Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 Spanje 2018 week 6 Index
7 mei. Rijden naar het moorse plaatsje Mojacar, een geheel wit plaatsje boven op een heuvel. Kunnen dichtbij parkeren en vanaf de parking is er een lift naar boven. Dat gaat beter dan de trappen te lopen. Komen op een groot plein met een paar grote terrassen. Vanaf hier lopen we de smalle straatjes en steegjes in en dat is best fijn wandelen hier. Straatjes doen gezellig aan door de vele bloemen aan de huizen.
Komen op een klein pleintje en daar staat een mooie boom. Hij is zo gesnoeid dat hij van binnen helemaal open is en alleen de buitenkant is begroeid met bladeren. Houd heel veel zon tegen en toch licht onder de boom. Om half 1 vinden we het genoeg, gaan even zitten en drinken wat. Daarna op zoek naar het restaurantje waar je ook mag overnachten. Aardig plekje aan zee en er staat maar 1 camper. Gaan op het terras een hapje eten en horen als we water of het toilet willen lozen dan is dat mogelijk met sluitingstijd. Kunnen tot half 7 buiten zitten.

8 mei. Hebben mooi weer en rijden naar het uitzichtpunt bij Isleta. Mooie plek om even een stop te maken. Op het uiterste rotspuntje hebt je een mooi uitzicht over de kustlijn en omringende bergen. Daarna rijden we naar San José en daar is parkeerruimte genoeg. Er staan ook campers die hier hebben overnacht. Wandelen langs de kust naar het witte dorpje. Het lijkt wel of alle huizen net geschilderd zijn, het wit met blauw oogt heel gezellig. DE straatje hadden niet zo verlaten moeten zijn, je ziet er niemand lopen.

 

Dan op weg naar Gabo de Gate en doen daar eerst wat boodschappen. Rijden naar het parkeerterrein bij het strand en eten daar eerst een broodje. Daarna rijden we naar de vuurtoren die hoog op een rots in zee staat. Mooie plek met een prachtig uitzicht. Met een half uurtje rijden we terug en stoppen bij het strand waar nog wat vissersbootjes liggen. Ze hebben allemaal een eigen houten haspel zodat ze zelf hun bootje op het strand kunnen trekken.
Rijden terug naar de parking en daar staan intussen wel 15 campers om te overnachten. Drinken wat en lopen naar het strand. Daar is het druk met mensen en auto's. Er is een filmploeg opnamen voor een film aan het maken. Er lopen wel 50 mensen waarvan je bijna niemand wat ziet doen. Als ik van afstand een foto maakt dan wordt ik weggestuurd, streng verboden om die te maken. De opnamen worden in de hutjes gemaakt dus je ziet er niets van. Gaan terug naar de camper en vul de watertank bij. Drukke maar mooie dag gehad.
9 mei. Gaan weer richting de kust en wel naar Roquetas de Mar. Komen langs een delta gebied waar veel vogelaars met grote kijkers vogels spotten. Stoppen even maar ze zitten te ver weg. Rijden verder naar Roquetas en komen op een grote parking waar veel campers staan Staan hier ook borden verboden te overnachten maar wordt wel gedaan.. Drinken koffie en overleggen over het vervolg van de reis. Komen een beetje in de problemen door het weer en het weekend. Willen door de Serra Neveda maar daar valt nu regen en sneeuw. Willen er ook niet in het weekend door rijden.
Kijken naar het weer en voor vrijdag geven ze goed weer op. We nemen de gok en rijden vandaag nog naar Abla. Daar is een CP met water en een loosplek. Hoe verder we de bergen in gaan hoe donkerder het weer. Krijgen zelfs een paar fikse regenbuien. Om 2 uur knapt het weer op en zien we de zon weer. De natuur wordt hier wel mooier, veel kale bergen en mooi van kleur en vorm. Zijn om 3 uur in Abla en op de CP staat niemand. Kunnen hier wel lekker buiten zitten in de zon. Maak even de camper een beetje schoon, is van de regen echt smerig geworden.
Wandelen later wat rond in het parkje waar wel 40 grote tafels staan. Er staat ook een hele rij BBQ die vast door de dorpelingen gebruikt worden tijdens een feestje. Om 6 uur ruimen we op en gaan naar binnen. Staan boven 800 meter en het wordt snel kouder zodra de zon ondergaat.
10 mei. Gaan naar Guadix om de stad en de grotwoningen te bezichtigen. Vlakbij het centrum is een grote parking met een apart gedeelte voor campers. Je kan er lozen en water innemen zonder kosten. Wandelen eerst naar het toeristen kantoor en krijgen een plattegrond van de stad. Naar de grotwoningen rijdt een treintje maar die is onderweg met een groep toeristen en men weet niet wanneer hij terug komt. Wij gaan lopen en dat is goed te doen. Mooi gezicht die woningen met de grote schoorstenen. Vanaf een uitzichtpunt bovenop de daken van de huizen hebt je een prachtig overzicht over de woningen. Zal met warm weer wel lekker koel zijn in de huizen. Er zijn er ongeveer nog 2000 bewoond.
Wandelen weer naar de stad en bezoeken de kathedraal. Die is wel indrukwekkend van binnen. De bouw heeft bijna 200 jaar geduurd. Heel bijzonder is de vloer door de hele kathedraal van witte en zacht groene tegels. Het is een mengeling van diverse bouwstijlen wat je in meer kathedralen tegenkomt. Vooral het houtsnijwerk is prachtig, alles tot in detail uitgesneden. Kijken in het museum en ook daar zijn mooie dingen tentoongesteld. Om 2 uur weer bij de camper en eten een broodje. Daarna richting La Callahorra via de Puerto de la Ragua pas.
Het eerste gedeelte is erg smal en kunnen campers elkaar niet passeren. Komen tot boven op de pas maar 3 auto's tegen. Op 2000 meter is eigenlijk niets te zien, een hutje en een boerderijtje en geen uitzichten over de omgeving door het sombere weer. Dalen af en deze weg is 2 baans met een streep in het midden. Rijden tot aan Mairena waar bij de begraafplaats een grote parking is. Hier gaan we overnachten. Komen wel steeds buien opzetten maar zowel de regen als de onweersbuien gaan langs ons heen. Voor morgen geven ze beter weer op.

11 mei. Vandaag rijden we via de A 4130 de Alpujarras route. Hebben mooi weer maar door regen de laatste dagen toch niet echt helder. Het landschap is mooi en de weg boven verwachting, soms wel smal maar goed te doen met een camper van 2,35 cm breed. Maken aardig wat stops en het meest opvallend is een Plaza de Torres boven in de bergen met geen dorp of plaats in de omgeving. Misschien een plek waar ze het stierenvechten leren. Langs de weg staan heel veel planten en struiken in bloei en dat doet gezellig aan.

Bezoeken de plaatsen Yegen, Treveles, Busqustar en Pompaneria. Leuke gezellige plaatsjes die niet al te toeristisch zijn. Het is een lange rit met heel veel bochten en dat is best wel vermoeiend en slaan wel enkele plaatsjes over. Om half 4 zijn we bij Lecrin waar een prachtige plek aan het stuwmeer is waar maar 2 campers staan. De zon schijnt nog lekker en zetten snel de stoelen buiten en lekker met de benen omhoog, die hebben wel wat rust verdiend. Het koelt hier haast niet af en kunnen tot half buiten zitten. Vermoeiende maar prachtige dag gehad.
12 mei. Vertrekken om 9 uur met mooi weer naar de Pico Veleta, op één na hoogste berg van Spanje. Nemen de snelweg naar Granada en daarna de bergweg naar boven. De weg is goed, stoppen weinig de rit omhoog. Willen de grootste drukte voor zijn. Komen op 2000 meter en zien de eerste hotels en skiliften. Stoppen is hier lastig, slecht aangegeven en overal borden verboden voor campers. Rijden iets terug en via een andere weg verder omhoog.
Zien steeds meer sneeuw en voelen het ook kouder worden in de camper. Zetten de camper aan de kant, drinken eerst een warme chocolademelk. Daarna een jas aan en gaan wandelen. Dat is wel even wennen die kou, had beter een lange broek aan kunnen trekken. De kinderen hebben hier wel plezier met sleetje rijden en ook de ouders doen gezellig mee. Er ligt hier op 2650 meter nog aardig wat sneeuw.
Tijdens het wandelen zien we een slagboom op de doorgaande weg, we mogen niet verder omhoog. Lopen hier een uurtje rond en dan gauw de camper weer in. Het begint stevig te waaien, er is ander weer op komst. Rijden weer naar beneden en zien een dik wolkendek de dalen in drijven. Rijden al snel in de wolken en is het jammer dat we op de heenweg geen foto's hebben gemaakt. Op 1000 meter kunnen we weer wat zien en er wordt nu hard gereden naar beneden. Vooral motoren en wielrenners rijden erg gevaarlijk, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de andere weggebruikers.
Rijden weer terug naar het mooie plekje aan het stuwmeer. Staat wel aardig wat wind maar kunnen achter de camper uit de wind zitten. De lucht knapt weer op en om 4 uur weer volop zon. Hebben het achteraf nog goed getroffen met het weer. Konden niet helemaal naar boven maar op 2650 meter was het ook mooi. Hier met 22 graden een stuk warmer dan boven. Kunnen tot half 6 buiten zitten. Was weer een mooie dag.
3 mei. Vannacht stormde het aardig, de camper stond te schudden. de wind draaide steeds van richting en het had weinig nut om de camper anders te zetten. Het is prachtig weer als we opstaan. Besluiten hier te blijven staan. Draai de camper om zodat we met de deur uit de wind zitten. Gisteren een klein steentje op de voorruit en een heel klein sterretje. Was vanmorgen een scheur van 30 cm. Een kras van 1 mm diep gemaakt maar dat had geen nut. Eind van de dag was hij al iets verder gescheurd. Misschien dat hij hier nog vervangen moet worden, we zien wel of het nodig is. Hebben verder een rustige dag.
week 5 Overnachtingsplaatsen deze reis. Overzicht in Google Maps week 7

 

.