Week 1 - 2 - 3 - 4 Frankrijk - Noord Spanje 2016 week 2 Index
28 juli. Rijden vandaag eerst naar de brug van Milou die vanaf een uitzichtspunt over de hele lengte te zien is. Het is een bijzonder bouwwerk met een lengte van 2460 meter. De lengte van het wegdek tussen de pijlers is 342 meter. Het is de grootste auto brug ter wereld en ook de middelste brugpijler is met 343 meter de hoogste ooit gebouwd. Het brugdek is 32 meter breed en 4,20 meter dik. Als je er onder staat dat begrijpt je niet dat hij blijft staan met al dat verkeer erop. De volgende stop is bij een uitzichtpunt, drinken eerst koffie en gaan daar even naar boven wandelen. Stelt weinig voor, gewoon een wat heuvelachtig landschap. Er bloeien wel veel wilde bloemen hier.
Daarna rijden we door naar La Couvertoirade om de citadel te bezoeken. Je betaald € 3,- parkeergeld voor de camper en dan mag je er ook overnachten. Eten eerst een broodje en lezen een uurtje. Dan naar de citadel en die is prachtig. Geen bouwval met afbraak panden maar een goed gerestaureerd dorp binnen de muren. Het is gezellig wandelen is in de nauwe straatjes. Het is ook niet helemaal vergeven van de toeristen winkeltjes zoals je in sommige dorpen wel ziet. Er zijn er wel een paar maar die zijn meer gericht op de verkoop van zelf gemaakte produkten hier uit de streek.
Kijken in een heel klein kerkje met mooie gewelven maar verder is het somber door de kale natuursteen muren. Op de heuvel staat een oude molen en wandelen er naar toe. Toch nog een stevig klimmetje naar boven met dit warme weer. De moelen is mooi, ze is enkele jaren geleden in de originele staat herstelt. Het is hier boven wel lekker door het windje wat er waait, beneden in de straatjes is het warm. Drinken wat op een terrasje en wandelen om half 6 weer naar de camper. Eten een hapje en zitten tot 10 uur buiten. Was een heerlijk dag vandaag.
29 juli. Rijden vandaag verder richting noord Spanje en stoppen eerst bij Lunas waar een mooie CP is. Prachtig grasveld maar weinig schaduw. Die plekjes zijn allemaal al bezet. Hier erg warm in de zon dus rijden we maar door. Komen bij Bedarieux een Lidl tegen en gaan daar eerst boodschappen doen. Daarna naar de CP en dat is een mooie plek maar geen schaduw en het is inmiddels 36 graden. Ook hier zien we van af en rijden door naar Mons la Trivalle. Staan hier dicht bij de kloof in het bos en lekker uit de zon. Eten eerst een broodje en gaan om 2 uur in de kloof wandelen.
Daar is het druk met mensen die een frisse duik willen nemen in de vele poelen tussen de rotsen. Sommige poelen zijn meters diep en het water is ondanks de warmte heel koud. Mooi om het allemaal gade te slaan en vanaf het hoger gelegen wandelpad is het mooi te overzien. Klimmen en klauteren soms naar beneden om even lekker met de voeten in het koude water te staan. Het is warm in de kloof, denk tegen 40 graden en geen wind. Lopen de kloof niet helemaal naar het eind maar keren om 4 uur weer om en wandelen weer richting de camper.
Om 5 uur weer in het bos en eerst een lekker drankje. Daarna de bakplaat buiten en lekker eten met een wijntje er bij. Om 7 uur is het nog 35 graden en geen wind. Loop even naar een grote open plek en daar staat wel een lekker windje. Verhuizen de camper en hebben de hele plek voor ons alleen. Om 9 uur barst het ineens van de kleine vliegjes, de hele camper zit eronder. Ze steken niet maar het voelt verschrikkelijk vies aan en gaan snel naar binnen. Met het naar binnen gaan nemen we er genoeg mee de camper in dus daar ook even op jacht tot we vliegvrij zijn. In de camper is het nog 31 graden als we naar bed gaan maar we slapen gelukkig goed.
30 juli. Hebben gisteren € 3,- betaald voor parkeren en je mag er dan ook slapen maar zover wij begrepen moet je dan wel voor 8 uur vertrekken want dan gaat de slagboom weer dicht en zou je weer moeten betalen dus we zijn vroeg vanmorgen. Hebben niet best geslapen door de warmte vannacht. Stoppen bij Olargues en wandelen door het oude stadje. Het is klein maar wel leuk om even door te wandelen. De oude brug is uit de 12e eeuw en die ziet er nog goed uit. Via een stalen brug verlaten we het plaatsje en rijden naar het bergplaatsje Minerve
Maken een stop vanwaar we een mooi uitzicht hebben op het dorp en zijn omgeving. Het is gebouwd op een rotspunt waar 2 riviertjes in elkaar samenvloeien. Rond het plaatsje zijn veel wijngaarden. Via een mooie brug over de kloof kom je in het plaatsje. Het valt een beetje tegen, de straatjes zijn minder mooi dan in Olargues en het is ook veel kleiner. Lopen hier een half uurtje door de straatjes en daarna zoeken we de camper weer op. Het is ook te warm om in stadjes te lopen met 30-35 graden. Rijden verder naar Homps, een plaatsje aan het water.
Bij de jachthaven is een groot veld waar je gratis mag overnachten. Wel weinig schaduw, staan maar een paar kleine boompjes maar er staat wel een lekker windje. In de haven is druk met jachten en grote familie boten die hier worden verhuurd. Om 17.00 uur lopen we via de haven naar het plaatsje maar dat stelt niets voor. Een paar leuke pandjes en een aardig kerkje en verder is er weinig te zien. Gaan weer terug naar de haven en genieten onder een boom van de bedrijvigheid op het water. Om 7 uur weer bij de camper, eten wat en zitten tot 10 uur buiten.
31 juli. Geen zon maar donker weer als we opstaan en niet zo warm gelukkig. We doen rustig aan, hebben een korte rit vanmorgen naar Lagrasse. Rijden binnendoor en komen wel op hele smalle weggetjes. Gaat allemaal net en ook door de dorpjes lukt het allemaal. Rijden door een mooi gebied en zijn om 11 uur op de CP. Drinken eerst koffie en daarna wandelen we het oude stadje in. Het is zondag en heel rustig op straat, wel wat mensen op de terrasjes onder de bomen maar verder is bijna alles gesloten. De zon komt er ook weer door en wel zo mooi voor de foto's. Gaan om 1 uur terug naar de camper en eten een broodje. Lezen een uurtje en gaan daarna even internetten bij het toeristen kantoor (inlogcode vragen).
Het is een goede verbinding en werken de post enz. even bij. Eind van de middag lopen we nog een keertje naar de oude romeinse brug. De zon staat er nu een beetje op maar het is verre van helder om een mooie foto te maken. Eten wat in de camper waar het nu lekker door waait. Er staat een stevig windje en het koelt heerlijk af. Om half 8 bijna windstil en is het nog 23 graden, lekker hoor. Zitten tot 10 uur buiten maar hebben om 9 uur wel een vestje aangetrokken, kregen het toch koud.
1 aug. Mooi weer vanmorgen, de zon schijnt en er waait een lekker windje. Rijden door een mooi glooiend landschap met veel druiven. Meer zuidwaarts komen we door een gebied met kleine bergjes tot 700 meter met veel kalksteen. Stoppen regelmatig bij mooie uitzichtspunten. Drinken koffie en om 1 uur stoppen we voor een broodje. De wegen zijn goed te rijden, mooi asfalt maar soms wat smal. Komen door leuke plaatsjes en bij het plaatsje Prats de Mollo lijkt het of er feest is. Hier stoppen we even en zien een parking onder de bomen en zetten daar de camper uit de zon.
Lopen door de poort en de straten zijn versiert met vlaggen en bloemen maar niets wijst er op dat er feestelijkheden zijn. Het is er stil en het plaatsje heeft weinig te bieden. De meerdere toegangspoorten zijn wel mooi. Op het plein zijn ze druk met Jeu de Boules. Om 4 uur weer naar de camper en besluiten om hier te blijven staan. Zetten de stoelen buiten, lekker uit de zon naast een kleine kabbelende beek. De rest van de dag wat rommelen in en rond de camper. Als het begint te schemeren verschijnen hier ook de muggen en gaan we naar binnen.
2 aug. Gaan om 10 uur rijden en gaan via de Col de Aras naar Spanje. De klim is saai door de vele bomen, haast nergens een vergezicht, alleen het laatste stukje zijn de bomen minder. Boven op de Col ook geen mooi uitzicht maar we verlaten Frankrijk en rijden Spanje binnen. Dalen af via de C38 en nemen de afslag naar Beret, gelezen dat dit een heel mooi bergdorp is. Vanaf de afslag is het nog 14 km rijden en de weg is laatste 7 km erg smal. Je kan elkaar meestal niet passeren dus je moet wel eens een stukje terug rijden. Er is weinig parkeerruimte maar vinden toch een plekje.

Lopen naar het plaatsje en dat ziet er mooi uit. Heel goed onderhouden en nog bewoond. Maar een paar kleine winkeltjes en terrasjes en aardig wat bezoekers. De kerk is heel mooi, vooral het altaar ziet er prachtig uit. Een paar mooie bruggetjes en in de beekjes stroomt bijna geen water. Lopen hier een uurtje rond en rijden verder richting Sant Juan. In een plaatsje onderweg eten we een broodje en zien dat er een open netwerk is. Ook maar even de post ophalen en wat internetten. Nog maar weinig open netwerken tegen gekomen deze reis. Daarna naar Sant Juan de les Abadesses waar we om half 3 aankomen.

 

Er zijn een paar kleine parkings en op P2 en P3 staat je wat rustiger. Lezen een uurtje in de zon en wandelen daarna naar het klooster via de boogbrug uit de 12e eeuw. Het klooster is van het jaar 885 en ziet er sfeervol uit. De kloosterkerk is mooi met zijn beelden, houtsnijwerk, en een prachtig altaar. Ook een bijzonder doopfront wat is ingelegd met mozaïek. Bezoeken het museum waar mooie altaarstukken, gewaden en andere kostbare voorwerpen te bewonderen zijn. Het oude centrum heeft weinig leuks te bieden, stille straatjes en wat kleine pleintjes. Nemen een terrasje en wandelen om 6 uur weer naar de camper. Vinden het weer genoeg voor vandaag.
3 aug. De eerste bestemming vandaag is Sant Pau, een heel klein oud stadje wat bewoond is. Daardoor veel auto's op straat. Het is soms zo smal dat ze een paar keer moeten steken om af te slaan. Bij een terras zagen we een ijzeren hek helemaal samengesteld van oud gereedschap, bijzonder om te zien. Het plein is omringd met oude panden met arcade's er onder zodat je uit de zon loopt. Leuk om er even rond te lopen.
Rijden door naar Castellfollit de la Roca, ook een oud plaatsje met veel smalle straatjes dat boven op een rots is gebouwd. Het is warm maar in de straatjes uit de zon is het goed uit te houden. Het kerkje binnen is niet intressant maar we kunnen wel de toren beklimmen. Vandaar een mooi uitzicht over de huizen en je kan ook goed zien dat het plaatsje op een rots is gebouwd. Dalen weer af en gaan in een restaurantje een hapje eten wat lekker smaakte. Na een uurtje vertrekken we en rijden naar Besalu om het stadje te bezoeken en er te overnachten.
Er is een mooie mix parking waar je ook lekker op gras kan staan. Stoelen buiten, een drankje en even een uurtje lezen. Daarna gaan we het stadje bezoeken. Via een prachtige brug met 2 poorten loopt je het middeleeuwse stadje in. Het is er gezellig druk en meer toeristisch als de vorige plaatsjes. Mooie straatjes met kleine winkeltjes waar ook veel produkten uit de streek te koop zijn.
Lopen hier rond tot half 6 en nemen op een terrasje een lekker ijsje, hebben we wel verdient vandaag. Lopen via de brug weer naar de camper en maken ons eten klaar. Eten lekker buiten, het is nog steeds 30 graden. Blijven tot half 10 buiten zitten, dan worden de muggen lastig en gaan we naar binnen voor we lek worden gestoken. Ze lusten ons wel erg graag de laatste tijd. Het was een zeer drukke maar mooie dag met de bezoeken aan de oude stadjes hier.
week 1 Overnachtingsplaatsen Overnachtingsplaatsen in Google Maps week 3