Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Spanje-Portugal 2011 week 3
Index
16 Febr. Goed geslapen en het weer ziet er niet goed uit, donkere lucht en buien. Eerst naar de sanizuil, lozen en de watertank voldoen. Daarna ontbijten we terwijl de regen met bakken uit de lucht komt. Het begint ook nog te onweren, kan er ook nog wel bij. Gaan toch op weg naar Quarteira waar we een overnachtingsplaats weten. Onderweg wel proberen het gas probleem op te lossen en hebben een adres van een camperbedrijf in Faro dat campers verkoopt en verhuurd. Na veel vragen eindelijk gevonden, staat 1 huurcamper bij een bedrijfje maar alles zit op slot. De buurman wist ook niet wanneer hij hem voor het laatst had gezien.

Geven het maar weer op en gaan maar verder. Komen door plaatsjes waar de boel blank staat op straat, overal water. Je ziet ook nergens putten langs de weg om het water af te voeren. Als je door de plassen rijdt dan vliegt het water zo tegen de huizen aan, voordeur dichthouden dus voor de mensen die langs de weg wonen. Zijn om 12 uur in Quarteira en ook op de parking bij de haven staat het vol met plassen. Vinden een droog plekje en nemen een boek. Om 1 uur komt de zon erdoor en lopen we naar het stadje. kijken op het strand en bij de vissershaven waar veel bootjes liggen.

 

vissershaven
Wandelen een paar uur door de straten en als het regent maar schuilen in een winkel. Zien ook weer een winkel van BP gas maar helaas gesloten tot 15.30 uur. Ga er later toch even heen maar ook hier zit een jong meisje die zegt dat ze er pas werkt en ik zelf maar moet zoeken wat ik nodig heeft. Er is van alles maar niet wat ik nodig heeft, neem wel wat mee waar ik voor nood een aansluiting mee kan maken. Om 4 uur weer bij de camper en vermaken we ons met koffie en een goed boek. Er staat soms aardig wat wind en zet de krikjes onder de camper tegen het schudden. Hopen op een rustige nacht zonder harde wind.
gevel versiering

17 febr. Goed geslapen, de wind heeft zich rustig gehouden. Gaan om half 10 rijden naar Praia da Falesia. Het is aardig weer en regelmatig schijnt de zon. Gelezen dat ook hier een mooie kustlijn is met kleurrijke duinwanden. Begint net te regenen als we willen gaan wandelen. Drinken eerst maar koffie en als de zon komt gaan we op pad. Op het strand loopt het zwaar in het mulle zand. We zijn al gauw bij de gekleurde wanden en ze zijn inderdaad wel mooi. Helaas laat de zon ons in de steek en zien we de lucht weer snel betrekken.

 

Besluiten om het hier voor gezien te houden en weer naar de camper te gaan voor we nat regenen. Moeten nog 200 meter als het echt begint te regenen, komen dus niet droog in de camper aan. Gaan maar door naar Ponto do Castelo, hebben daar al eens gestaan. Onderweg worden veel sinaasappelen aangeboden die ze zo vers van de bomen plukken. Stoppen er bij een en even proeven of ze lekker zijn. Nou dat zijn ze en we kopen 10 kg voor € 4,-. Om 12 uur bij Castelo waar maar 1 camper staat, zien geen verbodsborden dus blijven hier staan. Eten een broodje en gaan daarna wandelen.
Wat is het toch een mooie kust hier, steile rotsen, inhammen en kleine strandjes. Wandelen en klimmen heel wat af en maken veel foto's. Zijn om 4 uur weer bij de camper terug en even tijd voor koffie. Jannie gaat na de koffie nog even op pad en ik verwijder al het zand een beetje uit de camper. Je loopt heel wat zand en steentjes naar binnen met dit weer. Er staat een frisse wind en niet lekker om buiten te zitten. Nemen een boek en een wijntje en maken zo de dag weer vol. Zien de weersverwachting voor morgen op TV en dat stemt niet erg hoopvol, schijnt nog al wat regen deze kant op te komen. We zien het morgen wel als we wakker worden.
18 febr. Het weer is goed als we wakker worden, zon schijnt en blauwe lucht. Krijgen ook bezoek van de politie, mogen hier niet overnachten en worden opgeschreven. Of daar later via de post nog een bekeuring wordt bezorgt weten we niet, we zien wel. Ze geven wel de tip dat we gewoon elke dag een ander strandje moeten nemen dan geeft het geen probleem. Ze kontroleren op de dag en ze komen de andere morgen terug om te kijken of je dan nog op hetzelfde plek staat. Krijgen een groot ingevuld formulier, een hand en wensen ons nog een fijne vakantie. Vertrekken om 10 uur naar Praia de Marinha.
Daar drinken we eerst koffie met uitzicht op de mooie kust. Daarna gaan we wandelen en dat is steeds weer genieten in dit ruige landschap met de uitgevreten rotsen. Gaan verder naar een volgend strand waar we eerst lunchen. Proberen bij Praia de Carvoeiro te komen maar dat lukt niet vandaag. Dan maar door naar Praia da Rocha en we zien op de plaats waarvan we dachten dat je hier niet meer mocht staan wel 15 campers staan. Gaan er dus ook maar bij staan. Het blijft aardig weer en gaan een poos wandelen in het plaatsje. Het is altijd gezellig om hier te lopen.
door de wind gevormd
vuurtoren bij Carvoeiro
strand Praia da Rocha
Zien bij de Chinees een leuke aanbieding voor een buffet en daar gaan we dus vanavond eten. Via het strand lopen we terug en zijn om half 5 weer bij de camper. Zetten koffie en lezen de rest van de middag. Om half 7 even opfrissen en op weg naar de Chinees. Nemen een flesje wijn en kunnen ons daarna tegoed doen aan een heerlijk buffet met 18 warme en 8 koude gerechten en dat kost € 9,95 p/p. Het eten is voortreffelijk en we snappen niet dat ze hier ook nog wat aan kunnen verdienen. Krijgen bij de rekening ook nog een gratis glaasje port aangeboden van het huis. Om 9.15 uur weer bij de camper
19 febr. Worden om half 9 gewekt door de toeter van de bakker. Snel uit bed en verse broodjes kopen. Er schijnt even een flauw zonnetje maar ook die laat het snel afweten. Maken de ochtend vol met de camper een beetje schoonmaken, koffie drinken en wat lezen. Na de lunch rijden we wat rond in de omgeving maar als het gaat regenen is daar ook niet veel aan. Gaan maar terug en nu naar een andere parking waar een open internet verbinding is. Er staan hier wel 80 campers en hier overnachten kost € 1- en kunnen hier gratis lozen. De weervooruitzichten zien er goed uit, gelukkig weer veel zon. Morgen gaan we een wandeling langs de rotskust maken.
Praia da Rocha
20 febr. Vroeg wakker en het is mooi weer. Helaas geen bakker dus geen vers bolletje vanmorgen. Rijden na het ontbijt naar een andere parking die dichter bij het strand ligt. Om half 10 gaan we wandelen via het strand langs de mooie rotskust. Het is laag water en kunnen goed bij de rotsformaties komen. Er zijn al veel mensen op het strand voor hun ochtendwandeling. Dit is weer echt genieten, mooie rotsen, zon en de zee. Dicht bij de rotsen en uit de wind liggen al mensen te zonnen, om 10 uur al 20 graden. We lopen heel wat af en de fotocamera heeft het er maar druk mee.
Klimmen aan het eind van het strand omhoog en lopen boven langs de rotsen verder. Vanaf hier mooie uitzichten over het beneden liggende strand en rotsen. Lopen ook hier een aardig stuk voor we aan de terugtocht beginnen. Wel even klauteren en klimmen voor we weer een beetje vlak kunnen lopen. Nemen op de terugweg een terrasje en drinken even een Cola. Zitten boven aan de rand van de rotsen en hebben een mooi uitzicht op het strand beneden. Om half 2 weer bij de camper en rijden terug naar de grote parkeerplaats waar we vannacht ook gestaan hebben. Stoelen buiten en lekker met een boek in de zon

21 febr. Staan om 8 uur op, gaan vandaag eerst naar de markt in Silves. Eerst de camper verzorgen, alles lozen en water vullen. Als dat gedaan is ontbijten we. Rijden naar Silves waar genoeg parkeerterreinen zijn en waar overnachten ook wordt toegestaan. Lopen het stadje in en het is nog stil zo vroeg. Bezoeken eerst de Sé kathedraal uit de 13e eeuw. Niet heel bijzonder van binnen, beetje somber door de rode zandsteen. Daarna naar het kasteel, nou ja het kasteel is er niet meer maar de muren die om het kasteel staan zijn nog mooi in takt.

 

Ook deze zijn van rode zandsteen en stamt nog uit de tijd van de Moren (van het jaar 1025-1050). Lopen de muur rond en vandaar mooie uitzichten over de omgeving met de vele sinasappel bomen. Dan naar de markt waar de meeste mensen toeristen zijn, vooral veel Nederlanders. Een markt eens per maand voor de plaatselijke bevolking maar er komen dus toch veel overwinteraars op af. Kopen er een lekkere donut en gaan dan weer terug richting de camper. Kijken even in een winkel waar ze voorwerpen van kurk verkopen. Ze maken er mooie dingen van, Silves is de streek van de kurkindustrie.
Gaan terug naar de kust en wandelen bij verschillende strandjes. De uitzichten lands de kust met de mooierotsen blijven mooi. Er komt wel veel klimmen en trap lopen aan te pas om er te komen. Op een plaats was beneden bij de de trap wel 80 cm zand weggespoeld zodat je naar beneden moet springen. Op meer plekken kan je zien dat er veel water en wind is geweest, er is veel weggespoeld en afgebrokkeld. Beginnen toch zware benen te krijgen van het vele lopen. Besluiten terug te rijden en komen zo weer in Praia da Rocha terecht waar we overnachten.
22 febr. De weersvooruitzichten zijn goed voor de komende week en we besluiten het binnenland in te gaan. Wachten op de bakker voor een broodje en het wordt half 11 voor we vertrekken. Rijden via een binnerdoor weg de bergen in en dat wordt de hele rit bochten rijden. De weg is een en al bocht en steeds klimmen en dalen. Nadeel van deze weg, je rijdt steeds tussen de bomen en daardoor geen uit of vergezichten. Stoppen in een dorpje om brood te kopen, probeer het bij 2 winkeltjes maar geen brood. Geen ramp want we hebben nog in de diepvries. Komen om 1 uur bij de stuwdam aan waar nog 2 campers staan. Rest van de dag buiten in de zon.