Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Camperreis Zuid-West USA 2006 Week 2

29 Mei.  Vandaag wandelen langs de Rim (canyon) en gaan met de bus naar het beginpunt. Het is nu maandag en bijna geen bezoekers. Het is echt prachtig hier te lopen. Er rijden de hele dag bussen en om de 10 min kan je de bus pakken om naar een volgend uitzichtpunt te gaan. We gaan regelmatig een poosje zitten om van de Canyon te genieten. Met de middag terug naar de camping om wat te eten. Daarna gaan we weer wandelen. Je kan ook naar beneden de Canyon in maar dat is voor ons te zwaar. Een dag die we niet gauw zullen vergeten.

30 Mei.  Vandaag een drukke dag en willen vanavond in Page zijn. Gaan eerst op zoek naar de Antilope Canyon. Kunnen er niet met de camper heen maar worden gebracht door een 4x4. Rijden met 3 auto’s en het is stof happen op de open trucks.  De Canyon is in 1931 ontdekt door een  12 jarig Navajo meisje. De indianen hebben deze canyon lang verborgen kunnen houden maar nu komen er veel  toeristen. Hij is indrukwekkend hoe de wind de rode zandsteen  heeft uitgeslepen.  We zijn er rond het middaguur en alleen dan schijnt de zon in de smalle canyon.  Gewoon geweldig om dit te zien.
stof happen
ingang Antilope Canyon
brug over de Colorado
Dan naar de Glen Canyon  dam die in de Colorado rivier ligt, 475 m land en 216 m hoog. Door deze dam is het merengebied Lake Powel  ontstaan wat 300 km lang en tot 170 meter diep is. Brengen een bezoek op en in de dam en dat is indrukwekkend om te zien. Ook de turbineruimte is kolosaal met zijn 8 generatoren. Daarna een stop bij Horseshoe Bend, dat is een hoefijzervormige bocht in de Colorado rivier. Vanaf de 300 meter hoge rotswanden heb je een prachtig uitzicht over de rivier en de omgeving. Prachtig om hier te wandelen.
Glen Canyon dam
216 meter hoog
Horse Shoe Bend
Boodschappen doen bij de Walmart en door naar de camping aan het Powel Lake. Deze is vol en gaan naar een ander camping. Veel mensen komen naar hier en varen dan met grote woonboten op de meren. Staan prachtig aan het meer.
31-Mei. Vandaag gaan we op weg naar Monument Valley, het echte indianengebied wat je vaak in films ziet. Het indianenvolk leven een beetje als zigeuners. Hier en daar een houten huisje, woonwagen of een oude camper. Daar om heen ligt het vol met rotzooi en oude autowrakken. We rijden door een prachtig landschap, dor, droog en met mooie rode rotsformaties. Om 1 uur zijn we bij de camping die op een prachtige plek tussen de rotsen ligt. Boeken  een jeepexcursie van 3,5 uur door de omgeving later op de middag. Gaan wandelen in de omgeving en klimmen en klauteren over de rotsen. Komen bij  een mooie boog  uit en maken de zoveelste foto. Komen langs een klein vliegveldje met een zeer korte landingsbaan waar je een rondvlucht kan boeken.
lange rechte wegen
mooi gelegen camping
veel stof en warm
mis de indiaan

Terug naar de camping en stappen in de jeep voor de excursie. Vertrekken met 2 jeeps die open zijn dus dat is weer zandhappen. Het is nu wel een mooie tijd om te fotograferen Dit is echt genieten  om in dit weidse landschap rond te rijden. Hebben een leuke indiaan als gids die veel verhalen en belevenissen van vroeger verteld. Maken veel fotostops en bezoeken een indianendorpje dat speciaal voor de toeristen in stand wordt gehouden. De bewoonster van een hut(die elke dag met een dikke 4x4 naar deze hut komt) verteld hoe er vroeger in de dorpen werd geleefd. Om 8.30 uur terug op de camping en  maken warm eten klaar. We zijn moe maar hebben een heerlijke dag gehad.  

1 Juni. Doen rustig aan vanmorgen en vertrekken om  9.30 uur. Gaan op weg naar Canyon de Chelly. Rijden al gauw door toedoen van Tom Tom verkeert, hij was het zeker niets eens met de route die wij wilden rijden. Nemen de tijd voor koffie met een lekkere Cinema roll erbij. Bij Chink bezoeken we een markt waar veel te koop is, vooral CD’s die allemaal gekopieerd zijn. Nog even met een indiaan staan praten en het valt me op hoe trots deze mensen op hun land Amerika zijn, onbegrijpelijk als je weet wat dit volk heeft meegemaakt door de Amerikanen. Bij Canyon de Chelly is een gratis camping en we zoeken een mooi plekje. Hier voor het eerst een paar uur de tijd genomen om lekker in de zon te zitten en niets te doen.
onderweg
markt onderweg
verlaten indianen woningen Canyon de Chelli

Om 2 uur gaan we met de camper op weg om langs de Canyon te rijden. Mooi om te zien maar maakt niet zoveel indruk als de Grand Canyon. Je kan vanaf boven goed zien hoe de mensen  leven in de canyon. Gaan om 6 uur terug naar de camping. Hadden ons plekje met wat stenen afgezet en niemand was er gaan staan. Maken een flesje wijn open en bekijken en plannen de route van morgen. Voorziet de camper van vers water en maakt alle tanken even leeg. Dat gaat hier gemakkelijk, je sluit de camper aan op je campingplaats en je vuilwatertanks lopen leeg en je hebt waterdruk in de camper omdat die rechtstreeks op de waterleiding is aangesloten. Je kan zo weken staan zonder dat je er naar om moet kijken.

2 Juni.  Vandaag rijden we naar Mesa Verde, een smalle diepe kloof waar vroeger de indianen hebben gewoond.  De rit verloopt vlot, het is stil op de weg en nemen de tijd voor koffie. Zetten de camper op de parkcamping en kopen een ticket voor een excursie naar het Cliff Palace. Krijgen eerst een verhaal  over de geschiedenis door de gids. Een echte Amerikaan, ik draag een uniform en jij moet luisteren, wat een bruller was die man. Daarna de zware afdaling de kloof in. Via smalle trapjes, tussen rotsspleten , en via houten ladders komen we beneden. Mooi om hier een stuk geschiedenis voor je te zien liggen, je kan er nu een voorstelling van maken hoe het geweest is hier te overleven.
deze zie steeds minder onderweg
indianen woningen
jonge uilen bosbrand resten
museum

We wandelen een stuk door de kloof  en zien hier een uil die jongkies heeft. Dan weer de klim naar boven en wandelen naar het uitzichtpunt Baloony Hous. Daar aangekomen zien we een kale zwarte woestenij,  in 2000 is hier boven alles verbrand en  het ligt vol met verbrande stukken boomstam.  Lopen nog naar Spruce Tree maar daar zit een stevige afdaling in. Jannie is er te moe voor, gaan terug en bezoeken nog het museum wat ook heel mooi is. Gaan terug naar de camper en nemen een lekker drankje. Leuke maar vermoeiende dag. Nog even kijken wat we morgen onderweg gaan doen als we richting Moab rijden. Kunnen rustig aan doen, de camping daar hebben we besproken.

3 Juni.  Vandaag de rit naar Moab en hebben geen haast. De camping hadden we al besproken en kunnen dus laat aankomen. Willen wel veel bezoeken vandaag en we vertrekken eigenlijk te laat, dus of het allemaal op deze dag lukt is maar de vraag. Op de camping loopt veel wild rond, de herten staan vlak bij de camper te eten, mooi gezicht hoor.  Rijden door een typische Amerikaans landschap van boerderijen, windmolens en silo’s voor graanopslag. Ook zien we verzamelplekken van oude auto’s, voor een onderdeel moet je daar  even rondneuzen. Maar eerst wel even ontroesten voor gebruik. Stoppen eerst bij Church rock, een stoepa achtige rots zomaar in een vlak landschap. Kunnen  er door de afrastering  met draden niet bijkomen.
herten op de camping
auto onderdelen te koop
Church Rock Wilson Arch
ware kunstwerken van oud ijzer

Dan een stop bij Wilson Arch, een mooi rotsen gebied met wat grote bogen. Gaan er niet wandelen, de benen zijn nog niet helemaal hersteld van de afgelopen dagen. Dan stoppen we bij Hole N The Roch, een heel bijzondere plek. Albert Christensen heeft 12 jaar gewerkt om zijn huis in de rotsen uit te hakken. Op het terrein er om heen heeft hij mooie kunstwerken gemaakt van oude roestige dingen en dat allemaal aan elkaar gelast. Prachtig om te zien. Gaan langs de supermarkt en vullen de camper weer eens bij. Dan door naar de camping in Moab waar ons plaatsje nog vrij is. Wandelen daar een poosje rond, drinken wat in een kroegje en eten in de camper. Drukke maar mooie dag.

4 Juni. Gaan vroeg op weg om het Arch park te bezoeken. Dit is een prachtig gebied met rode rotsformaties en je kan hier mooi wandelen.  Wisselen het af met wandelen en rijden. Soms is het zo mooi dat je alleen maar op de natuur let en tot we beseffen dat we niet weer weten waar de camper staat. Kost heel wat klimmen naar rotspunten om de omgeving te overzien en zo vinden we de camper weer terug.  Het is ook heet vandaag en na de lunch doen we even een tukje in de camper. Om 3 uur gaan we weer op pad en wandelen we weer door een prachtig gebied. Op de terugweg eten we voor het eerst buiten de deur bij Dennys wat heel ongezond maar heel lekker was. Daarna terug naar de camping.

wegen door het Arch park
Balanced Rock

Week 3