Week 1 - 2- 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Turkije 2009 week 5
Index
Dag 29 9 okt. Vertrekken om half 9 uit Haran richting de grens van Syrie om een 20 km verderop gelegen dorpje te bekijken. Na 10 km geven we het op en gaan terug. De weg is zo slecht dat ik regelmatig met de beschermplaat onder de moter over het wegdek schuurt. Gaten en diepe wielsporen die gewoon niet te omzeilen zijn, sommige wel 20 cm diep. Wel jammer hoor, ze vertelden dat het nog een mooi dorp was met bijenkorf woningen, Gaan op weg naar Katha, ongeveer 200 km hier vandaan.Het is prachtig weer en ruim 30 gr. Zien een markt en natuurlijk stoppen we daar om even een kijkje te nemen. Mensen kijken je verbaast aan, toeristen zien ze hier niet dagelijks. Ook hier zijn de mensen heel vriendelijk. Er wordt veel kleding aangeboden en dat ligt allemaal op een hoop op de grond. Wel even leuk om rond te lopen, hadden nog niet veel markten gezien onderweg. Ze zijn ook hier weer op diverse plekken met de weg bezig en er hangt veel stof in de lucht.
Harran
markt onderweg
markt onderweg
markt
markt
Katoen transport

Stoppen bij een katoen fabriek en ik ga vragen of we even naar het verwerken van de geplukte katoen mogen kijken. Dat is geen probleem, ze vinden het prachtig dat we het komen fotograferen. Buiten worden de zakken met katoen open gesneden en met transportbanden gaat het naar binnen Daar staan 30 machines met een soort rollen waar de katoen door geplet wordt. Dan wordt het in balen van 220 kg geperst en opgeslagen. Er hangt binnen toch veel katoenstof, de lucht zweeft er vol mee. De mensen werken er gewoon in er van stofkapjes hebben ze hier nog niet gehoord. Het is goed ongezond om hier zo te werken. Kijken ook even bij de Ataturk stuwdam maar daar kunnen we niet opkomen. Het lijkt een militair gebied en is met een slagboom afgesloten. We eten er een broodje en gaan door naar Katha. Om 3 uur bij hotel Zeus waar we 3 nachten op de camping ( parkeerterrein) overnachten. Er is een zwembad maar het water was maar koud met 20 graden, was er zo weer uit. Even wat wassen en de rest van de dag lekker lui zijn. Morgen een lange zware dag.

katoenfabriek
katoenfabriek
balen katoen
Ataturk stuwdam
Dag 30 10 okt. Vandaag een excursie dag en vertrekken om 8 uur met een minibus
Stoppen eerst bij Arsameia waar een paar heilige grotten zijn. Een is er 150 m schuin omlaag in de rotsen uitgehakt. Aan de buitenkant boven de ingang is een hele tekst in het Grieks in de rots gehakt.
Arsameia
Arsameia grot 150 m naar beneden
Nemrut
Nemrut

Dan door naar de berg Nemruth die 2150 m hoog is. De laatste 600m moeten we klimmen. Boven het pad om de berg volgen en kom je langs de grafheiligdommen die voorzien van grote beelden van Zeus, Appolo, Hercules, Tyche en Antiochus. De hoofden staan allemaal aan de voet van hun torso op de grond. Wel heel bijzonder om te zien. De klim was zwaar maar het was het wel waard. Weer terug naar beneden gelopen en thee gedronken in een restaurantje bij de parkeerplaats. Dan weer met het busje de wel zeer steile afdaling naar beneden. Zitten wel stukken bij van 25 % met krappe haarspeld bochten. Daarna lunchen we, krijgen een soort Coes-Coes met veel vlees en alles komt nu eens warm op tafel. Bezoeken nog een oude brug over een rivier die door het aangelegde stuwmeer bijna droog staat. Om 3 uur weer bij de camper en doen rustig aan. Blijven hier nog een dag staan dus morgen de camper maar een schoonmaakbeurtje geven. En ook nog even wat kleding wassen.

Nemrut
Nemrut

Dag 31 11 okt. Rustdag vandaag wat inhoud luieren, tussendoor wat wassen en de camper schoonmaken. Warm vandaag maar altijd beter dan koud. Wel een voordeel dat de was snel droog is en je de lakens met een uurtje weer op bed kan leggen. Middags lopen we even het plaatsje in maar dat is wel warm in de zon. Met een uurtje hebben we het wel gezien en gaan terug naar de camper. Kunnen internetten dus even mailen en post ophalen. Om half 5 krijgen we een theetafel aangeboden van het hotel waar we staan. Met verschillende soorten cake en thee, een ware lekkernij. Om 6 uur gaan we met elkaar barbecueën bij de campers. Er worden wat salades gemaakt en een ieder zorgt voor zijn eigen vlees en drank. Met een brandende vuurkorf erbij heel gezellig. Een paar buschauffeurs brachten een fles wijn mee en kwamen erbij zitten. Tot 10 uur gezeten, snel de vaat wassen en alles opruimen. Morgen gaan we weer verder.

Dag 32 12 okt. Vandaag gaan we naar Kahraman Maras, een kleine stad 210 km hier vandaan. Je ziet weinig mensen op het land aan het werk. De rit gaat grotendeels door landbouw gebied. Het meeste bouwland ligt er kaal bij. De meeste gewassen zijn al geoogst. Stoppen bij een groep vrouwen die paprika’s aan het plukken zijn. Ze groeien aan een soort aardappelplant en ze plukken alleen de groene paprika’s, de rode laten ze hangen. Kom er niet achter waarom ze dit doen en wat er met de rode gedaan wordt. Maken nog een stop om te lunchen en dan door naar de overnachtingsplek. Daar zijn we om half 3. Met 6 personen gaan we met een dolmus naar de stad. Bezoeken de moskee en de citadel , daarna lopen we door de bazaar die overdekt is en je lekker uit de zon bent. Kopen hier wel een beroemd ijsje, roomijs met Arabisch gom er door, het lijkt een soort kauwgom ijs en het smelt niet zo snel. Moet zeggen dat het wel heel lekker smaakt. Jammer dat ik de camera ben vergeten. Om 5 uur weer met de dolmus terug en dat lijkt een beetje op India. Een klein busje volgepropt met mensen en steeds komen er meer bij. Moeten staan en dat is niet echt prettig omdat je niet goed rechtop kan staan. Zitten nog een poosje in de zon en kijken naar de rit van morgen.  Het is de langste etappe van de reis geworden doordat het reisschema aangepast is.  In 1 dag zijn twee reisdagen samengevoegd i.v.m. een goede overnachtingsplek. Moeten 400 km afleggen door de bergen en 4 passen over. Wordt dus vroeg vertrekken.

Paprika pluksters
Dag 33 13 okt. Staan vroeg op en het weer is bewolkt. Na het ontbijt vertrekken we, een kwartiertje later dan de bedoeling was, het is 7.45 uur. De weg is goed en hoe verder we rijden hoe beter de weg wordt. Om half 11 drinken we koffie en hebben er dan de helft opzitten. Op de kaart een geel weggetje maar het is nu een 4 baans weg geworden. Ook de bergpassen vallen mee, weinig haarspeldbochten en de grootste stijging was 10 %. Om 12 uur zijn we in Kayseri, vinden een parkeerplek en gaan de oude stad in. We eten een lekker broodje met vlees en groente en met een cola erbij zijn we € 2,25 kwijt. Kijken in een paar moskeen maar die zijn hier maar somber van binnen, meest opgebouwd met donkere natuursteen en alleen de dakkoepel brengt wat kleur in het geheel. Ze zijn wel bijzonder van bouw door de vele zuilen en koepels. Lopen een groot warenhuis binnen en kijken rond wat hier allemaal te koop is. Nou ook hier is echt alles te koop.
moskee Kaseri
Kaseri
Kaseri
Kaseri

Om half 3 gaan we verder richting Goreme waar de camping is. De natuur wordt hier mooier door de prachtige vormen in het kalkachtige tufsteen en de vele kleuren van het gesteente. Vlak bij de camping is een natuurpark en voor € 1,- mogen we er met de camper in. Zien een paar wandelpaden tussen de rotsformaties en gaan er een uurtje wandelen. Hier en daar heel steil en door het losse grind en zand niet gemakkelijk te lopen. Je moet echt opletten dat je niet onderuit gaat. Wel prachtig om hier tussen te lopen, doet ons weer aan Amerika denken. We dwalen wel een stukje af en moeten weer een heel eind omhoog lopen om de camper te halen. Om half 6 zijn we op de camping die van alle gemakken is voorzien. Hebben een zwembad en zelf WiFi internet. We staan hier 3 dagen en gaan vanuit hier Cappadocie verkennen. Een dagtocht met een busje door de omgeving met bezoek aan grotten en ondergrondse steden, gaan ballonvaren en hebben ook een folklorische avond met de beroemde dansende Derwisjen. Gaan ons hier wel vermaken.

Goreme
Goreme
Goreme
Dag 34 14 okt. Vertrekken om half 10 met een busje voor de dagtocht in de omgeving. De kalksteen formatie zijn heel mooi, de kleuren komen niet zo tot hun recht omdat de zon het laat afweten. Het was ook voorspelt dat we een paar dagen bewolking zouden hebben. Rijden eerst naar Gureme waar je een mooi uitzicht heeft over een prachtig dal vol uitgesleten rotsformaties. Echt jammer dat de zon verstek laat gaan. Genieten een half uurtje van het uitzicht en krijgen uitleg over het ontstaan van dit verschijnsel. Dan rijden we naar Uchisar waar we een korte wandeling maken tussen de rotsen. Er zijn hier veel rotswoningen waarvan er nog bewoond zijn. Veel worden er ook als schuur gebruikt om de dieren voor de nacht in op te sluiten.
Goreme
Goreme
Derinkuyu
Dan naar de ondergrondse stad in Derinkuyu. Deze is in de rotsen uitgehakt en er hebben ongeveer 14000 mensen gewoond. Het is een heel ondergronds gangenstelsel en door veel gangen moet je gebukt lopen. Heel erg vermoeiend door de weinige frisse lucht hier beneden. De verblijfruimten zijn een wirwar van kamertjes, poortjes en trapjes. Er zijn 8 verdiepingen opengesteld voor plubliek maar onderzoeken wijzen uit dat er wel 26 verdiepingen moeten zijn. Vooral de trappen naar de lagere verdiepingen zijn steil, smal, en laag. Soms 1 meter hoog en maar 40 cm breed. Gelukkig was het er wel koel anders had je er liters vocht verloren. Alles was onder de grond, ook een school waar ze aan de hand van muurschilderingen bijbelles kregen. Ook was er een kerk, heel jammer dat de schilderingen bijna allemaal verwoest zijn. Veel toeristen en ook de Turken krassen hun naam in de fresco’s om te laten zien dat ze hier geweest zijn.
Derinkuyu
Rijden door naar Saganli waar we eerst lunchen. Dat smaakte goed en vandaag krijgen we weer het eten warm op tafel. Daarna gaan we wandelen in het dal waar we verschillende rotskerken bezoeken. Soms wel stijl klimmen om er te komen maar toch wel bijzonder om te zien. De kerkjes zijn klein, er kunnen misschien 75 mensen in en ook hier heel veel beschadigde schilderingen. Er staan overal bij de bezienswaardigheden kraampjes met souvenirs, die vrij goedkoop zijn. Om half 5 gaan we terug naar de bus en keren we terug naar camping. Om half 6 weer bij de camper, een mooie maar vermoeiende dag. Nu maar duimen voor mooi weer morgen zodat we kunnen ballonvaren. Vanmorgen was het afgelast door te veel wind.

Index Week 6