnenland. Vanmorgen met koffie drinken was het buiten 26 gr. We eten in de camper en nemen er een lekker wijntje bij.

 

Castro Marim

Gaan redelijk op tijd naar bed (11 uur) en slapen prima op de nieuwe bedden. Volgende morgen naar het plaatsje en de kerk bezoeken. Daar zijn ze aan het werk en is gesloten. Lopen omhoog naar het kasteel en dat is wel aardig om te zien. In deze tijd erg stil maar in de zomer worden er hier veel feestjes e.d. gehouden. Wat meer onderhoud zou het geheel wel mogen hebben. Doen wat boodschappen bij de supermarkt en zie dat brood het dubbele kost dan thuis. Om 1 uur terug bij de camper en na de lunch maken we de camper even schoon. Hij is erg smerig geworden van de rit hier heen.

 

binnenplaats kasteel
Vooral de wegen in Frankrijk waren smerig, nat en er lag ook nog veel zout op de weg . Na de wasbeurt ziet hij er weer als nieuw uit. Zonnen een poosje en om 4 uur naar de Bieb om te internetten, er is WiFi en gratis. Het is een mooi groot en luxe gebouw, veel computers en weinig bezoekers. Gewoon te duur voor zo'n klein plaatsje. Om half 6 weer in de camper en maken eten klaar. Daarna kijken wat we morgen gaan doen, de weersvooruitzichten zijn ineens een paar dagen wat minder. We zullen wel zien wat het morgen voor weer is, anders maar een dag lezen, nog niet aan toe gekomen.
veel huizen met ingestorte daken
Index Overnachtingsplaatsen Overzicht in Google Maps Week 2