Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Turkije 2009 week 3

Dag 15 25 sept. Vandaag eigenlijk een lange bergrit maar wij nemen een kortere rit met minder bergpassen. Ben nog niet helemaal fit vandaar. Nemen de snelste weg naar Tokat en daar weg 850 naar Niskar. Dit is een weg binnendoor en de natuur is hier wel mooi. Stoppen wel als we leuke dingen zien langs de weg en de mensen vinden het mooi als we hun een bezoekje brengen. Ook de weg is goed te berijden. Om half 11 rijden we langs een riviertje en stoppen om de camper een wasbeurt te geven. Dat is wel nodig na 3 weken, wat is hij verschrikkelijk smerig. Geen leuk p;ekje direct aan het water, de rivier ligt wat dieper en het is lastig om water te scheppen. Je zakt ook nog weg. veel blubber langs de kant dus extra opletten. Maar na een half uurtje is de camper weer wit. Drinken even koffie voor we weer verder gaan.

 

Hazelnoten
Markt Niskar

In Niskar zien we een markt, even zoeken om de camper te parkeren en dan de markt op. Rondom de markt staat het vol met tractoren van de boeren die spullen op de markt komen kopen. We vallen wel op als enige toerist en worden goed bekeken. Kopen brood en slaan wat fruit in, een groot brood voor € 0,30 en druiven voor € 0,50/kg. Dan verder naar de kust en daarvoor moeten we een paar passen over. Het eerste gedeelte gaat aardig maar dan krijgen we een lang stuk wasbord weg. Alles rammelt in en aan de camper en het schiet slecht op. Er is geen 200 meter rechte weg en als er een vrachtauto voor je rijd dan gaat het niet harder dan 20 km/uur. De hoogste pas is 1365 meter en daarna rijden we over een hoogvlakte rond de 1200 m. Het is best wel fris hier door de wind. Ook nachts is het koud, de afgelopen nacht was het 6 graden buiten, wij maar denken dat het in Turkije warm is. Om 4 uur zijn we aan zee en er staat ook hier veel wind. Niet echt aangenaam, je moet echt uit de wind en in de zon zitten. Rond 6 uur gaat de wind altijd liggen en dan is het wel lekker buiten. Morgen blijven we langs de kust rijden naar Trabson waar we een paar dagen blijven.

Markt
Strand Unye

Dag 16. 26 sept. Vertrekken om half 9 en rijden via de kustweg naar Trabson, een grote plaats aan de Zwarte Zee. Hebben helder zonnig weer maar er staat wel een koel windje, toch nog 20 graden. Verwachte een smalle kustweg te rijden door plaatjes en haventjes maar dat beeld klopt niet. Het is een brede 4 baans weg die langs de plaatjes gaat en er zijn eigenlijk weinig of geen vissershaventjes. Het is ook lastig dat je door de gescheiden rijbanen niet gemakkelijk even langs het strand kan stoppen. Dan moet je de andere rijbaan oversteken maar er zijn weinig plekken waar dat mogelijk is. Stoppen op een leuk plekje voor koffie en later een plekje aan het water waar we een broodje eten. Bezoeken vlak voor Trabson een nieuwe moskee. Mensen zijn vriendelijk en vragen waar we vandaan komen. Jannie wordt door een oud mannetje naar de ingang van vrouwen verwezen, dat was onder de moskee. Ze ziet daar een kale ruimte met alleen maar een zacht kleed op de grond. Niet belangrijk hier hoe de ruimte voor de vrouwen eruit ziet, tellen hier niet echt mee. Boven bij de mannen is hij wel prachtig met veel schilder en tegelwerk. Een plaatje om te zien.

Trapson
Om half 4 in Trabson waar we op een parkeerplek naast een drukke weg staan. Er zijn weinig plekken waar we kunnen overnachten dus dat wordt oordopjes in vannacht. Lopen de stad even in en komen op de markt  terecht. Slenteren er over heen maar niet echt bijzonder. Hadden vanmorgen al boodschappen wezen doen bij een Carryfour supermarkt dus hadden niet veel nodig. Gaan morgen een paar dingen in de stad bezoeken en gaan dan van deze drukke plek vandaan.

Dag 17 27 sept. Vannacht en vanmorgen veel regen en maar 15 graden. Zouden om half 10 naar de stad gaan maar stellen het een uurtje uit. Om half 11 toch naar de Aya Sofia kerk en het museum. Deze Byzantijnse kerk is van 1200 en is in slechte staat. Bijna al het stucwerk met de fresco’s is van de muren verdwenen wat jammer is, als dit ooit gerestaureerd wordt dan is het een plaatje om te zien. Hebben weinig zin om verder de stad in te gaan, doen nog wat boodschappen en gaan terug naar de camper. We rijden naar Sumula, een plaatsje in de bergen waar we op een kleine camping staan. Soms komt de zon er even door maar op 500 m is het fris, maar 14 graden. Er is er een jarig in de groep en dat vieren we met elkaar met een hapje en een drankje. We worden verwacht met een bord, bestek, en een glas. Voor de rest wordt gezorgd. Marian en Jan hebben hun best gedaan en een complete maaltijd voor 16 personen gemaakt. Na het eten heeft ze de accordeon erbij gehaald en hebben we met elkaar zitten zingen,. Een hele gezellige avond. Na het eten nog met Johan en Riny foto's van Oost-Europa en Noorwegen zitten kijken. Ondanks de regen een gezellige avond.

Aya Sofia kerk
Aya Sofia kerk
Sumula
Sumula klooster

Dag 18 28 sept.  Vandaag naar het Sumela klooster. Ook nu en vannacht veel regen en op 1200 meter hoogte ligt sneeuw. Met een klein busje gaan we bergop naar het klooster. Onderweg zien we verse sneeuw liggen en dat op 1200 meter hoogte. Het is ook koud dus trui en dikke jas aan, is 8 graden vanmorgen. Kunnen tot 300 meter van het klooster met de auto komen en de rest moeten we via steile paatjes en trapjes omhoog klimmen. Het is aardig vervallen en ook aan de fresco’s is veel schade toegebracht. Het is een Grieks klooster wat gesticht is in de vierde eeuw en in 1920 is veel schade ontstaan door een grote brand. De daken zijn wel hersteld maar aan de rest wordt niets gedaan. De meeste gebouwen zijn afgesloten zodat je geen echte indruk kan opdoen hoe het leven hier geweest is. Als we weer naar beneden lopen klaart de lucht even op en wordt het een poosje droog. Niet voor lang, er valt weer heel wat regen vandaag. Vanavond een diner hier op de camping, ze hebben een forellen kwekerij dus die staan op het menu. Ze komen zo vers uit de vijver. Voor de rest is het net als overal hier, het meeste eten krijg je koud op je bord, ook de gebakken frietjes. Verder wel een gezellige avond. Hopen maar op beter weer morgen.

Sumula
Sumula
Sumula klooster Sumula
Sumula
Sumula
pad naar Sumula
Dag 19 29 sept. Het is droog als we wakker worden, we zien zelfs blauw aan de lucht. Vandaag naar de hoogste overnachting plaats van deze reis. Het is de plaats Erzurum en ligt op ruim 2000 m hoogte. Het is de koudste stad van Turkije. Rijden over een mooie weg door de bergen en moeten 3 bergpassen over. De eerste van 1950 m is gelijk winters. Op 1200 m ligt er sneeuw en hoe hoger we komen hoe meer er ligt. Er rijdt wel een sneeuwschuiver die de weg heeft schoongemaakt en volgens mij is er ook goed met zout gestrooid. De weg is schoon en nergens is het glad. Als we de andere kant de pas naar beneden gaan dan ligt er op 900 m nog sneeuw. Dat het hier wel wat frisser zou zijn dat hadden we verwacht, maar dit verwacht je toch niet in Turkije. Onderweg stoppen we in Bayburt, een oud stadje op 1650 m hoogte. Ook hier lastig om te parkeren in het centrum. Het lukt wel en dan de stad even in. Het is koud om hier te lopen, maar 8 graden. Veel oude huizen maar ook veel plekken wat vol ligt met rotzooi, ze ruimen niet zoveel op.
Turkije in September
Bayburt
Bayburt
Op 2000 meter

Toeristen komen hier nauwelijks en wij worden nagekeken door de mensen op straat. We eten in een restaurantje een broodje met vlees en dat is prijzig hier. Kost € 3,75 p/stuk en dat is ook de prijs die de Turken betalen. Het was wel lekker alleen de zure soort karnemelk was niet zo lekker. Om 2 uur verder door de bergen naar de volgende pas die 2390 m hoog is. Hier ligt bijna geen sneeuw maar de wind maakt het erg koud, maar 6 graden boven. In de afdaling veel slechte stukken weg, ze zijn overal bezig de weg te verbreden. Rijden kilometers over een hoogvlakte op 1600m en dan weer omhoog naar 2000m waar de plaats Erzurum ligt. Zijn om half 5 op de overnachtingsplek, een parkeerterrein naast het politieburo. Staan aan de andere kant naast de Carryfour supermarkt dus dichtbij voor de boodschappen. We eten in de camper en omstreeks om 8 uur gaan we gezamenlijk koffie drinken in het winkelcentrum. Morgen de stad bezoeken.

Muur bouwen
Muur bouwen
Dag 20 30 sept. Het is prachtig weer als we opstaan, heldere blauwe lucht maar wel koud met 8 graden. Om 9 uur worden we met een taxibusje naar het museum gebracht. Het is niet zo ver lopen maar het is nogal heuvelachtig in de stad. Je bent ook veel eerder moe op 2000m hoogte. Het is een aardig museum en de presentatie ziet er goed uit. Daarna bezoeken we een paar tombes maar de mooiste staat helaas in de steigers. Daarna koffie drinken met gebak. Gebak hadden we zo maar wat we ook probeerden, we kregen maar geen koffie op tafel. We hebben het gebak maar betaald en zijn iets verderop maar koffie wezen drinken.
Museum Erzurum
Museum
Museum
Museum
Museum
Bezoeken een oude moskeen waar het binnen vrij donker is om te fotograferen. Om 12 uur lopen we langs een restaurant en gaan daar eerst lunchen. Ze hebben er maar 1 gerecht dus een menukaart hebben we niet nodig.
Oude Moskee
Oude Moskee
We krijgen een soort pannenkoekjes en vlees op een spies, wat groeten en saus en het was lekker. Daarna naar de nieuwe moskee, in 2000 gereed gekomen. Deze is prachtig van binnen, gewoon een plaatje om te zien.
Nieuwe Moskee
Nieuwe Moskee

De mensen vinden het fijn hier toeristen te zien. Ze waarderen het als je hun moskee bezoekt en zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Om 2 uur ga ik met nog 2 mannen naar de Haman, het badhuis wat je in elke plaats kan vinden. Bij binnenkomst dan krijg je een kamertje met een rustbank erin. Daar uitkleden en een lendendoek omslaan, naakt lopen is verboden. Dan ga je naar de badruimte, de vloeren en zitbanken van marmer zijn verwarmt. Het is er denk ik 35 graden. Overal heb je waterbakjes met koud en warm water. Die laat je vollopen en met een schepbakje kan je het hete water over je heen gooien. Je kan in de zeer hete sauna gaan zitten of lekker liggen op een verwarmde natuursteenplaat. Daarna wordt je geschubd met een soort ruw washandje en worden de dode huidcellen verwijdert. Je kan je er ook laten masseren maar dat doen we niet. Als je uit de badruimte komt dan krijg je een droge lendendoek en wordt je in 3 badlakens ingewikkeld. Dan ga je terug naar je kamertje om te rusten. Ze komen je thee of frisdrank brengen en als je uitgerust bent dan aankleden en betalen. Betaalde € 6,50 voor 1,5 uur in het badhuis en het was het dubbel en dwars waard. Neem me voor dit meer te doen. Om 4 uur weer bij de camper.

Uitzicht vanaf de Citadel
Cifte Minare Water koken op straat
Dag 21 1 okt. Vandaag een bergrit naar Yusufele over 140 km. Het is licht bewolkt als we vertrekken maar na de middag volop zon en 20 graden. Het is een mooie hoogvlakte op 1800 meter en langzaam dalen we af naar 1200 m. Het landschap wordt ruiger met mooie kale bergen in div. kleuren. We stoppen bij mensen die van alles aan het drogen zijn, zoals appels, bonen, pruimen, bessen en nog meer waarvan we niet weten wat het is. We komen er ook niet achter waarvoor of waarin het gebruikt wordt. We zien dat ze gemalen bessen op planken smeren ongeveer 2 cm dik en die leggen ze ook in de zon te drogen. Wat ze daar later mee doen, we weten het niet. Er is haast niet te communiceren met deze mensen, ze praten maar in het Turks tegen ons en we begrijpen er soms niets van. We kopen een broodje in een dorpje en lunchen lekker in het zonnetje. De natuur wordt steeds mooier, vooral de kleuren van het gesteente komen door de zon mooi tot hun recht.
Voorraad drogen
Fijn gevreven bessen
Hooi hakselen
Abrikozenjam maken
Kerk
Tortum waterval

Bezoeken een paar kerken in dorpjes, die er al honderden jaren staan zonder dat er wat aan gedaan wordt. Een staat er bijna op instorten en eigenlijk gevaarlijk om er in te lopen. In de dorpjes zijn ze overal langs de weg van alles aan het doen. Vooral bessen ontpitten, noten van de bolster ontdoen en jam maken zie je veel. De mensen vinden het prachtig al die belangstelling die we hun tonen. Mag ook dingen proeven, tot het uitlikken van de bak waar ze net abrikozenjam in hebben gemaakt. Hebben vandaag appels en peren gehad van de mensen waar we even stopten. Maken veel foto’s vandaag van de mensen en de prachtige natuur. Rijden eind van de middag door een nauwe kloof en het is jammer dat de zon al laag staat zodat er geen zonlicht meer in de kloof valt. Zijn om 5 uur in het dorpje en door nauwe straatjes komen we bij de camping. Hopen morgen weer zo’n mooie dag te hebben. Dit was het Turkije wat we in gedachten hadden.

Index