Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 Spanje 2018 week 3 Index
16 april. Vannacht aardig wat regen en dat was niet verwacht. Vetrekken om 9 uur naar Novelda. Daar staat op een heuvel het kerkje Santa Maria wat is gebouwd in de stijl van Gaudi. Wel heel bijzonder om te zien hoe met allerlei materialen het kerkje is gebouwd. Weinig ruimte er om heen en moeilijk te fotograveren. Van binnen heel eenvoudig maar buiten is het prachtig. Mooie motieven van stenen, rotsblokken en ronde keien.. De voorkant staat morgens mooi in de zon.
Rijden via de A7 naar Chinchilla de Monte Aragon. Een leuk plaatsje met een prachtige gratis CP met loosplaats en water. Heel groot en we staan er maar met 5 campers. Het is zwaar bewolkt, er waait een koude wind en maar 13 gr. Gaan om 3 uur wandelen en dat is de moeite waard. Mooie gebouwen, een leuk ruim centrum en veel hellingen en trappen. Zien veel huisjes in de kalkrotsen en er staat een imposant kasteel boven op de heuvel. Daar staat nog meer wind en hebben ook de pech dat het gesloten is.

Jammer dat het zo koud is, niet echt Spanje weer. Blijven niet lang bij het kasteel, lopen er om heen en dan gauw weer naar beneden. Kijken nog bij een groepje huizen die half in de wand zijn gebouwd. 5 meter hoger ligt een weg waar alle verkeer naar de stad rijdt. Op weg naar de camper zien we dat een gedeelte van een kalkrots is ingestort. Over een lengte van 50 meter liggen vrachtwagens vol met kalkbrokken. De brokken zijn zo groot dat ze voor vervoer eerst kleiner gemaakt moeten worden. Daar zijn ze wel even zoet mee. Om half 6 weer in de camper en even lekker de kachel aan.

17 april. Vertrekken om 9 uur, hebben mooi weer en rijden naar Valdeganga. Daar is het begin van de 30 km lange kloof route. Mooiste gedeelte ligt tussen Kubas en Jorguera en daar is het soms wel smal maar goed te doen. Het is heel stil op de weg, komen 3 auto's tegen deze 30 km. Stoppen regelmatig voor een foto of korte wandeling. Om 12 uur komen we aan bij Alcala del Jucar
Zoeken een parking vlak bij de brug en daar is nog voldoende plaats. Een mooie leuke plek en een mooie omgeving om wat foto's te maken. Wandelen wat rond bij de brug en in het parkje. Daarna lopen we over de brug het plaatsje in en daar is het weer veel klimmen en trap lopen. Het is maar klein dus snel gezien. De steile klim naar het kasteel slaan we deze keer over, lijkt erg steil en een wegdek van grote keien wat niet lekker loopt en ook niet zeker of het open is. Gaan terug naar de camper en eten eerst een broodje. Daarna lekker buiten in de zon en lezen de rest van de dag. Geeft hier geen probleem met de stoelen buiten. Voor € 2,- een mooi rustig plekje. Staan op 830 meter en het is 25 gr dus heerlijk weer.
18 april. Gaan vanmorgen op weg naar Alarcon, een oud dorpje uit de 8ste eeuw. De weg er heen voert over een hoogvlakte tussen 700 en 800 meter met veel akkerbouw en druiven stokken. Zien ook zeer veel amandelbomen op deze route. Net voor Alercon is een uitzichtpunt waar je mooi op de omgeving en het dorpje kijkt met zijn toegangspoorten. Rijden naar beneden en door de 3 poorten rijden we het dorp in. Er is een parking die zo goed als leeg is. Lopen het dorp in en lijkt uitgestorven. Er zijn 3 kerken maar allemaal gesloten.

Vertrekken hier en gaan naar Sam Clemente, een mooie route om te rijden. Doen er wat boodschappen en doen de tank vol. Dan op zoek naar de CP, een grote parking met apart gedeelte voor campers en zijn de enige. Zetten de stoelen buiten en lezen de rest van de dag. Tussendoor even op de begraafplaats kijken en die is zeer groot. De kisten staan meestal in de muur geschoven en afgedicht met een gedenkplaat. De rijke mensen hebben eigen kelder of een graftombe, de armen alleen een kruisje van ijzer of hout. Het is heerlijk weer en kunnen tot half 8 buiten zitten.

19 april. Gaan om 9 uur rijden en doen een molentocht in de omgeving. Rijden eerst naar Mota del Cuervo waar mooie molens staan. Staan boven op een heuvel en best wel fris hier. Ze zijn goed onderhouden maar jammer dat alle wieken stil staan. Daarna gaan we naar Campo de Criptana waar veel meer molens staan, ook in het plaatsje zelf. Hier maakt de camera overuren en ook in het plaatsje is het leuk fotograferen. Er hebben hier 32 molens gestaan en er zijn nog een stuk of 12-13 over. In een van de molens zit het toeristenbureau. Het is ook een mooi plaatsje met de vele wit-blauwe huisjes.
Volgende bestemming is Alcazar maar zien onderweg nog een heuvel met molens. Hier staan 4 mooie molens die goed onderhouden zijn. Wandelen er een half uurtje rond en zetten een bak koffie. Daarna door naar Alcazar de San Juan en parkeren op de CP bij het Plaza de Torres. Doen wat boodschappen en eten er een broodje. Daarna door naar Puerto Lapice, er is een CP met weinig ruimte en er scheve plaatsen. Besluiten naar een andere plek te gaan en dat wordt Consuegra. Daar staan boven op de heuvel 7 molens en een groot kasteel. Langs de weg omhoog staan ook nog enkele molens
Rijden met de camper naar boven en het is een mooi gezicht alle molens op een rijtje. Wandelen een poos rond en maken weer veel foto's. Regelmatig komt er een bus met toeristen naar boven. Op een van de molens zijn ze een nieuw dak aan het maken en er staat ook nog een molen zonder wieken. Het hier niet de gewoonte zoals in Nederland dat de wieken ook draaien. Het kasteel slaan we over deze keer, zijn het lopen zat. Rijden naar beneden en zoeken een leuk plekje op de parking om te overnachten. Staan uit de wind en zitten tot half 8 buiten. Drukke maar mooie dag vandaag.
20 april. Rijden naar Tembleque waar we het Plaza de Major willen bekijken. Een heel oud plein omringt met vakwerkhuizen uit de 17e eeuw. Het houtwerk is goed geconserveerd en alles ziet er goed onderhouden uit. Ze zijn tenten en een podium aan het opbouwen, dat wordt een feestje dit weekend. Lopen naar de kerk maar die zit op slot en zien nergens wanneer die wel open is. verder is er weinig te zien. Verder zijn er weinig bezienswaardigheden en wandelen weer terug naar de camper.
Rijden naar Aranjuez en doen eerst wat boodschappen. Daarna een parking zoeken bij het centrum. Eten eerst een broodje en dan op weg naar het koninklijke zomerpaleis. Wel even zoeken waar de ingang is en waar de ticketautomaat staat. Mogen zonder gids naar binnen en maken uiteraard wat foto's. Een bewaker komt me zeggen dat dit streng verboden is, hebben het nergens zien staan. Zien heel mooie kamers, grote zalen en een zaal met prachtig Chinees porselein.
Daarna gaan we naar de tuinen. Wegens bouwwerkzaamheden is er veel afgesloten. De tuin zelf is een afgang, het ziet er niet uit als een paleistuin. Slecht onderhouden, de heggen zien er niet uit, de grote fonteinen zonder water enz. Er is totaal 300 ha aan tuinen rond het paleis. De hoge bomen komen uit Noord en zuid Amerika. Zoeken de camper weer op en rijden naar Chonchin. Er staat een groot kasteel op een heuvel en rijden daar heen. Er is niemand op de grote parking en besluiten hier te ovenachten. Hebben inmiddels de zon erbij en kunnen nog een paar uurtjes buiten zitten.
21 april. Vertrekken naar Chinchon, een oud stadje en parkeren vlak bij het centrum. Daar ligt het bijzonder Plaza Mayor. Rondom het plein staan typische Castiliaanse huizen Hier worden in augustus nog stierengevechten gehouden en met Pasen worden er passiespelen opgevoerd door de eigen bevolking. Vanaf de gaanderijen kijkt je mooi uit over het hele lemen plein. Avonds zal het hier best gezellig zijn met al die restaurantjes rond het plein en op de gaanderijen. Wandelen door enkele straatjes die veelal smal zijn en daardoor bijna overal eenrichtings verkeer. Jammer voor de foto's dat de zon het laat afweten.
Vertrekken uit Chinchon en rijden naar Ucles. Boven op een heuvel staat een klooster wat we gaan bezoeken. Van oorsprong is het een middeleeuws fort van rond het jaar 1200 en nu in gebruik als seminarie, een opleidingsschool voor geestelijken. Rijden naar boven en nog net een plekje om te parkeren. Een ticket kost € 3,50 incl. een audio in het engels. Per nummer kan je de geschiedenis van het klooster beluisteren.
Er zijn veel mooie dingen te zien, vooral het houtsnijwerk aan het plafond van de eetzaal is indrukwekkend. Afbeeldingen zijn tot in perfectie uitgesneden in het hout. Vlak bij de uitgang is nog een winkeltje waar ze streekproducten aanbieden. Je kan er alles proeven, van wijn tot koek, kaas, teveel om op te noemen. Kopen een paar flessen wijn en een zak lekkere koek. Om 2 uur zijn we op de CP bij een particulier bedrijf. Het is een kaal terrein maar er is water en een loosplek en geen kosten aan verbonden, waar vind je dit nog. Om 4 uur komt de zon maar te koud om buiten te zitten, staan op 1232 meter.
22 april. Lekker rustig plekje hier en donker, nergens buiten een lampje te zien. Slapen goed en na het ontbijt rijden we naar Cuenca. Het ligt op een steile bergkam en omgeven door diepe kloven. Kunnen niet op de parking in de stad komen door afgesloten wegen. Parkeren buiten de stad op een parking langs de rivier. Lopen 1,5 km naar de stad en zien de reden van de afzettingen, er is een processie die een beeld op een grote draagbaar naar de kathedraal brengen. Een hele optocht met muziekkorps en drumband. Op het grote plein is het druk met toeschouwers en gelovigen. De kathedraal is tijdelijk gesloten, na de processie mogen we weer naar binnen.
Lopen naar de kloof waar de hangende huizen te zien zijn. Lijkt me eng om daar op het balkon te zitten. Het uitzicht is mooi vanaf de stalen brug die over de Huecar rivier ligt. Vroeger lag hier een stenen brug maar die is in 1903 ingestort. Het is de verbinding tussen de stad en het klooster. Het klooster is nu als hotel in gebruik.
Lopen terug naar het centrum en gaan eerst eten op een terrasje in de zon. Muziekanten proberen wat te verdienen met muziek en zang. Gewoon gezellig zitten hier. Om half 2 gaat de kathedraal open en die is mooi van binnen Het is de eerste gotische kathedraal die in Spanje werd gebouwd. Ontzettend groot en hoog met prachtige bewerkte pilaren. Veel van deze monumenten werden vroeger gebouwd van de opbrengst van de wol en textielhandel.
Enkele plafonds zijn prachtig, een kunst om dit zo te maken. Vooral het plafond in een soort leeszaal is geheel van houtsnijwerk en in het werk opgebouwd. Zou wel willen weten hoe lang en met hoeveel man er aan gewerkt is. Hebben nog nooit zoiets gezien.
Om 3 uur zijn we weer buiten en het is nog gezellig druk op het plein. Terrasjes zijn goed bezet, op zondag gaan vaak hele families met elkaar gezellig uit eten. Gaan ook even zitten voor een drankje en genieten van de drukte op het plein. Om 4 uur houden we het voor gezien en wandelen via een steile weg weer naar de camper. Kunnen nog een uurtje lezen in de zon. Hebben vandaag 8,5 km gelopen dus de beentjes even rust gunnen. Was een mooie maar vermoeiende dag.
   
week 2 Overnachtingsplaatsen deze reis. Overzicht in Google Maps week4

 

.