Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Franse Alpen -Toscana Italie 2008 week 4
11 Sept. Te warm om vandaag naar Siene te gaan, stellen we maar een dag uit. Rijden naar Assiano, een mooi plaatsje om door te wandelen, maar het is gewoon te warm tussen de huizen om er echt van te genieten. Rijden door naar Abbazia di Oliveto Maggiore om daar het klooster te bezoeken. Hopen dat het daar binnen wat koeler is, lopen in ieder geval uit de zon dan. Het is prachtig met grote kloostergangen vol met fresco's. Ook een kijkje in de wijnkelder en hier is het lekker koel. Mogen hier vrij rondkijken en daarna laten ze je diverse wijnen proeven.Kan er niet te veel van drinken, moeten nog verder rijden vandaag.
straatbeeld Assiano
ingang klooster
eetzaal
Montisi

Gaan door naar het dorp Montisi, een prachtig dorp maar net na de middag totaal uitgestorven, geen mensen en alles gesloten. Stoppen bij het druivenplukken, de mensen vinden het leuk dat je intresse hebt in wat ze doen. Zijn vlak bij het meer Lake Castigleone en willen hier 2-3 dagen blijven staan. Helaas barst het hier van de vliegende insekten in alle soorten en maten. We eten nog wel met de skottelbraai maar daarna is het niet meer te houden. De camper is aan de buitenzijde zwart van de muggen. Gaan naar binnen en de rest van de avond doen we niet anders dan muggen meppen. Het zijn er ook binnen zoveel dat je er vies van wordt. Morgen gauw wegwezen hier.

12 Sept. We hebben goed geslapen ondanks de warmte. Moesten wel alles dichthouden voor die zeer kleine mugjes, ze kropen overal doorheen. Het was de hele nacht zeer warm in de camper. om 5 uur nog 31 graden binnen. Vertrekken om 10 uur naar Piancastagnaio, een dorp op 800 meter hoogte, hopen dat het daar iets koeler is. Doen rustig aan, verzorgen onderweg op een camperplaats de camper en daar kunnen we ook mooi de was even doen. Na de lunch vertrekken we weer en rijden door het mooie Toscaanse landschap. Er komt wel steeds meer bewolking en het wordt drukkend buiten. Verwachten nog wel een buitje vandaag.

Stoppen even om te kijken naar het machinaal plukken van tomaten. Wat gaat dat snel, wist niet dat dit zo mogelijk was. Er wordt niet te krap gekeken en er blijven zeer veel tomaten achter op het land. We mogen ze oprapen en ze zijn heel lekker.  In een klein dorpje vinden we een camperplaats voor 4 campers. Er komen veel buien aan de lucht en om 6 uur begint het te waaien en te regenen. Het koelt lekkker af naar 24 graden. Om 7 uur veel regen, onweer en hagelbuien. Later op de avond nog een hevige bui met stortregen en hagel. Alles om de camper staat inmiddels blank, er staat 10 cm water op de camperplaats. Als het wat minder wordt gaan we toch maar naar bed. Het is nu maar 17 graden buiten en dat is koud.

13 - 14 Sept. Hebben goed geslapen ondanks de regen. Het is nog donker weer en doen rustig aan. Vertrekken om 10 uur en willen een paar plaatsjes in de omgeving bezoeken. Zijn nog maar net onderweg en het begint weer in alle hevigheid te regenen. Besluiten maar om terug naar de camperplek te gaan en maar een leesdag houden. Het stortregent regelmatig tot 2 uur dan knap de lucht op. Gaan naar het dorp wandelen en dat is een mooi oud plaatsje met smalle steile steegjes. Hopen dat morgen de zon schijnt om even foto’s te maken in deze mooie straatjes. Wil even internetten maar dat is gesloten tussen 12- en 17 uur. De rest van de middag wat lezen en schrijven.

Om 5 uur even terug naar het dorp om  te internetten maar door het hevige weer is er geen verbinding. Voor morgen geven ze ook weer regen op, dus afwachten maar tot morgen als we wakker worden. Er valt nog heel wat regen vanavond. Het is aardig weer als we opstaan en gaan eerst naar het dorp om foto’s te maken. Daarna de camper verzorgen en water bijvullen. Vertrekken om half 12 naar Sovana, een oud klein dorp met een grote maar saaie  kathedraal. Hier verder niets te zoeken en rijden door richting Saturnia. Bezoeken onderweg de Etruskische dodenstad. Een begraafplaats uit de 8 ste eeuw voor Christus waar de graven zijn uitgehakt in de zachte tufsteen. Mooi om dit te zien.

Bij Saturna vind je veel zwavelbaden, op veel plaatsen komt het warme water uit de grond omhoog borrelen. Vlakbij is een slechte camperplek die € 15,- kost, vinden het niets om er te staan. Er is ook een een aardige camping iets verder weg die € 14,- kost. Er rijdt vanaf de camping een gratis schutlebusje naar de zwavelbaden. Het is nu mooi weer en nemen de bus van 17 uur nog om de baden te bezoeken, het kan morgen wel weer regenen. Het is een mooie plek om even rond te lopen. Om half 7 nemen we de bus weer terug en maken een lekker flesje wijn open. Kunnen nog even lekker in de zon zitten voor het avondeten.

15 sept. Gaan op weg naar Bolsena. Vanaf een heuvel hebben we een mooi uitzicht op de zwavelbaden. We rijden door een aardig landschap met veel druiven en komen door leuke plaatsjes. Het plaatsje Pitigliano ligt prachtig op een heuvel en is zeer oud. Parkeren buiten het plaatsje en nemen de fiets om het dorp te bezoeken. Wel mooi om te zien maar alles is een beetje saai en somber in de straatjes. Meestal zie je veel bloemen langs de straat maar dat mis je hier. .  Rijden verder naar het meer van Bolsena en zoeken een mooi plekje om te lunchen. Stoelen aan het water en genieten van het eten en het heerlijke weer. Helaas van korte duur, er komen weer veel dreigende wolken aan de lucht. Komen langs een kleine camping bij het meer en gaan daar overnachten.

Moet wel even naar het plaatsje om het beltegoed van de telefoon  op te waarderen maar het weer werkt niet mee.  Het is vanaf 4 uur noodweer en als het om half 6 wat beter wordt ga ik toch even op de fiets naar de internetshop. Het is maar 2 km fietsen naar de winkel maar in de laatste 300 meter regen ik helemaal plat. Kom doorweekt aan, toch maar even naar binnen om te telefoon van een tegoed te voorzien. Op de terugweg weer veel regen, niet zo erg nu, was toch al nat. Ben vlak bij de camping en rijd een lekke band, kan er ook nog wel bij. Na het eten wordt het droog en plakt mijn fietsband nog maar even.

16 Sept. Vandaag gaan we eerst naar Villa Lante, een grote villa met tuinen. Op dit landgoed hebben vanaf het jaar 1300 pausen en cardinalen gewoond en vele groten der aarde zijn hier door hun ontvangen. Het ontwerp van de tuin is mooi, jammer dat het slecht wordt onderhouden. Overal onkruid en de beelden, trappen en balustrades zitten dik onder het mos. Jammer van deze oude tuin. Rijden door naar Orvita en gaan staan op  een mooie maar dure camperplaats. Betalen all inclusief wel € 18,-.per nacht

Er gaat gelukkig een kabeltreintje naar boven, had anders een zware klim geworden. Lopen eerst naar de prachtige Domkerk. De voorgevel is een plaatje, hij is geheel in marmer opgetrokken met veel inlegwerk in diverse kleuren. Het is echt schitterend om dit vakwerk te zien. Van binnen is het wel wat kaal maar hij is kolosaal van afmetingen. Het altaar is prachtig en ook de gewelven in het plafond zijn mooi gemaakt. Wandelen nog wat door de stad en genieten van de leuke dingen, zoals een ijsje kopen.. Om half 5 houden we het voor gezien en gaan we terug naar de camper. Lezen nog wat buiten in de zon, geven de voetjes wat rust en kijken wat we morgen gaan doen.

17 Sept. Vertrekken om half 10 richting Siena. Rijden op ons gemak door een mooi en afwisselend landschap. Je moet wel rustig rijden, de wegen zijn vaak smal en zeer slecht, zitten vol met kuilen en scheuren. Ook opassen voor de afgebrokkelde wegkanten. Het is wel jammer dat er zo weinig stopplaatsen zijn, we zien prachtige plekjes maar geen mogelijkheid om even te stoppen. Stoppen bij Bagni St Fillipo waar ook zwavelbronnen zijn die in een bos liggen. Het water loopt over de rotsen heen en daardoor ontstaat er kalkafzetting. Het lijkt op een druipsteengrot  maar dan boven de grond.

Apart om te zien en het is heerlijk om hier rond te lopen, Het is wel aardig heuvel op en heuvel af en worden aardig moe van het vele klimmen en dalen. Beginnen de benen te voelen en om half 5 gaan we terug naar de camper. We drinken eerst wat en rijden daarna door naar Buonconvento waar we een leuke camperplek zien. We kunnen lozen en water innemen. Het is wel rustig hier, we zijn de enige camper maar blijven toch staan. Lopen een rondje in de omgeving en het voelt wel goed aan. Het was minder warm vandaag en hopen goed te slapen vannacht .