Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 Spanje 2018 week 4 Index
23 april. Rijden vandaag eerst naar het uitzichspunt bij Ventano del Diabolo. Het gaat steeds omhoog en op het hoogste punt van 1340 meter ligt nog wat sneeuw langs de weg. Het is een leuk punt voor een stop maar het weer werkt niet mee. Konden wel wat meer zon gebruiken. Gaan verder naar Ciudad waar een wandelgebied is met rotsformaties. Zijn er bijna en het begint te regenen en de temperatuur zakt naar 9 graden. Kijken naar het weerbericht en om 11 uur zou het droog worden en om 1 uur zelf wat zon. De voorspelling komt uit, om 12 uur al een beetje zon. Gaan om half 1 wandelen en het weer werkt lekker mee.

Kopen een ticket voor € 4,- p/p en gaan de lange route lopen. Wat is het hier mooi, goede wandelpaden tussen de mooie gevormde rotsen. De natuur heeft hier goed zijn best gedaan. De grote knots hiernaast staat wel los, op een meter hoogte zit rondom een scheur en met een storm zou hij wel eens om kunnen vallen. Soms wel een herrie om je heen als er weer een groep scholieren langs je loopt, wat kunnen die een herrie maken. Zouden er verder op deze reis nog veel schoolreisjes tegen komen.

Het is ook een mooie tijd nu, veel bloemen staan in bloei en ook zien we hele mooie vetplantjes hier staan. Dit soort wandelingen worden we niet gauw zat en we treffen het met het weer. Om half 4 wandelen we terug naar de camper. Met borden staat een gedeelte voor campers aangegeven en blijven hier staan. De rest van de dag lezen en schrijven we wat in de camper. Net iets te fris om buiten te zitten.
24 april. Het is mooi weer als we opstaan en volgens de verwachting zou het zwaar bewolkt zijn. Rijden naar de oorsprong van de Rio Tajo, ( de Taag die bij Lissabon in de oceaan uitmond). Het is een mooie rit door de bergen en vrij hoog, rijden meestal tussen de 1100 en 1550 meter. Boven 1400 meter ligt er soms nog wat sneeuw. Een mooi berggebied met een goede weg om te rijden.
Bij de oorsprong van de rivier staat een groot beeld en wat poortjes waar het eerste water door stroomt. dat loopt in een klein meer en via de rivier naar zee. De Taag (Tajo) die door smeltsneeuw wordt gevoed is tot de monding in zee 1038 km lang. Lopen er een poosje rond en vervolgen onze route naar Teruel. Zien onderweg nog een foto een bord met een camera er op en dat blijkt een leuke waterval te zijn. Ook hier verblijven we een uurtje, leuke plek om even de benen te strekken.

Komen bij het moorse plaatsje Albarracin en kunnen vlak bij de poort parkeren. Het plaatsje is meer dan 1000 jaar oud en omgeven door vestigingsmuren die zich uitstrekken over de omringende bergen. In de bergen moeten ook nog bijzondere rotstekeningen te zijn maar dat slaan we over. Bij de toeristinfo is de wandeling er heen te verkrijgen. Het plaatsje is wel leuk om er even rond te lopen. Straatjes zijn soms aardig stijl en vermoeiend om te lopen. Gaan op zoek naar een plekje om te eten en vinden die in een pizzaria bij een hotel. De pizza smaakt ons heel goed. Na het eten rijden we naar Teruel.

Zoeken een parking en bij het Plaza de Torres kunnen we hem nog neer zetten. Lopen naar de stad en gaan op zoek naar de mudéjartorens. Deze zijn door de moslims gebouwd die samen met de Spaanse christenen in de stad woonden. De laatste moskee werd in 1502 gesloten. We bekijken de 2 mooiste torens en deze zijn heel mooi. Lees dat ze al voor het jaar 1500 hier zijn gebouwd en ze zullen daarna nog wel een paar keer opnieuw zijn opgebouwd.

 

Bezoeken de kathedraal en daar is fotograferen streng verboden. De inrichting van de kathedraal is wel bijzonder met de tegelvloer en de strakke lichte wanden. In een van de nissen staat een prachtige wand van perfect gemaakt houtsnijwerk. Bezoeken het museum en ook daar verboden om foto's te maken en hier wordt streng gecontroleerd.
Wandelen nog wat door de stad en het is warm op straat. drinken wat op een terrasje en gaan terug naar de camper. Rijden naar de overnachtingsplek in een parkje en daar staat het al aardig vol. Doen even boodschappen bij de Mercadona en dan is het genoeg voor vandaag. Kopen een ijsje en op een bankje in het parkje eten we die op. Mooie dag weer vandaag.
25 april. Weer een mooie rit door de bergen, het is stil op de weg en kunnen lekker op het gemak toeren. Stoppen bij het dorpje Mora de Rubilos. Door een kleine poort lopen we het dorp in. Nauwe straatjes met en wat kleine winkeltjes maar geen mensen op straat die boodschappen doen. Er staat een grote kerk maar gesloten.
Op een heuvel staat een groot kasteel maar ook daar zit de poort op slot. Het dorp staat bekent om de veel verschillende balkonhekken. Allemaal van zwaar smeedwerk met ingewikkelde vormen en figuren. Komen langs de bakker en kopen er een broodje voor straks. Gaan terug naar de camper en drinken wat. Daarna vervolgen we de rit door de bergen. Hebben mooi zonnig weer en het is ook helder vandaag.
Voor een mooi uitzicht maken we meestal een stop maar dat is hier soms moeilijk. Er zijn maar weinig parkeerplaatsjes aangelegt op mooie uitzichtpunten. Zien langs veel binnenwegen dat je nergens kan stoppen. Heel soms is er een plekje in een bocht waar je even rustig kan staan voor een foto.
Komen langs een stuwmeer tussen twee bergen en daar is zelfs een parking waar twee campers kunnen staan. Beneden in de kloof staat een stroomturbine en daar moeten ze wel eens zijn voor onderhoud. Nu is hij vrij en stoppen er. Het water stroomt diep door de kloof en een mooi gezicht. Gaan het pad af naar beneden, wel stijl maar goed te doen. Via een ruw pad lopen we langs het water en zien hier ook veel gieren boven de kloof zweven. Lopen door een donkere tunnel en na 100 meter houd het pad op. Wandelen weer terug omhoog en dat is zwaar, een paar keer rusten is wel nodig.
Vervolgen onze weg naar Montanejos waar warme bronnen zijn. Op de parking staan borden dat je er niet mag overnachten. Zien we op veel parkings staan maar de politie gaat er in deze tijd soepel mee om. We zijn de hele reis niet één keertje weg gestuurd terwijl bijna overal in de loop van de avond de politie even een kijkje kwam nemen. Wandelen hier een poosje rond en de warme bronnen zijn toch niet erg warm. Het water is maar koud, alleen vlak bij de bron is het het wat warmer. In het diepe gedeelte van de kloof zitten meerdere bronnen vertelden ze mij waar warmer water uitstroomt. Overnachten op de parking met 7 campers en ook hier rijdt de politie langs.
26 - 27- 28 april. Vandaag een rijdag, gaan 175 km naar het zuiden en hopen daar op wat warmer weer. Doen onderweg boodschappen zodat we weer even van alles genoeg hebben. Besluiten onderweg om naar Bellus te rijden, hebben we al gestaan en kunnen daar ook de was eens doen. Kunnen er lozen en water tappen en er is genoeg plaats. Zijn er om half 2 en eten eerst een broodje. Hier heerlijk weer met zon en 25 graden dus wij klagen niet. Doen een wasje en worden dan verrast door gemeente personeel die het gras en onkruid komen maaien. Doen dat met een bosmaaier en die maken wel heel veel herrie, wat een gejank met die dingen. Gaan maar een wandeling maken in de omgeving om even van die herrie verlost te zijn.
Kijken eerst even bij de stuwdam en het grote meer dat er ligt. Er liggen wat paden en volgen die. Komen langs een grote kalkrots met allemaal gaten er in. Bij onraad vluchten kleine haasjes en konijntjes in de kleine holletjes. Wandelen 2 uur en gaan terug naar de camper. Daar zijn ze nog aan het maaien maar om half 7 stoppen ze maar ze zijn nog niet klaar. Als ze morgen weer komen dan vertrekken we. Gelukkig komen ze niet opdagen en staan hier nog een paar dagen. Wassen alles, maken de camper eens goed schoon en zitten veel buiten met een boek in de zon. Het is wel warm met 30 gr.en de warmste dag tot nu toe. Om 17.00 uur wat regen en onweer maar om 21.00 uur is het weer helder.
Onze laatste dag hier en we doen niet veel, het is lekker weer om buiten te zitten. Maken een plan voor onze verdere trip, kijken naar de weervooruitzichten om te zien wat we het beste kunnen doen. Wordt weer 28 graden vanmiddag en krijgen al een lekker kleurtje. Staan hier maar met enkele campers en dat voor zo'n mooie rustige plek.
In de loop van de middag komt er meer bewolking opzetten maar de temperatuur blijft goed. morgen nog verder zuidwaarts en gaan op de kust aan. Na het eten verzorg ik de camper, watertank vullen, toilet legen en morgenochtend alleen de vuilwatertank nog leeg laten lopen. Hebben hier een paar fijne dagen gehad, goed weer en veel in de zon gezeten. Morgen gaan we een plekje aan het strand zoeken.

29 april. Vandaag rijden we naar de kust, een trip van 110 km naar El Altet, enkele kilometers ten zuiden van Alicante. Komen van de stille plek maar dat zal aan de kust wel anders zijn. Bij El Altet staan we aan het strand en er staan al 20 campers. Staat een stevig windje en 20 graden dus niet echt lekker om buiten te zitten. Met een schermpje achter de stoelen is het wel goed te doen.

Er is een kleine boulevard waar wel wat mensen zitten op de terrasjes, het is zondag maar er zijn hier maar weinig bezoekers. Zitten vlak bij het vliegveld van Alicante en er landen veel vliegtuigen. Met een uurtje hebben we het wel gezien en gaan terug naar de camper. De weg is 20 meter bij ons vandaan en het is er zeer druk. Om 5 uur komt er meer wind en niet lekker meer om buiten te zitten. Ook nachts landt er regelmatig een vliegtuig. Hopen morgen op minder wind anders vertrekken we hier weer.
week 3 Overnachtingsplaatsen deze reis. Overzicht in Google Maps week 5

 

.