Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Franse Alpen - Italie Toscana 2008 week 3
4 sept.  Worden wakker met prachtig weer en het is al warm in de camper. Ga een broodje kopen en we ontbijten buiten in de zon. Hebben een mooi uitzicht op zee maar het is geen rustige plek. Er is teveel verkeer wat je de hele dag hoort. Het is ook zeer druk in de stad zo vroeg in de morgen, maar we lopen toch even een rondje vlakbij de camperplek. Er zijn hier twee camperplaatsen naast elkaar, 1 is een soort camping en wij staan op een parkeerterrein er naast. Betalen ook hier € 10,-per nacht. Lopen een kerk binnen en kijken ook even bij een museum. Zijn dit door de grote drukte gauw zat en gaan we op weg richting Toscana. Al gauw zien we dat dit niet echt vlot gaat lukken via de kustweg. Het lijkt wel dat het elke 5 minuten drukker wordt en we staan meer stil dan dat we rijden.
<leeg>kerk van San Remo

Zoeken via het binnenland een andere route. Het landschap is niet echt geweldig maar je kan ook niet alles hebben. Hebben al mooi weer en tijd genoeg voor stops. Het is hier gelukkig een stuk rustiger dan langs de kust. We zijn blij dat we deze route hebben genomen. Bij Cengio stoppen we bij een begraafplaats en die is mooi om te zien. Vooral de marmeren wanden waar de grafkisten worden ingezet zijn indrukwekkend, hebben dit nog nooit zo groots gezien. Er is hier een aardige camperplaats, hij ligt wel wat afgelegen en we staan er alleen. Voelt wel vertrouwd aan dus blijven we staan. Kunnen nog lekker buiten in de zon zitten.

 

begraafplaats Cengio

5 sept.  Vandaag gaan we richting Castel Nuovio Marga en hebben mooi weer. Gisteren toch weinig gezien onderweg en verwachten vandaag niet veel leuker. Om 10 uur gaan we rijden en nemen de autostrada. Denk je een makkelijk ritje maar de autobaan zit vol met bochten, viaducten en tunnels. Komen zeker door 50-60 tunnels . schieten wel aardig op en we zijn om 3 uur in Castel Nuovia en het is daar wel zoeken om de camperplaats te vinden. Het is bij een wijnmakerij en ze vragen € 15 voor een overnachting. Er is helemaal niets bij en vinden het te duur voor deze plek. Maar we hebben ook geen zin meer om verder te zoeken dus blijven we toch. Zetten de stoelen buiten en zonnen de rest van de dag.

Castel Nuovro
vijgeboom
6 sept.  Rijden naar Carrara en gaan daar vandaag de marmergroeven bekijken. Van dichtbij zijn de groeven mooi om te zien maar van veraf oogt het als landschap verzieken. Dan zijn die afgravingen niet zo mooi om te zien. Ze zagen het marmer in  de groeve in grote  blokken uit de berg en die worden dan met een vrachtauto naar de zagerij gebracht. Er gaat 1 blok op de auto, weegt namelijk 30 ton per stuk. Rijden door verschillende smalle maar hoge tunnels waar net een vrachtauto door kan. Bezoeken ook het marmermuseum en dat is mooi om te zien. Je ziet hier hoe het marmer vroeger en nu wordt gewonnen en bewerkt.
marmermuseum

Dan rijden we naar Lucca, een mooi oud stadje met oude maar sombere kerken. Wel prachtige oude huizen en middeleeuwse straatjes maar jammer dat het hele stadje vol zit met dure winkeltjes voor de toerist, alles is kleding, tassen, schoenen en juwelen. Vraag me af of ze hier allemaal nog wel wat verdienen. In weinig winkeltjes zie je mensen die er wat kopen. Met de fiets zijn we de hele stadsmuur rondgereden? Wel hier en daar stevig trappen tegen de hellingen op. Genieten wel van onze fietstocht, je kan toch wat meer bezoeken als je met op fiets bent. Dan nog een slaapplaats zoeken en die vinden we op een camping hier, Brengen hier de nacht door voor € 15 al in.

Lucca
bijverdienste
Pisa
7 sept.  Vandaag staat Pisa op het progamma en we hebben goed weer. We moeten wel een poosje zoeken naar de camperplaats hier, maar na veel vragen toch aangekomen. Geen bijzondere plek maar lekker dicht bij het centrum en voor € 12 niet gek. Je kan vrij lozen en water innemen en er is zelfs stroom aanwezig. We nemen de fiets en gaan naar de bezienswaardigheden. Nou Pisa is toch wel wat meer als de scheve toren. De doopkapel is vooral van binnen prachtig om te zien. Lopen boven over de galerij en beneden begint een zangeres te zingen, wat klinkt dat toch mooi, wat een augostiek zit er in dit gebouw.
doopkapel begraafplaats
Cathedraal
Bezoeken de begraafplaats en de kathedraal en ook deze zijn een bezoek meer dan waard. Als laatste naar de toren en die staat verder scheef dan ik in gedachten had. Ga hem niet beklimmen, is mij allemaal te druk. Er komen hier de hele dag busladingen met mensen aan.

We verlaten de drukte en fietsen veel langs het kanaal door het oude Pisa. Veel mooie gebouwen staan hier en in de typische Italiaanse kleuren. Jammer dat de zon het laat afweten de rest van de dag. Eind van de middag weer naar de camper en daar barst het buiten van de muggen. Als we de camperdeur openen zien we dat het in de camper ook  zwart ziet van de muggen. Begrijpen niet hoe ze zijn binnengekomen met gesloten ramen. Moeten dan toch via de rooster van de koelkast binnen zijn gekomen.We jagen de hele avond achter de muggen aan maar worden beiden heel wat keren gestoken. Slapen wel goed, was een vermoeiende dag.  

landschap Toscana
8 sept. Vandaag iets koeler dan gisteren, wordt 34 gr en gisterenmiddag was het 37 gr. Zoeken binnendoor de route richting Volterra en dat valt niet mee, zelfs TomTom weet dat moeilijk te plannen. Met de kaart ook lastig om de goede wegjes te vinden door het ontbreken van wegnummers. Maar we vinden altijd wel weer een behulpzame Italiaan die ons de weg wijst. Rijden door een mooi golvend landschap met druivenstokken die vol staan met grote trossen witte en blauwe druiven.
 
Bezoeken onderweg het oude stadje San Gimignano met de mooie familietorens. Kunnen nergens een plekje vinden voor de camper, alle parkeerplaatsen staan vol. Er staan zeker 100 bussen op de busparking, het lijkt wel hoogseizoen.  Zetten hem buiten het stadje langs de weg in het gras en nemen de fiets teug naar het centrum. Het is er echt druk en die aandacht is terecht, het is een prachtig plaatsje. Het wordt goed onderhouden in de oude stijl en hier zie je weinig moderne winkeltjes die het stadsbeeld verpesten. Wel vermoeiend om te lopen in de soms steile straatjes met deze warmte. Het is een prachtig plaatsje om te fotograferen.
San Gimignano
San Gimignano

Zoeken de camper weer op en rijden door naar Volterra. Ook nu rijden we weer door een mooi landschop vol met druiven. We stoppen regelmatig om het mooie landschap op ons in te laten werken. Nemen de tijd voor een koffiestop lekker in de zon. Net voor Volterra vinden we een grote camperplek waar al 25 campers staan. Het is een mooie plek en wat je niet verwacht, hij is gratis. Drinken een wijntje in de zon en als die achter de heuvel verdwijnt dan voelt het veel frisser aan, nog wel meer dan 20 graden maar toch een 10-15 graden minder dan een uurtje geleden. . Morgen gaan we Volterra bezoeken.

9 sept.  Volterra is een mooie oude stad. Er zijn veel smalle straatjes en het is daar heerlijk koel. Bezoeken de Dom en die is van binnen nog imposanter dan van buiten. Je mag er binnen niet fotograferen of filmen maar iedereen doet het en niemand die er wat van zegt. Lopen tot 11.30 uur in het centrum rond en vertrekken dan richting het Chianti wijngebied. De natuur wordt steeds mooier en de wegen breder. Stoppen onderweg bij leuke dorpjes en wandelen er wat rond. Kopen een broodje en lunchen onder een grote fruitboom uit de zon, weer 35 graden vandaag. Staat wel een windje dus van ons mag het elke dag zo blijven.
Volterra
Rijden verder naar Castellina in Chiantie, een prachtig oud plaatsje met smalle straatjes en die zijn niet allemaal autovrij. Met kleine auto’s kan je net door de straatjes rijden. Hier veel winkels en kelders waar je wijn kan proeven en kopen. Soms mooie muurschilderingen op de gevels van de wijnboeren en kelders. Het geheel ziet er vrolijk uit en alles wordt toch wel zo gemaakt dat het authentieke  van het plaatsje niet verloren gaat. Mooi om daar even een winkel of wijnkelder binnen te lopen en een wijntje te proeven. Natuurlijk niet te veel, moeten eind van de dag nog een stukje rijden. Ga natuurlijk met een lekker wijntje in de rugzak naar de camper.
muurschildering
een van de vele wijnkelders

Rijden door naar Radda waar we een mooie rustige camperplaats vinden. Het is kosteloos en je kan hier lozen en water tappen. Zitten een uurtje bij de camper en gunnen de benen een possje rust. Lopen daarna het plaatsje in. Het is hier gezellig in het mooie oude centrum. Op een terrasje eten we een pisa van 50 cm doorsnede en die wordt op een ronde houten plaat op tafel geplaatst. We krijgen alleen een mes en eten hem vanaf de houten plaat op. Lekker glaasje wijn erbij en voor de prijs van € 14,- heerlijk gegeten. Na het eten lopen we nog een rondje en dan weer richting de camper. Duiken nog even in de boeken voor het progamma van morgen. Hopen op weer een mooie dag.

Klooster met wijnmakerij
10 sept.  Haal een broodje bij de bakker en laten ons dat goed smaken. Daarna rijden we richting Badia Coltibuono, een klein dorpje met een oud klooster. In dat klooster maken ze wijn. Brengen daar een bezoek en worden rondgeleid door het klooster en de wijnkelders. Proeven daar wijn en er zitten heerlijke wijnen tussen. Schrikken in het winkeltje toch wel een beetje van de prijs, voor € 34,- per fles neem ik toch echt geen doos mee. Via de winkel komen we in de tuin en die is ook prachtig. Ook hier veel druiven maar ook veel mooie bloemen.
prachtig interieur rondleiding door de kelders
voldoende voorraad
in de tuin met een wijntje erbij
kloostertuin
binnenplaats klooster
Dan naar Montovarchi waar ook een oud klooster staat. Mochten wel even om de hoek van de deur kijken maar door een trouwerij was hij vandaag gesloten voor plubliek, jammer zag er mooi uit. Wandelen wat door de mooie straatjes en overal zie je bloemen en planten op straat bij de huizen. Moeten te lang wachten op het bruidspaar en vertrekken van hier. Rijden door naar Montriggioni, een mooi oud plaatsje met rondom een muur met een toegangspoort. Het ligt boven op een heuvel en ziet er mooi uit. Het lijkt op een burcht beneden vandaan. Lopen het steile weggetje naar boven en het plaatsje is prachtig om te zien.
Montovachi
kloosterkerk kloosterkerk
Montriggioni
Montriggioni

Helemaal nog in de oude steil met keien straatjes. Lopen hier heel wat af en af en toe even zitten voor een drankje. Het is inmiddels 40 graden hier op het plein en dat is echt zweten. Zijn het wel zat aan het eind van de middag en dalen weer af naar de camper. De parkeerplaats beneden is een groot kaal terrein waar 2 campers naast ons komen staan. Besluiten om ook hier met z'n allen te overnachten. Zitten de hele avond buiten, om 8 uur is het nog 32 graden. Ondanks de warmte slapen we goed. Hopen voor morgen iets koeler weer, vandaag iets te warm om veel te ondernemen.