Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
  Turkije 2009 week 1
Dag 1. 11 sept. Vandaag officieel de eerste dag van de de reis door Turkije. Iedereen was gisteren al aanwezig en iedereen brengt de dag rustig door met wat rommelen aan de camper en wat kletsen met elkaar. Om 6 uur de eerste bijeenkomst om wat dingen van de reis door te nemen, dit met een lekker glaasje wijn erbij. Om half 8 gaan we naar het dorp om van een diner te genieten. Het restaurant stelt niet veel voor, maar voor zo’n klein dorp mag je niet meer verwachten. Krijgen een Bulgaarse warme maaltijd met eerst een komkommer,tomaten en geitenkaas salade. Daarna een bordje friet en als we dat op hebben dan krijgen we de vleesschotel. Brokjes kip in een zachte roomsaus. Een nagerecht zit er niet, weet niet of dit hier gebruikelijk is. Na het eten terug gelopen naar de camping waar we nog even buiten na kletsen. Het begint zacht te regenen en voor vannacht geven ze meer regen op. We zien wel morgen wat de eerste reisdag brengt.
camping Biser
Camping Edirne
Dag 2. 12 sept. Het regent als we vertrekken voor de eerste reisdag naar Edirne. Eerst nog 40 km door zuid Bulgarije. De mensen hier hebben het toch wel arm, je ziet hele krottenwijken buiten de plaatsen waarvan je eerst denk dat er geen mensen wonen. Maar de werkelijkheid is anders, ze wonen er wel tussen de varkens en de vuilnisbelten. De grens geeft niet echt problemen, alleen is alles onduidelijk aangegeven. Allemaal loketten en je weet niet waar je wel of niet moet stoppen. Ook het kopen van je visa is onduidelijk, je bent al bij de paspoortcontrole en dan moet je lopend naar een ander loket je visa zegel gaan kopen, die moet dan in je paspoort worden geplakt. Na diverse controles toch met 30 min over de grens. In Edirne stoppen we bij een bank en pinnen even wat geld. Dat gaat hier net zo gemakkelijk als thuis. Rond de middag op de camping en de rest van de dag luieren. Het weer is bewolkt maar het blijft droog. Wel lekker weer met 25 graden.
Dag 3 13 Sept. Excursie naar Edirne. Met een dolmus, een klein busje, naar de stad. Hij stopt voor de camping en met 15 min staan we in het centrum bij de moskeen. We bezoeken eerst de Selimiye moskee. Een prachtige moskeen uit 1575 met een iets grotere koepel dan de Aya Sofya in Istanboel. De koepel is 43 meter hoog en heel mooi in zachte tinten beschildert, een plaatje om te zien. Op de grond mooie tapijten met voor 2400 moslims een eigen knielplekje, De 4 minaretten zijn de op een na hoogste te wereld Ook het museum binnen de muren van de moskee is mooi om te zien. Ze hebben ook een eigen bazaar bij de moskee maar daar is het erg stil zo vroeg op de dag. Gaan met elkaar koffie drinken met zoete baklava erbij. Daarna naar de Muradiye Camii, een moskee uit 1435. Niet zo sierlijk gebouwd maar wel bijzonder om te zien.
Blauwe Moskee
Muradiye Camii moskee
Vooral de Arabische teksten op de wanden zijn heel apart. Lopen door de grote bazaar, maar ook hier nog stil, het is wel Zondag maar de mensen zijn niet op straat. Van de ramadan merk je weinig op straat, overal zie je mensen eten en drinken en de restaurantjes zijn ook allemaal open. We kopen ook een broodje met warm vlees en dat smaakt erg lekker. Het kost hier maar € 0,75. We nemen de bus weer terug naar de camping en de rest van de middag wat lezen en dansen. Er zijn 2 mensen in de groep met een accordeon en hebben les gehad in franse volksdansen. Mooi maar vermoeiend. Morgen gaan we naar Istanboel.
moskee
Souks
Dag 4 14 sept. Vanmorgen eerst de camper bijvullen en lossen. Gaan voor 3 dagen naar Istanboel en staan daar op een parkeerplaats zonder voorzieningen. Vertrekken om half 10, hebben mooi weer en een goede weg. Onderweg zien we veel schade van het slechte weer wat hier geweest is. Veel water op het land en sommige plekken kan je zien dat alles er heeft blank gestaan. Overal zijn ze de blubber aan het opruimen. Ook aan de weg zie je plaatselijk veel schade. Zagen onderweg ook nog een ziekenhuis dat op een laag punt was gebouwd en was helemaal met zandzakken beschermd om het water buiten te houden. Ook de parkeergarage en het parkeerterrein hadden onder water gestaan. Nergens zie je straatkolken of putten om het regenwater af te voeren. Troosteloos om te zien.


Het wordt wel druk dichter bij de stad Istanboel, met zijn 17 miljoen inwoners. In de stad wel druk maar het rijden is goed te doen. Om 4 uur zijn we op de parkeerplaats. Het is 28 graden en de zon schijnt, voor het eerst een echt vakantiegevoel. Lopen langs de zee naar de vismarkt waar de verse vis de hele dag wordt aangevoerd. Om half 7 gaan we met de groep in de stad eten. Iedereen probeert je naar binnen te lokken. Bij een spreken we een prijs af van 15 Lira maar als we willen afreken wil hij 50 Lira per persoon hebben. Op het laatst de 15 Lira per persoon op tafel gelegd en gewoon weggelopen. Niet aardig om dit mee te maken. Om 10 uur weer in de camper. Morgen excursie naar de stad.

Parking Istanbul
Istanboel Vismarkt
Souks
Dag. 5 15 Sept. Om half 9 naar de stad, het is 10 min. lopen. Halen onze gids op en gaan dan naar de Sultan Ahmet, de Blauwe Moskee. Je wordt er overdondert door de vele toeristen. Wij waren hier al eerder maar het is niet te vergelijken met 10 jaar geleden. Zowel binnen als buiten ziet het zwart van de toeristen. Ook jammer dat er geen zon is, daardoor is het ook binnen moeilijk te fotograferen. Dan naar de Aya Sofya moskee. Ook hier veel te veel mensen en ze zijn met restaureren nog niet veel verder dan 10 jaar geleden. De toegangprijs is wel hoog, € 10,-.Krijgen niet veel tijd van de gids om te fotograveren en we nemen er de tijd voor met als gevolg dat we de groep kwijt zijn. Ze merken buiten dat ze ons missen en komen ons binnen halen,. Dan naar de overdekte bazaar.
Blauwe Moskee


Het is er kleurrijk maar ook warm en zeer druk. We hebben dit gauw gezien en zoeken snel naar de uitgang. We eten en drinken wat en nemen de tram naar de wijk  Eminonu waar een prachtige moskee staat, de Yani Cami. Door de ramadan zijn er veel moslims in de moskee om te bidden. Hier bijna geen toeristen en we genieten hier meer dan vanmorgen. Bezoeken de kruidenbazaar waar de plaatselijke mensen hun inkopen doen. Nemen om 3 uur de tram terug naar de camper, en even met de benen omhoog, hebben beiden vermoeide voeten. Om half 7 gaan we eten in de stad. Een leuk restaurantje met een dakterras waar we een mooi uitzicht over de stad en de zee hebben. Het eten is goed en om half 10 gaan we weer naar de camper.
Blauwe Moskee
Aya Sofia
Aya Sofya
Yami Cami moskee
Markt
Markt
Dag 6 16 Sept. Vanmorgen opnieuw naar de stad voor een bezoek aan het Topkapi complex. Jannie neemt een rustdag voor haar voet, de laatste dagen veel gelopen en even gas terug nemen voor het te gek wordt. Zijn voor 9 uur bij het Topkapie en ook hier zwart van de mensen. Blijken 2 cruiseboten aan de kade te liggen met wel 4000 mensen aan boord. Dan ook nog de pech dat bijna alles tot half 11 dicht blijft omdat er een probleem is met het uitzetten van de alarmsystemen. Ook mag je bijna nergens meer fotograferen. Al met al een geen geslaagde ochtend. Nemen de tram naar de Galatabrug waar we een broodje met vis eten. De groep gaat daarna een rondvaart doen en ik neem de tram terug naar de camper. Lekker met een boek in de zon en weg uit de drukte van de stad. Ook warm vandaag, vanmiddag 36 graden in de stad. Wij staan met de camper aan de zee en daar waait een lekker fris windje. Morgen verlaten we een dag eerder dan de bedoeling was Istanboel en gaan we naar Bursa.

Topkapie paleis

 

Topkapie
Topkapie
Dag 7 17 Sept. Om 9 uur vertrekken we uit Instanboel en nemen de veerboot naar het Aziatische gedeelte van de stad om niet helemaal door de drukke stad te moeten. Voor € 4.25 staan we aan de overkant. Het is hier ook wel druk en in de weg zitten soms diepe wielsporen. Het duurt wel 30 km voor we buiten de hoofdstad zijn. Veel industrie en havens langs de kust. Stoppen aan zee voor de koffie met Gerard en Wilma. Stoppen eigenlijk te lang, om 12 uur rijden we pas weer verder. Rijden helemaal de baai rond en in een klein dorpje aan zee kopen we een brood en lunchen daar in de camper. In verband met de ramadan eten we maar niet buiten. Het wordt bergachtig richting Bursa en dichter bij de stad ook veel meer verkeer. Zijn om 4 uur bij Bursa en staan op het parkeerterrein bij een winkelcentrum. Mogen daar gratis 2 nachten staan en als alle campers binnen zijn dan wordt onze plek afgezet met lint. Ongelooflijk wat een vriendelijkheid. Gaan even eten bij Mc Donald maar jammer dat Wifi Internet niet werkt. Na het eten gaan de dames met de bus naar de stad om te shoppen. De politie komt ook even vragen of alles goed is, 1 uur later komen ze weer en brengen druiven voor ons mee. Ze komen vannacht meerdere keren bij ons kijken hebben ze beloofd. Je snapt er eigenlijk niets van al die vriendelijkheid van de Turken. Om half 11 zijn de dames weer terug van een gezellige avond in de stad. Morgen Bursa bezoeken.
Pont over Bosporus
Bosporus
Index Week 2