Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Spanje-Portugal 2011 week 4
23 febr. Mooi weer als we opstaan en trekken vandaag verder naar het noorden richting Evora. Wel laat voor we vertrekken, het is inmiddels half 11. Rijden een goede weg binnerdoor en deze is veel mooier dan gisteren. Veel minder bomen en een mooi open landschap. Een gebied waar veel kurkeiken staan. De streek staat bekend om de grote kurkproduktie. Er staan ook veel Camelias in volle bloei, vreemd als je dan een SMS ontvangt dat het in Nederland sneeuwt. Stoppen in een dorp om even wat boodschappen te doen. In de winkel hadden ze geen brood en het kost heel wat moeite om de bakker te vinden.
kurkeiken
kurkeik

Die heeft geen winkel maar je moet kijken naar een grote schoorsteen van de oven. Lopen even door het dorp en dat is echt Portugees, witte huizen afgezet met gele en blauwe kleuren. Er is ook een dorpskraan dus maar even de watertank vullen. Je ziet hier ook veel ooievaars die hier op hun nest zitten. Rijden door naar het Barragem da Rocha en dat is een mooie plek waar nog meer campers staan. Het uitzicht over het stuwmeer is prachtig en met weinig wind boven de 20 graden. We lunchen eerst en daarna lekker in de zon voor de camper een kleurtje krijgen.

Er is een simpel restaurantje bij met een terrasje. Ga er even kijken eind van de middag en zie dat er kip op de barbaque ligt. Helaas de mevrouw , een soort ma Flodder spreekt geen engels en het kost moeite om af te spreken dat we vanavond willen komen eten. Dat lukt voor 6 uur maar wat we te eten krijgen, hebben geen idee. Om 6 uur daar aan tafel en die is keurig gedekt. Bestellen wijn en krijgen een grote karaf, daarna komt het voorgerecht, brood, olijven en boter. Dan heerlijke kip van de barbaque, te vette patat en een gemengde salade. Smaakt allemaal goed en dat voor de prijs van € 17,- incl de wijn.

24 febr. Koude nacht geweest en het mist aardig. Om half 8 nog geen 50 meter zicht. Om 9 uur komt de zon erdoor en lost het snel op. Jannie loopt voor een foto naar het water en glijd onderuit, lelijke val. Een zere pols en rug houd ze er aan over. Hopen dat het niet ernstig is. Gaan nog maar voor een rustige dag en rijden naar een ander stuwmeer hier 20 km vandaan. Aan de andere kant van het stuwmeer zien we iets wat we nog nooit hebben gezien. Een groot rond gat in het water en horen vertellen dat het is voor de waterzuivering. Het is een heel apart gezicht in het gladde water.

Het is een mooi open landschap met mooie dorpjes waar we nu zijn. We rijden via mooie binnenwegen die bijna allemaal opnieuw van asfalt zijn voorzien naar de volgende stopplaats. Willen nog even brood kopen en gaan naar zo'n dorpje waar ook een heel mooi kerkje op een heuvel staat. Natuurlijk smalle straatjes, veel auto's langs de weg en soms geen doorkomen aan. Zien maar af van het brood en het kerkje en zoeken maar snel een weg het dorp weer uit. Komen bij Barragem da Roxo maar dat is niet zo,n mooie plaats en er staat ook niemand. Rijden door naar Barragem do Odivelas, ook hiergeen campers maar we blijven hier slapen.
Zetten de camper neer en het is hier warm, in de zon boven 30 graden. Het is half 2 en zetten de schottelbraai buiten en lekker braaien. Zit voor het eerst met zweet op het voorhoofd, bij de tafel is het 34 graden. Heerlijk hier te zitten terwijl er in Nederland sneeuw ligt. Om 3 uur is alles weer schoon en opgeborgen en zetten we koffie. Rest van de dag zitten we in de zon , lezen wat en lopen een rondje. Het is wel uit te houden zo. Gaan ook de route voor de komende dagen uitzoeken, en dat is steeds een afweging, doen we dit of gaan we dat zien . Zo blijft het soms moeilijk om te plannen. Met Jannie gaat het goed, ze doet rustig aan.
ooievaarsmast
25 febr. Trekken vandaag verder en slaan Evora over. Het is daar veel lopen en klimmen en misschien te zwaar voor Jannie. Gaan naar Peniche aan de westkust, ongeveer 240 km. Rijden door het binnenland, mooie wegen en heel stil. Je komt bijna geen verkeer tegen. We zien hier ook geen enkele camper. Doen even wat boodschappen en vervolgen onze weg. Zien ook nu weer veel kurkeiken en ooievaars langs de weg. Er is hier denk ik veel regen gevallen de laatste tijd, akkers en weiland staan nog vol met plassen. Als we het goed zien dan hebben de mensen het hier niet zo breed,
kleuterklasje in een dorp kerkje bij een begraafplaats
Huizen worden slecht of helemaal niet onderhouden en op de meeste erven is het een grote rotzooi. Komen om 3 uur aan in Peniche en kijken even bij de overnnachtingsplaats. Dan door naar de rotskust Papoa om een stukje te wandelen. Rijden met de camper tot vlak bij de rotsen, (parkeren N 39.37228 W 09.37648 ) en het is een heel mooi plekje. Het is hier wel een stuk kouder dan in het binnenland met de wind vanaf de nog koude zee. Lopen hier een uurtje rond en gaan terug naar de overnachtingsplek. Er zou hier een open WiFi zijn maar dat is er niet meer, beveiligen heeft ook hier zijn intrede gedaan. Rijden maar door naar Obidos waar we op de CP overnachten.
vissen vanaf de hoge rotsen
washuis van Peniche
26 febr. Gaan eerst Obidos bezoeken, jammer dat de zon het laat afweten vanmorgen. Waren hier al eerder geweest maar toch mooi om door dit plaatsje te lopen. Er komen wel meer auto in de nauwe straatjes en die rijden vaak ook nog hard. Verder is er alles voor de toeristen te koop, het hele plaatsje leeft hier van. Je blijft hier bezig met foto's maken, het ene plekje is nog mooier dan het andere. Loop nog even naar boven de stadsmuur op maar zonder zon een somber uitzicht over het plaatsje. Om half 12 weer bij de camper en even lozen en water laden.
betegelde toegangspoort
kerk Obidos kerk Obidos
Dan op weg naar Alcobaca om de grootste kerk van Portugal te bezoeken, de Mosteiro de Santa Maria. Deze abdij is in het jaar 1223 voltooid. Het middenschip heeft kolossale zuilen die wel 30 meter hoog zijn. Binnen zijn de muren schoongemaakt en het is mooi om te zien. Kan me maar moeilijk een voorstelling maken hoe ze dit vroeger voor elkaar hebben gekregen zonder de hulpmiddelen zoals kranen en stalen steigers. De kloostergangen zijn ook heel mooi met prachtige gewelven en pilasters, gewoon genieten om hier rond te lopen. Kopen een broodje onderweg naar de camper en dat smaakt lekker. Het is inmiddels 2 uur en de zon schijnt weer.
detail graftombe
binnentuin met sinaasappelbomen
Baseliek van Fatima
Gaan verder naar Fatima waar we eens op zondag willen zijn. De CP staat vol maar er is in de andere parkeervakken plaats genoeg. Dachten in de zon te gaan zitten maar er waait een koude wind. Dan toch maar even bij het heiligdom gaan kijken, de plek waar Maria is verschenen. Indrukwekkend om te zien wat deze plek voor veel mensen hier betekent. Ook de mensen die als een soort boetedoening op hun knieën het plein naar beneden komen kruipen maakt veel indruk. In de basiliek is een dienst bezig en vooral het zingen klinkt geweldig. Om 4 uur weer terug bij camper en lezen de rest van de middag. Na het eten nog even naar het plein waar het nog steeds druk is.
dienst in de verschijnings kapel
kruipende gelovige
27 febr. Gaan om half 10 nog even naar het heiligdom en het is daar druk. Kijken overal nog even rond en het blijft indruk op ons maken. Kijken ook in de nieuwe gebedshal en daar is het heel stil. Het is wel een groot en prachtig gebouw waar voor heel veel mensen plaats is. Moet zeggen dat alles perfect is afgewerkt, vooral het marmerwerk ziet er prachtig uit. Vertrekken om 12 uur en rijden naar Batalha waar we de abdij bezoeken. Gebouwd in frans-gotische steil en kolosaal van afmetingen. Vooral het schip van de kerk is groots met de pilaren van wel 25 meter hoog waar de gewelven op rusten. Ook de kapel waar de tomben staan is prachtig bewerkt.
Fatima
Drinken even koffie op een terrasje met wat lekkers erbij en dat is goedkoop hier. Daarna vertrekken we naar de kustplaats Nazare. Er is daar een parking bij de bieb waar je mag overnachten. Gaan om 3 uur richting het strand en het is hier zeer druk. Op de weg bij het strand staat het verkeer gewoon vast, hebben dit nog niet gezien in Portugal. Er staat wel veel wind en oppassen voor het stuifzand. Op het strand wordt nog vis verkocht en ook op de rekken om de vis te drogen ligt nog veel vis.
Nazare
Komen eind van de middag op een plein waar een soort voorfeest van het Carneval aan de gang is. Dat lijkt hier een feest waar veel vrouwen van 40-60 jaar actief aan deelnemen, weinig jonge mensen en haast geen mannen. De vrouwen zijn gekleed in een rok tot boven de knieën met een soort petticoat eronder, ziet er wel bijzonder uit. Toch weer heel veel gewandeld en gaan om 6 uur terug naar de camper. Even bijkomen en dan maar naar de Chinees om te eten. Nemen een menu maar dat hebben we wel eens beter gegeten. Na het eten het verslag bijwerken en de route voor morgen uitzoeken.
28 febr. Eerst een lekker broodje halen bij de bakker en na het ontbijt nog even op het strand kijken. Veel wind en veel zand in de lucht, maar geen aanvoer van vis. Door de wind grote golven die met veel kabaal op het strand slaan. Daarna rijden we binnendoor langs de kust naar het noorden. Kijken bij diverse stranden maar door de harde wind is het niet prettig om er te zijn, bij harde windvlagen veel zand in de lucht en het vliegt overal tussen. Ook voor de camper niet zo best, daar moet de lak er nog een poosje op blijven zitten.
geen was maar vis aan de drooglijn
visserskerkje van Praia de Mira
Stoppen bij Praia de Mira en lopen even rond. Wilden hier overnachten maar veel stuifzand, er liggen hele hopen op straat. Ook geen visserboten of andere bezigheden op het strand. Rijden verder naar Praia da Vagueira. Treffen vandaag goede maar ook slechte wegen, hebben stukken (bij elkaar wel 20 km) waar je maar stapvoets kan rijden. Er is in geen jaren hier wat aan gedaan en de grootste gaten hebben ze met puin volgegooid. Om 5 uur zijn we bij Praia da Vagueira en de camperplaats is nog gesloten. Bij het strand ook hier allemaal zand en zoeken in het plaatsje maar een plekje bij nog leegstaande vakantie woningen.
Vishal

1 maart. Goed geslapen, het is mooi weer en totaal geen wind. Gaan om half 10 rijden richting Braga. Blijven eerst nog de kust volgen en na 7 km komen we bij Costa Nova. Een leuk plaatsje met gekleurde huisjes en een mooi vissershaventje. Lopen even rond en zien een leuke plek bij de duinen waar we kunnen staan. Een mooie dag om in de zon te zitten en besluiten hier te blijven. Zetten koffie en daarna lekker buiten in de zon. Rond 2 uur komt de wind toch weer opzetten. Gaan een stuk wandelen in het plaatsje en kijken bij de haven. Wel veel rommel bij de haven, opruimen is ze hier vreemd.

Grote en kleine visserskerk vissershaven
Op het strand is het fris en er waait veel stuifzand rond. Ook de vele loopbruggen zitten op veel plaatsen onder het stuifzand. Soms moet je er door heen en het fijne droge zand loopt in je schoenen en het zit tot tussen je tenen. Het wordt ook een stuk kouder eind van de middag als de zon in kracht afneemt. Gaan gauw naar de camper die staat nog een beetje beschut. Om half 5 alweer te koud om buiten te zitten dus lekker de camper in. Ga om 6 uur toch nog even foto's maken van de zonsondergang maar ben weer gauw terug, veel te koud. Het is onverwachts een rustige dag geworden.
loopbruggen onder het stuifzand