Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 Spanje 2018 week 8 Index
21 mei. Vandaag weer een lange rit van 280 km naar Avila. Nemen een klein stukje autobaan en verder allemaal wegen binnendoor. Hebben mooi weer, wat bewolking maar het is droog en warm. Stoppen bij een stuwmeer waar een soort Romeins monument staat. Het is van een gebouw geweest dat nu door het stuwmeer onder water staat, Verschillende dorpen moesten hun huizen verlaten door de komst van het stuwmeer. Stoppen bij een picknick plaats in een bos en dat is een leuke plek. Lekker koel onder de bomen, mooi stomend riviertje en veel bloeiende bloemen. Eten een broodje, maken een kleine wandeling en dan weer op pad.
Mooie route maar weinig plekjes om te stoppen op een mooie plek. Zijn nog 10 km voor Avila en krijgen een fikse regenbui. Rijden naar de parking net buiten de stad en wachten tot het droog is. Avila is de hoogstgelegen provinciehoofdstad van Spanje, ligt op 1131 meter hoog en nu vrij koel hier. Om half 4 wandelen we naar het centrum. Lopen een heel stuk langs de mooie 2 km. lange stadsmuur met zijn 88 torens en 9 stadspoorten.
In de stad is het rustig, weinig mensen op straat. Wandelen naar de Basilica de San Vincente en die is van buiten bijzonder met zijn romaans-gotische zuilen. De ingang is voorzien van prachtig beeldhouwwerk naast en boven de deur. Binnen indrukwekkend met de mooi gevormde gotische pilaren. Het graf van St. Vincentius en zijn zusters is heel mooi. Het is bewerkt met beeldjes waar het lijden van de familie wordt weergegeven.
Wandelen nog wat door de stad maar om 6 uur vinden we het genoeg. Zoeken een restaurant om te eten maar ook hier lukt dat niet. Kunnen wel wat drinken maar de keukens gaan pas na 7 uur open. Daar wachten we niet op en gaan terug naar de camper en eten daar. Na het eten geen puf meer om nog een wandeldeling te maken. Was een mooie maar vermoeiende dag maar hebben wel genoten.
22 mei. Gaan eerst boodschappen doen en dan rijden we naar Segovia. Mooie rit over een hoogvlakte met goede wegen. Zijn om half 11 op de CP bij het Plaza del Torres en drinken eerst koffie. Wandelen naar het centrum en dat is 1300 meter. Daar staat een prachtig Aquaduct van 800 meter lengte en 30 meter hoog. Het is 2000 jaar oud en staat er nog steeds. Hij is door de Romeinen gebouwd en het bijzondere is dat het zonder mortel tussen de blokken is opgestapeld. Indrukwekkend om langs dit bouwwerk te wandelen. Dan naar de kathedraal en dat is een heel mooi bouwwerk.
Deze gotische kathedraal is de vervanging voor de oude die in 1520 bij een opstand is verwoest. Het is een kathdraal waar veel daglicht naar binnen komt en dat zie je niet vaak. De zijkapellen worden door een zwaar maar mooi smeedijzer hekwerk afgesloten. Er is ook prachtig houtsnijwerk te zien. Het museum met wandtapijten slaan we over deze keer.
Wandelen naar het Alcazar wat boven op een steile rots staat en diende voor de verdediging van de stad. De katholieke koningen hebben het tot sprookjeskasteel verbouwd. Er zijn binnen prachtige zalen te zien met mooi schilderwerk en indrukwekende plafonds. Er is ook een mooie Middeleeuwse wapenuitrusting te zien.
Om 2 uur houden we het voor gezien en wandelen terug naar het pleintje bij het aquaduct. Gaan zitten op een terras in de zon en bestellen een drankje en eten. Zitten hier mooi en blijven tot half 4 zitten. Daarna gaan we de camper weer opzoeken. Er is een loosplek dus het toilet legen en de watertank vullen. Daarna de benen wat rust gunnen en lezen de rest van de middag.
23 mei. Mooi weer als we vertrekken uit Segovia en rijden over een hoogvlakte. Veel wilde bloemen in bloei langs de weg en soms een plekje waar je even kunt stoppen. Via de N 110 komen we bij het bij dorp Ayllon. Er is een mooie parking waar we de camper parkeren. Via een poort wandelen we naar het Plaza Mayor, een leuk plein omzoomd met arcaden. Er staat een oud romaans aandoend kerkje en een klein stadhuisje. Op de klokkentoren hebben de ooievaars hun nesten gebouwd. Mooi dorp maar minder mooi dan de reisboeken beschrijven. Kopen een broodje bij de bakker en eten dit op voor we verder rijden.
Vervolgen onze route naar Santo Domingo de Silos. Zien een ruig landschap en komen wel op hele smalle wegen maar er is bijna geen verkeer. Zien hier ook veel roofvogels op de rotsen zitten, volgens mij zijn het vale gieren. OP onze bestemming is een mega parking met uitzicht op de stad. Wij zijn de enige camper en verder een paar luxe auto's. Gaan eerst het klooster bezoeken maar dat is gesloten tot half 5. Bekijken het leuke oude centrum en dan naar het klooster. Mogen er zonder gids in en komen tot de ontdekking dat we alleen de kloostergangen en de tuin mogen bekijken.
Er komt ook een groep met gids naar binnen en die heeft een sleutel om in meerdere vertrekken te komen. Lopen gewoon met hun mee en er wordt niets van gezegd. De apotheek is mooi met al zijn kruidenpotten en ladenkasten waar de gedroogde kruiden in werden bewaard. Jammer dat we niet mogen fotograferen. Ook de keuken van vroeger zag er nog prachtig uit. Er is nog een klein museum en om 6 uur hebben we het gezien. Willen een hapje eten maar de keuken is gesloten tot 8 uur. Terug naar de camper om daar wat te eten.
Om 7 uur terug naar het centrum, er wordt in de kerk een dienst gehouden door monnikken en die wordt niet gelezen maar helemaal gezongen. Het is een Gregoriaanse dienst en die valt me tegen. Ongeveer 30 monnikken zingen een half uur lang op dezelfde toonhoogte en vrij zacht zodat het totaal niet overkomt. Een hele groep verliet tijdens de dienst de kerk en dat is wel erg ongepast. Om 8 uur terug in de camper. Net voor we naar bed gaan krijgen we nog een plensbui. Dak van de camper is er vast schoon van geworden.
24 mei. Vandaag rijden we verder noordwaarts naar Logrono. Rijden binnendoor over meest witte weggetjes die waarvan de meesten verbazend goed zijn. Ook nergens echt smal maar wel eens een klein stukje slecht asfalt. Rijden meest tussen de 1000 en 1100 meter en de hoogvlakte is mooi. Een open landschap met akkerbouw en veeteelt. Stoppen bij een schaapsherder die met hulp van zijn hond de schapen naar een ander stuk land brengt. Rijden weer verder en wel veel bochten op deze route, rijden gemiddeld maar 30-35 km p/uur .
Bij Logrono is een groot stuwmeer met een grote parking waar we de camper parkeren. Naast het meer is ook een mooi park om te wandelen met voorzieningen voor dagjes mensen. Staan grote stenen tafels met verschillende bbq. en gebouwd van onderhoudsvrij natuursteen. De zon laat het wel afweten vanmiddag. Regelmatig komen er wandelaars voorbij die de route naar Santiago de Compostela lopen, herkenbaar aan de schelp op de rug.
Ga ook de karpers in het park voeren en dat is een mooi gezicht. Met wel 100 vissen storten ze zich op het brood en de eenden komen er ook op af. Zie dat ze dat wel gewend zijn en laten zich niet door de karpers verjagen. Als een karper het brood in zijn bek heeft dan proberen de eenden het weer uit de bek te halen en dat lukt nog ook. Krijgen eind van de middag nog een regen en onweersbui maar om 6 uur schijnt de zon weer. Blijven hier op de parking overnachten.
25 mei. Vandaag een lange rit, de planning is Jaca en zien wel hoe ver we komen. Hebben even zon maar al snel donker weer en krijgen wat regen. Nemen veel 4 baans wegen en dat schiet wel op. Stoppen weinig voor een foto met dit donkere weer. Besluiten toch nog om de Valle de Ordessa te bezoeken. Het is 25 km omhoog via een redelijke weg maar in de bochten is het soms smal. De laatste 6 km is de weg slecht. De parking ligt in een dal omringd door bergen. Voor het uitzicht hoef je niet naar boven te rijden. Het is wel een uitgebreid wandel en bergklim gebied. Rijden weer naar beneden en gaan naar Ainsa.
Een mooi bergplaatsje waar we al eens geweest zijn. Het heeft een grote parking waar je mag overnachten. Zijn er om 5 uur en wandelen naar het plein. Maken er wat foto's, wandelen nog door wat leuke straatjes. Komen weer op het plein en gaan pizza eten. Was de vorige keer ook heel lekker. Zitten hier lekker met uitzicht op het plein. De pizza is weer voortreffelijk, zo lekker nog niet in Spanje gegeten dit jaar. Om half 8 weer bij de camper en te fris om nog even buiten te zitten.

26 mei. Om 8 uur schijnt de zon maar als we om half 10 vertrekken dan is hij verdwenen. Hebben zelfs regen om 10 uur en dat was niet opgegeven. Gaan de N 260 route rijden die door de Pyreneen loopt. De weg is 470 km lang en met veel bochten. Mooie afwisselende rit met cols, kloven en hoogvlakten. In de kloven is de weg soms smal dus maar rustig rijden. Dat we op zaterdag deze rit doen is geen goede keus. Op deze route rijden veel motoren en die rijden als gekken achter elkaar aan. Ze komen ook rustig een halve meter over de streep in bochten waar ze niets kunnen zien.

Jammer dat er niet meer stopplaatsen zijn gemaakt in de kloven. Je bent nu verplicht om op mooie plaatsen door te rijden, met al die bochten ga je niet op de weg stoppen. Er is ook een wielerwedstrijd op deze weg en daar mogen we niet voorbij. Rijden een uur stapvoets achter een paar achterblijvers aan en bergop staan we regelmatig stil. Eind van de ochtend krijgen we een flauw zonnetje te zien. De rotsen krijgen door de zon ook wat meer kleur.
Omdat het weer niet warm genoeg is om lekker buiten te zitten besluiten we maar om niet in Jaca te stoppen. Aan de lucht te zien krijgen we nog wel een buitje vanmiddag en rijden we door naar La Seu de Urgell. Zijn net op tijd, wij nemen het laatste plekje in beslag. Na ons komen er nog wel 10 campers binnen en die parkeren gewoon buiten de vakken. Er zijn 9 plaatsen maar er overnachten hier wel 25 campers. Politie komt ook een paar keer langs maar die zeggen er niets van. Nemen een lekker drankje en doen verder niets meer. Was een vermoeiende maar een mooie laatste dag in Spanje.
27 mei. Gaan om 9 uur rijden en de eerste stop is in Andorra. Doen eerst de tank vol, gaat 74 liter bij voor € 1,06 p/liter. Dat is bijna € 20,- goedkoper dan in Spanje. Daarna parkeren we achter een supermarkt en kijken even rond in een mega grote winkel. Veel prijzen vallen tegen, heel veel artikelen zijn nog duurder dan in Nederland. Drank waaronder whisky is wel goedkoop en nemen wat mee. Daarna weer gauw weg uit deze benauwde winkel. Door Andorra rijden houd veel tijd op, overal werken ze aan de weg. De rotonde is hier ook favoriet, bijna op elk kruispunt ligt er wel een. Blij als we de stad uit zijn. Gaan op weg naar de pas op ruim 2400 meter.
Komen een lint van Franse auto's tegen ie allemaal inkopen gaan doen in Andorra, ze rijden bumper aan bumper. De klim naar de Port d'Envalira is mooi maar ook een lange klim. Op de pas ligt nog aardig wat sneeuw en hier staan nog 2 tankstations en die schijnen de goedkoopste van Andorra te zijn. Hebben in de stad een halve eurocent meer betaald per liter. Wandelen hier een poosje rond en je kan goed een vest gebruiken, is nog geen 8 graden en er staat een stevig windje. Beginnen weer aan de afdaling en ook hier last van motorfietsen. Ze scheuren naar beneden en denken vast dat ze onsterfelijk zijn.
Stoppen om een broodje te kopen en rijden door naar Les Carbanes. Daar is een ruime camperplaats voor 30 campers en er staan 4 campers als wij er aankomen. Het zijn 2 terreinen gescheiden door een heg. Zoeken een goed plekje waar we buiten en uit de wind kunnen zitten. De zon komt er ook nog bij dus dat treffen we. Om half 6 toch wat regendruppels en gaan we naar binnen. Was weer een drukke maar mooie dag. Morgen verder door Frankrijk en weer op huis aan.
week 7 Overnachtingsplaatsen deze reis. Overzicht in Google Maps week 9

 

.