Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Franse Alpen - Toscana Italie 2008 week 1
Dun sur Meuse

25 aug. Het is mooi weer als we opstaan en doen de laatste klusjes in en om ons huis. Vertrekken om 10 uit Benschop en we doen het rustig aan. Rijden via Antwerpen waar rond deze tijd lekker rustig is. Nemen de tijd voor koffie en rijden daarna via Brussel naar de Franse grens. Daar gaan we van de grote weg af en rijden binnendoor naar Dun Sur Meuse. Daar weten we een mooie camperplek aan het water die € 3,- per nacht kost. Zijn er vroeg en lopen nog een rondje door het plaatsje, lekker is dat na een lange rit. Dan terug naar de camper en zitten nog een poosje buiten in de zon en plannen de route een beetje voor morgen.

26 aug.  We vertrekken weer niet vroeg en ook vandaag genieten we van de route. Rijden binnendoor over soms wel hele smalle weggetjes, kan er net nog rijden. Hebben prachtig weer met 27-28 graden en volop zon. Stoppen regelmatig en bezoeken in St Michel de oude kerk. Vooral de glas in lood ramen zijn prachtig. In het centrum staan prachtige gebouwen en de vele bloemen die overal in het plaatsje aan de huizen hangen geven het een gezellig aanzien. Rijden verder door een prachtig golvend landschap waar veel akkerbouw is. In Baume les Dames stoppen en op de camperplaats is het zeer druk. Er is nog net 1 plaatsje vrij voor ons. Fijne dag en genoten van de route binnendoor.

27 aug.  Vandaag gaan we op weg naar de Alpen. Zien onderweg div. mooie traktoren staan op de akkers die zijn gemaakt van stro, een prachtig gezicht. Wij willen langs Geneve rijden maar door div. wegomleggingen komen we toch in Zwitserland terecht.  Het is zeer druk in Geneve en ook de weg langs het meer is vol met auto’s, geen parkeerplaatsje te vinden. Dit zijn we gauw zat en rijden de bergen in richting Morzine. Mooie rit en hier is het heerlijk rustig. Stoppen veel om van de natuur en de vergezichten te genieten. Even voorbij Morzine ligt het skidorpje Les Get, hier hebben we een mooie plek om te overnachten. Zitten nog een poosje in de zon met een lekker wijntje en genieten van de omgeving.

28 aug.   Het is prachtig weer als we wakker worden en beginnen de dag rustig aan met een heerlijk ontbijt. Vertrekken om 10 uur en rijden naar de voet van de eerste col, de La Colombiere van 1613 m hoogte. Het landschap is prachtig met mooie vergezichten. Boven op de col is het zo druk dat er geen enkel plekje is om de camper te parkeren. Jammer dat we gelijk door moeten met de afdaling. Beneden aan de berg is er in een dorp een feest en willen daar even kijken. Er zijn parkeerplaatsen op een grasveld maar daar zak ik weg met de camper. Met moeite kan ik er nog wegkomen dus rijden we maar door. Gaan de col de Aravis met het hoogste punt op 1490 meter.

Hier ook druk maar vinden een plaatsje om te parkeren. Vanaf hier een mooi uitzicht op de Mont Blanc. Dalen een stukje af en stoppen op een mooie plek voor koffie en een wandeling. Dan de col de Saisies die heel gemakkelijk omhoog rijdt. Hier boven is alles ingericht voor de wintersport met hotels, restaurants en skiliften. Hier is bijna niemand en een overvloed aan parkeerruimte. Je kan hier ook voor € 7,- overnachten op de parkeerplaats. We rijden door naar Lac de Roseland, een groot stuwmeer waar we prachtig aan het water kunnen staan. Stoelen buiten en met een koel wit wijntje lekker in het zonnetje.

29 aug.  Lekker geslapen met de stilte hier, het is hier zo mooi dat we maar een rustdag inlassen. Maken de dag vol met lezen, zonnen en een wandeling over de stuwdam. Maken wat foto’s van de dam en het meer en wandelen nog wat in de omgeving. Het is een schiterende plek en genieten van deze dag. Het is heerlijk weer en doen de skottelbraai aan voor een lekker etentje. Ontmoeten een andere camperraar en van hem krijgen we nog wat mooie plekjes om te overnachten. Zijn wel aardig verkleurt vandaag.

Roseland

30 aug.  Weer zonnig weer als we opstaan en ook nu weer een graad of 27-28. Rijden richting Val d’Isere en komen over wat kleine cols. Het is een mooi gezicht om Val d’Isere zo in de diepte van het dal te zien liggen. Dit is een heel bekent wintersportgebied en staat dan ook vol met skiliften en hotels. Dan rijden we de col de L'Iseran en die is 2764 m hoog. Een mooie klim over de soms smalle stukken weg en vaak is de 1e versnelling nodig om boven te komen. Boven op de col staat een mooi kerkje en een restaurant en je kan hier mooi wandelen. Er worden veel fotos gemaakt bij het bord op de top door wielrenners die hem omhoog gefietst hebben.

een hele klim Bonneval
Weer beneden bezoeken we het mooie dorpje Bonneval-sur-Arc. Een prachtig authentiek dorp waar je mooie foto.s kan maken. Rijden de col de Madeleine op en willen overnachten bij Belcombe. De klim van 12 km was voor niets, het is boven een natuurpark geworden en overnachten is verboden. Gaan de col van Cenis over en die is heel goed te rijden. Bij het meer van Cenis staan veel campers en ook wij zetten de camper hier neer. Staan wel iets van het meer af maar het is een mooie rustige plek om te overnachten.
Bonneval

31 aug. Het is bewolkt weer als we wakker worden, staan ook een beetje in de wolken, zitten op 2000 m. We bezoeken eerst de kerk die hier boven staat. Het is een lelijk betonnen bouwsel met weinig sier. De bestaande kerk en het dorp zijn in 1991 door de bouw van de stuwdam onder water komen te staan. We dalen af en de zon komt weer door het wolkendek heen.  De volgende col is de Telegraph, een brede en gemakkelijke weg om te rijden.  Dan gaan we de Galibier op en dit is echt een prachtige col. De natuur is hier echt schitterend, de kalkrotsen en de groene hellingen zijn een lust voor het oog. Het is wel koud boven door de harde wind.
bergklimmen
veel bloemen in de dorpjes langs de weg Col de Galibier

Dalen een stukje af naar de col de Lautaret op 2055 m via een mooie weg. Op de col is een mooi vlak terrein waar al 12 campers staan en we zetten de onze er maar naast. Zetten koffie en bezoeken daarna de Alphentuin die hier boven is aangelegt. Er staan in deze tuin  2000 soorten alpenbloemen en planten waarvan de meesten al zijn uitgebloeid. Best wel mooi om te zien en te fotograveren. Zitten  nog een poosje buiten en genieten van het berglandschap om ons heen. Om 6 uur gaat de zon achter de berg en wordt het koud, dus snel naar binnen. Zal wel een koude nacht worden hier.