Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Spanje-Portugal 2011 week 5
2 maart. Doen rustig aan vanmorgen, ga een vers broodje kopen en wat fruit. Ontbijten en ruimen de camper wat op. Met de gasfles wisselen schiet het in mijn rug, lijkt dat het mee valt. Vertrekken om half 11 richting Braga en dat verloopt niet zo vlot. Het is druk op de weg en rijden constant door plaatsjes waar je maar stapvoets kan rijden. Zoeken een andere weg staan onverwachts toch voor een tolweg. Er is geen weg terug dus gaan maar door zonder dat we een kastje in de auto hebben. De IC 1- A29 zou geen tolweg moeten zijn maar ja als ze het net hebben ingevoerd dan is het niet anders. Zo zullen er nog wel meer komen dit jaar.
Kerk Bom Jezus

Weet nog niet hoe en waar je dit kan betalen. Gaan later van de tolweg af en komen ongewild in Porto terecht. Even lastig door de drukte en nauwe straten maar later rijdt het heel goed door de stad. Via de N1 naar Braga waar we om 3 uur boven op de heuvel bij Bom Jezus staan. Dit bijzondere heiligdom is in 1722 ontworpen door de bisschop van Braga. Er is heel veel graniet gebruikt en de kerk ziet er dan ook nog als nieuw uit van binnen. Lopen buiten alle trappen af naar beneden en lopen ze ook weer omhoog. Jammer dat de zon veel achter de wolken verdwijnt vanmiddag. Om 5 uur rijden we door naar Barcelos waar we overnachten.

3 maart. In Barcelos is er op donderdag markt, schijnt een van de grootste van Europa te zijn. Lopen er heen en hij is inderdaad giga groot. Er is van alles te koop, van tomaten tot bankstellen. Ook veel particuliere mensen die een tuintje hebben en hier hun groeten en levende have verkopen. Wel leuk om hier even over de markt te lopen. Het hele centrum staat door de markt wel vol met auto's. Bezoeken de kerk Nossa Senhora Terco die prachtig is. Het interieur is schitterend bekleed met blauwe tegels over het leven van de H. Benedictus. Daarna naar de Igreja do Senhor da Cruz, een kerk met een mooie koepel en een rijk interieur, helaas verboden te fotograveren.
<leeg>de rode haan, het symbool van Barcelos
Gaan naar de camper en vertrekken naar Viana do Castelo. Zetten de camper op een grote parking waar we ook wel kunnen overnachten. Staan bij de jachthaven en dicht bij het centrum. Eten een broodje en lopen daarna richting het oude centrum. Vroeger was dit een rijke stad en veel huizen en gebouwen zijn in renaissance en barok stijl gebouwd. Het heeft een centrum met mooie gebouwen maar het geheel doet in de boeken mooier voorkomen dan dat wij het vinden. Bezoeken het kerkje Igrea das Almas wat klein is met maar enkele zitplaatsen. Hebben het hier gezien en rijden door naar Tui, een klein plaatsje net over de grens in Spanje waar we op een kleine CP overnachten.
Viana do Castelo
graanhuisjes
4 maart. Om half 9 wakker maar niet aan de klok gedacht. Moet een uur vooruit dus inmiddels half 10. Ga eerst een vers stokbroodje kopen, de broodjes zijn in Spanje smakelijker dan in Portugal. Camper verzorgen en om 11 uur vertrekken we naar Combarro. Een oude plaatsje en het centrum bestaat voornamelijk uit granieten huisjes. Ook de straten zijn meest van graniet. Er staan hier nog div. voorraadschuurtjes waar mais en graan in werd opgeslagen. Ook deze schuurtjes zijn van graniet en vaak staat er ook een kruis op het dak. Ze zijn op granieten paaltjes met daarop een platte steen geplaatst zodat er geen ongedierte in kon komen.
Het is heerlijk om door dit plaatsje te slenteren, het heeft mooie nauwe straatjes waar je ook veel kleine barretjes en restaurantjes tegen komt. Ook hier zie je veel bloemen bij de huizen en dat doet heel gezellig aan. En ondanks de kleine straatjes en nauwe steegjes, je ziet hier toch ook dat de mensen een auto hebben waarvan je soms denk, hoe kom je hiermee het plaatsje uit. Een bezoek aan Combarro is echt de moeite waard. Lopen terug naar de jachthaven waar onze camper op de parking staat. Zie vlak bij de parking een kraan langs de weg en vul de watertank even bij. Daarna rijden we door naar Carril.
haven van Carril
Vinden een plekje bij de vissershaven naast de visafslag. Gaan de benen strekken en kijken bij de haven. Een mooi gezicht als je de gekleurde bootjes bij elkaar ziet liggen in de zon. Kijken binnen bij de visafslag, er staan veel bakken met een soort kokkels? te wachten om verkocht te worden. Om half 6 wordt het druk om ons heen, De handel in de visafslag gaat beginnen. Ga er even kijken maar voor een leek als ik geen touw aan vast te knopen. Er worden hier alleen maar schelpdieren en geen andere vissoorten verkocht . Om 7 uur is alles weg en schoongemaakt en keert de rust weer. Wordt lekker rustig buiten.
5 maart. Ga een broodje kopen, bakker zit 50 m van de camper. Daarna naar de haven waar we overal om ons heen de vissers aan het werk zien op hun schelpdieren banken. Het is laag water en veel banken liggen droog. Als er teveel lege schelpen op de banken komen te liggen dan worden die met een hark bij elkaar geharkt en verwijdert. Dieper in het zand zitten de goede schelpen. Zien ook dat ze kleine schelpen uitzetten, worden dun uitgestrooid in het water. Het staat vol met stokken waar de kweekvelden van de visser mee wordt afgebakend. Jammer dat je slecht kan praten met de mensen, spreken geen woord engels.
begraafplaats
Rijden zo veel mogelijk langs de kust op weg naar Cabo Fisterra. De wegen zijn zeer goed, een geel weggetje op de kaart blijkt nu een 4 baans weg te zijn en waar dat voor nodig is weten we niet. De auto die er rijden kunnen wel op een 1 baans weg. Hebben de tijd en stoppen als we wat leuks zien. Stoppen in Carnota waar we een oud kerkje zien staan. Wel heel oud maar wel gesloten. Kijken op de begraafplaats achter de kerk en dat blijft een apart gezicht. De wanden waar ze de kisten in plaatsen zijn mooi gemaakt van gepolijst natuursteen.
Naast de kerk staan nog een paar graanschuurtjes gemaakt van graniet en één is wel 25 meter lang. Hij staat er al vanaf 1760 en nog steeds in goede staat. Kijken bij een paar strandjes maar weinig ruige kusten. Zijn om 4 uur bij Cabo Fisterra, een uitloper in zee met de vuurtoren. Het is heerlijk weer en maar weinig wind. Lopen wat rond en klauteren over de rotsen. Zien een mooi vlak grasveldje langs de steile kust en gaan hier staan om te overnachten. Mooie plek met de zee voor de deur en heel stil. Lezen nog een poosje in de zon en om half 6 wordt het fris. Er komen nog 4 camper bij ons staan voor het donker wordt en staan hier vannacht met 5 campers.
uitzicht vanuit de camper
haven van Camarinas
6 maart. Een rustige nacht gehad, je hoorde hier werkelijk niets, zelf de zee niet. Er waait een fris windje en we vertrekken naar Camarinas. Ook een klein kustplaatsje met een visserhaven. Soms wel even zoeken om de goede weg te vinden maar we komen er. Kijken even bij de haven maar dat is zeer klein en geen enkele bedrijvigheid. Het is wel carnaval maar daar merken we niets van. Ook in dit plaatsje zie je helemaal niets van carnaval. Hebben het snel gezien hier en gaan door naar Cape Vilan.
grote viskwekerij bij de cape
Ook hier soms lastig de goede doorgaande weg te houden. Cape Vilan steekt ook hoog boven het water uit en op de uiterste punt staat de vuurtoren. Wel een leuke plek maar we hadden de kust hier veel ruiger verwacht. Klauteren wat over de rotsen en eten een broodje. Kijken neer op een grote viskwekerij, nog nooit zo'n grote op het land gezien. Besluiten om door te rijden naar A Coruna waar een camperplek is. Wel een erg scheef terrein waar het moeilijk is de camper een beetje vlak te zetten. Het is heerlijk weer en zetten de stoelen buiten. Zitten tot 6 uur in de zon te lezen.
A Coruna
7 maart. Vandaag gaan we definitief op huis aan en willen een 400 km rijden. Vertrekken om 9.30 uur en het is koud, maar 5 gr buiten. Door het koude weer is het toch soort mistig en ondanks de zon blijft die mist de hele dag aanwezig. Geen mooie vergezichten over de dalen of de kustlijn. Rijden de A8 en die is nog niet overal gereed dus steeds weer een stuk door plaatsjes doordat de nieuwe tunnel of viaduct nog in aanbouw is. Ook hier weer, veel wegen en geen verkeer, het is heel stil op de weg. Stoppen een paar keer aan de kust voor eten en koffie. Zijn om half 5 in Llanes en een mooie plek om te overnachten.
Gaan toch eerst een stuk wandelen, lekker als je de hele dag in de auto heeft gezeten. We staan bij een leuk strandje in een baai met mooie rotsen in het water en op het strand. Er liggen een paar wandelpaden om de baai die we rondlopen. Daarna even Llanes in en dat is een gezellig plaatsje met een binnenhaven. Zijn er druk bezig met bruggen en wegen opnieuw aanleggen dus nu wel een rommel. De winkelstraatjes zijn wel gezellig om door te lopen. Staat wel een fris windje in de smalle straatjes. Om 6 uur gaan we terug naar de camper en nemen een drankje voor het eten. Morgen als het goed gaat naar Frankrijk.
gekleurde haveningang
8 maart. Koude nacht, om 8 uur 4 graden buiten. Na het ontbijt vertrekken we richting Frankrijk. Rijdt zeer vlot langs de Spaanse noorkust maar in de loop van de ochtend toch last van harde rukwinden. Vooral op de viaducten over de diepe dalen is het oppassen. Stoppen voor koffie en later voor een broodje. Dan de laatste km in Spanje en gaan om 2 uur de Franse grens over. Via de N 10 richting Bordeaux en ook dat rijdt snel. Rijden door tot Cestas waar we bij de begraafplaats parkeren een plekje vinden. Het is mooi weer en wandelen een uurtje langs het meer en in het bos achter de begraafplaats.

9-10-11 maart. De laatste 3 dagen bezig met de terugreis naar Nederland. Vertrekken hier met mooi weer en dat blijft de hele dag zo. Vermijden de tolwegen en via de N en D wegen verloopt de rit weer voorspoedig, Geen file of vertragingen en rijden door tot Cloyes Sur Le Loir waar we op een kleine CP overnachten. Het is een koude nacht, het ijs zit op de camper als we wakker worden. Eerst de kachel aan, het is 6 gr in de camper, en kruip nog even onder het dekbed. Ga om 9 uur een vers broodje halen en na het het ontbijt vertrekken we richting België. Eerst nog zonnig weer maar na 12 uur de zon niet meer gezien. Het rijden verloop ook vandaag weer vlot en om 4 uur zijn we in Harelbeke waar we naast het sportcomplex op de parking  overnachten. Om 0.15 uur worden we wakker gemaakt door de politie, Mogen hier niet overnachten en ze willen dat we met de camper naar de grote parkeerplaats gaan van het sportstadion wat 50 meter verder ligt. Daar mogen we wel overnachten. Er zit niets anders op dus verhuizen we maar. Het is daar wel wat rumoeriger en slapen onrustig. Wel mooi weer als we wakker worden maar zeer koud. Ook vanmorgen weer ijs op de camper en doen de kachel aan. Vertrekken om 10 uur en rijden richting Schijndel waar we nog wat dingen voor de camper halen. Eind van de middag zijn we weer thuis en kunnen we terug kijken op een mooie trip.