Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 Spanje 2018 week 7 Index
14 en 15 mei. Vandaag doen we rustig aan, zoeken een LPG pomp en doen ook de dieseltank vol. Rijden via de kust naar Torrox waar een vrije plek is om te overnachten. Er staan maar 3 campers en best een aardige plek. Staan lekker uit de wind en lekker buiten in de zon wat bij kleuren. Gaan om 3 uur naar de boulevard en daar zijn aardig wat mensen die van de zon genieten. Het strand en de terrasjes hebben we nog niet zo vol gezien. Nemen een lekkere coup ijs op een terrasje, kijken in wat winkeltjes en vermaken ons hier tot half 6. Gaan terug naar de camper en kunnen tot 8 uur buiten zitten.
Goed geslapen, was lekker rustig vannacht op deze plek. Het is mooi weer en blijven hier nog een dag staan. Er vliegt hier een groepje parkietachtige (Monniksparkieten?) rond en die laten zich wel horen, wat kunnen die een herrie maken. Zitten lekker buiten en maken tussendoor de camper een beetje schoon. Houden verder een rustdag en blijven de hele dag bij de camper. Zelfs geen zin om nog een keer naar de boulevard te lopen, wandelen doen we morgen weer genoeg.
16 mei. Vandaag staat El Torcal op het programma en hebben gelukkig mooi weer. Mooie rit er naar toe, mooie open berglandschappen en helder weer. Het laatste stukje klim is niet als te breed en met een bus als tegenligger is het passen en meten. Op de parking is het al aardig druk maar nu nog plaats genoeg. Drinken eerst koffie en gaan dan wandelen. Kiezen voor de grote route van van 3 km en die lijkt ons wel mooi. Houden van dit soort landschappen, hoe ruiger hoe mooier. Doen het rustig aan en genieten van de prachtige rotsen. Er zijn inmiddels wel veel schoolreisjes aangekomen en soms groepen van 60-70 kinderen die wel heel veel herrie maken.
Het is ook een mooie tijd van het jaar om hier te zijn, alles is groen en veel wilde bloemen staan in bloei. Het eerste stuk loopt je over een goed pad maar daarna is het soms heel wat klauteren om via rotsen je weg te vinden. Maken weer veel foto's maar steeds zie je weer een mooi plaatje dus nog maar eentje nemen. Wonderlijk hoe dit stukje natuur is ontstaan. Waren hier al eens eerder geweest maar toen miste het heel erg hier boven. Maar vandaag een prachtige dag om hier te wandelen.
Om half 3 zijn we weer bij de camper en op de parking is het bomvol met auto's en bussen. Naast ons gaat er net een weg en wij gaan er ook gelijk tussen uit nu er wat ruimte is. Rijden een kilometer naar beneden en daar is ook nog een grote parking. Drinken er wat en maken wat foto's van de vele bloemen die hier staan. Daarna gaan we verder naar Antequera waar een CP is met voorzieningen. Zitten om water verlegen en moeten lozen. Er zijn nog maar een paar plekjes vrij en in de loop van de middag moeten veel campers doorrijden om ergens anders een plekje te vinden. De rest van de middag wat internetten, camper verzorgen en een rondje lopen. Mogen hier niet buiten zitten.
17 mei. Rijden vandaag naar Ronda, prachtige rit door een heuvellandschap. Veel landbouw met graanvelden maar zien ook veel olijfbomen en kurkeiken onderweg. Parkeren in Ronda noord en wandelen langs de rotswand naar het centrum. Hebben hier mooie uitzichten over de omgeving. De stad ligt op een grote kalkrots die ver boven het dal uit rijst. Vanaf hier een weids uitzicht over de omringende dalen.
Komen bij het Plaza de Torres en gaan dat eerst bezoeken. Deze arena is in 1785 in gebruik genomen en is een van de oudste en belangrijkste arena van Spanje. Hier vechten is voor iedere matador een hoogtepunt in zijn carrière. De arena heeft een doorsnede van 66 meter en als enige in heel Spanje een stenen omheining. In de eerste week van september is er een groot stierenvechters festival. Een van de beroemdste stierenvechter van Spanje is in Ronda geboren. Deze Pedro Romero heeft ongeveer 6000 stieren gedood en daarbij is hij zelf nooit gewond geraakt. Het is indrukwekkend om in deze arena rond te lopen.
Onder de tribune is het museum en mooi om even door heen te lopen. Alles wat met stierenvechten te maken heeft is hier te zien en te fotograveren. Lopen via de trappen naar de tribune's en alle optreden zijn met tegeltjes bekleed met afbeeldingen wat met stierenvechten te maken heeft. Daarna lopen we langs de kloof naar de brug over het bijna 100 meter diepe ravijn.
Bij de brug over de kloof is het druk, veel toeristen uit Azië. De bouw van de brug begon in 1735 maar tijdens de bouw is hij in 1740 ingestort wat aan 50 arbeiders het leven heeft gekost. In 1751 werd de bouw hervat en in 1793 was hij gereed. Hij verbindt de nieuwe en de oude stad met elkaar. Om half 2 even wat eten en daarna wandelen we terug naar de camper. We rijden verder de bergen in naar het dorpje Grazalema.
De weg er heen is mooi, soms wat smal maar goed te doen. Rijden door een open landschap met mooie uitgezichten. Een kilometer voor het dorp is een parking tegenover de begraafplaats. Het dorp Grazalema met 2200 inwoners is het dorp waar de meeste regen valt van heel Spanje. Er valt hier in een jaar ongeveer 2200 liter water per m2. In de zomer komen hier veel toeristen om te wandelen in het natuurpark Serra Grazalema. Wij gaan niet wandelen, hebben voor vandaag weer genoeg gewandeld.
18 en 19 mei. Verlaten Grazalema en rijden door een prachtig golvend landschap met veel olijfbomen op de hellingen. Hebben mooi weer, een blauwe lucht en prachtige vergezichten. Wel jammer dat er bijna nergens een plekje is op te stoppen. Je rijdt soms wel 20-30 km zonder een parkeerplaats tegen te komen. Dit probleem zien we eigenlijk in heel Spanje. Na het asfalteren worden de kanten niet aangevuld zodat je ook niet even langs de weg kan gaan staan. Het is stil op de weg en kunnen rustig toeren. Hebben voor vandaag ook geen plan gemaakt dus alle tijd.
Stoppen bij een tankstation en drinken er wat. Loopt hier een rondje over het terrein en er staan hier opvallend veel bloemen geplant. Er staat geen wind en dus even een paar mooie foto's maken. Dit ziet je toch niet veel dat ze bij een tankstation een mooi tuintje hebben aangelegt en hem oom nog goed onderhouden. Rijden door naar Castro del Rio waar een CP is met voorzieningen.

Wel even zoeken, ligt op een soort industrieterreintje achter de gebouwen. Het hek zit dicht maar niet op slot en is helemaal leeg. Rijden naar binnen en doen het hek maar weer dicht, zien wel of we mogen blijven staan. Eten een broodje en kunnen hier lekker buiten zitten. Er staan wat bomen waar onder je lekker uit de zon kan zitten. Om 2 uur komt er nog een camper bij en meer komen er niet vandaag. Wandel even een rondje om bij de CP, ook hier veel graan en olijfbomen.

 

Om 4 uur wandel ik even naar het plaatsje en kijkt daar even rond. Wat me wel opvalt zijn de stroompalen. Die staan geklemd in grote betonblokken die gewoon op straat liggen. Het is stil op straat en dat is in de meeste plaatsen tussen 12 en 5 uur. Er is ook een kermis in het centrum maar alles is gesloten. Loopt door veel straatjes en kom tot de ontdekking dat het hier groter is dan verwacht, weet eigenlijk niet meer waar de CP is. Had ik nu de GPS maar meegenomen. Vraagt het aan een klusjesman en die brengt me spontaan naar de CP toe. Wil hem geld geven voor een biertje maar dat weigert hij om aan te nemen. Was toch zeker meer dan 2 kilometer terug met de auto.
Loopt om 9 uur nog even naar de kermis maar daar zijn bijna geen bezoekers. Lopen maar een stuk of 20 jongelui en daar kunnen ze toch niet van bestaan. De volgende dag doen we weinig, maak de camper een beetje schoon en verder met wat lezen en internetten vermaken we ons prima. Kijken naar de weerberichten om te zien welke kant we morgen opgaan. Ze geven eigenlijk overal wel kans op een regen of onweersbui op. We gaan in ieder geval meer naar het noorden toe. Om 5 uur vallen er wat regendruppels maar dat stelt niets voor. Was met 25 graden en aardig wat zon een lekkere dag.

20 mei. Rijden noordwaarts naar Guadalupe, ongeveer 280 km. Hebben al gauw de eerste regenbui en het wisselt elkaar af, dan weer wat zon en dan weer een bui. De natuur is mooi, veel olijfbomen en zien hier ook dat er veel nieuwe boompjes worden aangeplant. Komen door een groot merengebied en bij een van de meren eten we een broodje. Het is een piknikplaats en er staan ook gemetselde BBQ waar iedereen gebruik van mag maken. Wel alles zelf meebrengen om ze aan te steken.

Zijn om half 3 in Guadaloupe en hier een dreigende lucht maar het blijft gelukkig droog. Wandelen naar het klooster maar dat is gesloten tot half 4. Dan maar eerst wat van de stad bekijken en lopen door wat straatjes heen. Zijn wel veel winkels voor de toeristenin in het centrum. Verder wel gezellig met wat mensen op straat en ook de terrasjes zijn goed bezet.

Gaan terug naar het klooster en mogen er alleen in met een Spaanse gids. Er zijn wel veel mensen, denk dat de groep wel 50 personen groot is. In de binnentuin en de kloostergangen mogen we foto's maken maar in het klooster is het streng verboden. Het heeft prachtige zalen die mooi bewerkt en beschilderd zijn. Had er graag wat foto's van gemaakt. Vraag me af of dit klooster nog in gebruik is, zien nergens tekenen dat het nog bewoond is. De basiliek is ook mooi, niet een kille kale kerk maar door de vele kleuren heel sfeervol.

Aan het eind van de rondleiding komt er een monnik die de deur van slot doet naar een kamer waar het houten beeldje van de Heilige Maagd met het kindje Jezus op schoot. Het beeldje is door de smeulende kaarsen zwart geworden. Een herder heeft het beeldje in de 14 eeuw in het bos gevonden. Al met al is een bezoek aan het klooster een aanrader maar ook het museum waar we prachtige geborduurde mantels en ander borduurwerk met gouddraad gezien hebben. Het geheel is een bezoek zeker de moeite waard. Horen het al een poosje onweren en het is nog wel droog als we buiten komen. Inmiddels 6 uur en gaan naar de camper. Om 7 uur is de lucht weer blauw en schijnt de zon.
week 6 Overnachtingsplaatsen deze reis. Overzicht in Google Maps week 8

 

.