Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Spanje-Portugal 2011 week 2
Manta Rota
9 febr. Vertrekken uit Castro Marim en rijden naar Manta Rota waar een grote camperplek is. Het weer is somber, soms  komt de zon er even door. Lopen het plaatsje in waar  het rustig is op straat. Straten doen wel gezellig aan door de frisse kleuren van de huizen. Hebben een fles gas gekocht maar een probleem met onze Portugeese gasdrukregelaar, er zit een andere maat schroefdraad aansluiting in deze nieuwe camper. Zoeken een verloopstukje maar hier niet te koop. Worden naar Villa Real gestuurd hier 15 km vandaan. Vinden de winkel en die is gesloten tot 15.30 uur. Wachten tot hij opengaat en ook daar kunnen ze me niet helpen.
Manta Rota

Zien hier aan de haven ook veel campers staan en besluiten hier te blijven. Drinken even koffie en gaan de stad in. Op het centrale plein bezoeken we de kerk die binnen mooi bewerkt is, helaas is het er erg donker zodat foto´s maken geen zin heeft. Het plein is een echte ontmoetingsplaats voor de bevolking, het staat vol met banken die aardig bezet worden door de oudere bevolking. Wandelen door wat winkelstraten en soms zie je nog wel een winkel waar bijna alles te koop is. Een soort doe het zelf zaak met spullen die bij ons niet meer los te koop zijn. Hier ook wel veel winkels voor de toerist. Om half 6 weer terug naar  de camper.

Ville Real aan de haven
Ville Real
10 febr. Rijden vandaag terug naar Monta Rota en zetten de camper op de grote parking vlak bij het strand. Het is aardig zonnig en zetten de stoelen buiten. Genieten van de zon en een boek tot 1 uur, dan even een broodje eten. Om half 2 op weg voor een strandwandeling. Lopen een heel stuk langs het water en zien veel mooie schelpen op het strand liggen. Er zijn ook aardig wat vissers op het strand. Nemen terug een route door de duinen en dat loopt best wel zwaar door het droge zand. Om 4 uur weer bij de camper en maken de dag vol met zonnen en een boek. Om 5 uur wordt het weer frisser en gaan we naar binnen. Zien op de TV dat ze voor morgen regen opgeven.
achter de duinen
11 febr. Het is prachtig weer als we wakker worden, blauwe lucht en zon. Ontbijten en daarna stadje in om te reserveren voor een Fado avond incl. diner. Helaas alles bezet en geen plaats meer vrij. Even balen, dit hadden we niet verwacht. Doen wat boodschappen en als we terug lopen worden we bij het restaurant binnen geroepen, er is een afzegging en wij kunnen er bij zijn vanavond. Rest van de dag met een boek buiten in de zon. Het blijft de hele dag heerlijk weer. Om half 8 gaan we eten in restaurant A Proa en dat smaakt goed. Daarna zijn er 3 mensen die de Fado ten gehoren brengen. Een gitarist-arcordionist, een zanger en een zangeres.
Fado avond
De Fado is van oorsprong muziek van en voor de armste bevolking. Deze liederen vol emotie geven vaak het verlangen weer naar vroeger en over wat er allemaal verloren is gegaan. Het raakt je wel als je ziet met wat voor overgave dit zo dichtbij voor je gezongen wordt. Het is muisstil tijdens het optreden, iedereen luistert vol overgaven. Het is echt geweldig om dit te zien en te horen. Later op de avond komen zomaar mensen binnen die ook komen zingen of gitaar spelen, dat kan hier allemaal. Met elkaar maken ze er een schitterende avond van. Om half 2 stappen we toch maar op, hebben genoten en hopen dit nog meerdere keren te mogen bijwonen.
Portugeese eigenaar met zijn Belgische vrouw
12 febr. Ook vandaag weer prachtig weer, ook hier kan je niet vertrouwen op de weersvoorspelling. Zitten bij de camper in de zon en lezen veel. Na de middag nemen we de fiets en rijden naar Monte Gordo. Moeten via de N125 en dat is niet prettig fietsen, meestal geen fietspad en de auto's rijden vlak langs je heen. Zien hier dat de gedoog plaatsen leeg zijn, de politie stuurt je hier weg. Men zegt dat er een nieuwe wet is aangenomen dat verbied dat campers niet binnen 1 km van het strand mogen overnachten behalve op campings.
Voorjaar begin febr.
visserstrand
De middenstand komt hiertegen in het verweer, hun omzet gaat hierdoor sterk omlaag en er vallen ontslagen. Fietsen naar de vissersboten die hier op het strand liggen. Altijd een kleurrijk geheel om te fotograveren. Lopen wat rond in het stadje maar daar zijn we gauw uitgekeken. Fietsen weer terug naar de camper. Zitten nog heel even buiten maar de zon verliest z'n warmte om half 6 gaan we naar binnen. Bij Manta Rota waar we nu staan zijn de verbodsborden voor campers afgeplakt. Horen vertellen dat het hier tot april wordt gedoogd om te overnachten.
ook de katten eten mee
13 febr. Vandaag begint de dag met donker weer. Soms een klein beetje zon maar in de loop van de ochtend wordt het steeds zwaarder bewolkt. Ook niet lekker om buiten te zitten dus dat wordt veel lezen. Jannie gaat even wat boodschappen doen, ja de supermarkt is gewoon open vanmorgen en dat op zondag. Ze brengt lekkere verse broodjes mee voor de lunch. In de loop van de middag komt er veel wind en de regen komt snel daarna. De middag komen we door met lezen en kaarten. Om 6 uur breekt de lucht en laat de zon zich nog net even boven de horizon zien. De lucht wordt weer helemaal helder en verwachten dat het morgen beter weer is als we verder trekken.
14 febr. Worden wakker met zon maar al snel komen er veel wolken aan de lucht. Ga eerst naar de super voor verse broodjes en sinasappelen. Dat blijft een lekkernij hier en ze kosten € 0,39 p/kg. Na het ontbijt vertrekken we en gaan eerst boodschappen doen bij de Lidl. Daarna rijden we naar Castro Marim waar we om 11 uur nog een plaatsje hebben. Drinken eerst koffie en dan naar de bieb om te internetten, post ophalen en de site bijwerken. Om 1 uur weer in de camper en eten een broodje. De lucht blijft donker en er valt nu en dan wat regen. wordt ook kouder. Gaan om half 5 nog even internetten en zien dat het weer morgen ook niet best is, veel bewolking met regen. Zien morgen wel als we opstaan.
15 febr. Regen en nog eens regen, het regent van gisterenmiddag 4 uur tot 11 uur vanmorgen, niet 2 min. droog geweest. Ga even broodjes kopen bij de bakker en eind van de ochtend even internetten. Na de lunch knap het weer op en gaan we wandelen. Lopen de heuvel op en komen bij een soort burcht waarvan de poort gesloten is. Zien wel dat het met E.U. geld is opgeknapt maar we kunnen er niet in. Je hebt wel een mooi uitzicht over de omgeving vanaf deze heuvel. Daarna lopen we naar een kerkje met een molen wat we vanaf de heuvel zagen liggen. Er is ook een soort waterpark bij dat in mijn ogen veel geld heeft gekost en niemand tot nut is.
Castro Marim
waterparkje
Lopen daarna naar de begraafplaats die hier wel bijzonder zijn. De meeste mensen worden niet in de grond begraven maar in nissen in de muren gezet. De rijke families hebben een eigen grafhuisje waarin meestal 6 kisten kunnen worden geplaatst. Het ziet er allemaal goed verzorgt uit en de graven zijn meestal voorzien van een foto van de overledene. Lopen hier even rond en gaan daarna weer richting de camper. Zetten een kopje thee en gaan nog even internetten in de bieb. Het weer zal de eerste dagen nog niet echt mooi zijn maar over een dag of 3 zal het veel beter worden volgens de vooruitzichten. We laten het maar over ons heen komen, kunnen er toch niets aan veranderen.