Week 1 - 2 - 3 - 4

Frankrijk - Noord Spanje2016 week 3

4 aug. Aardig geslapen ondanks de warmte in de camper. De verwachting voor vandaag ook weer rond 35 gr en geen wind. Gaan vandaag maar weinig bezoekjes plannen en kijken wel naar een plek onder de bomen. Rijden naar Vic maar op die CP maar 1 camper maar daar sta je teveel in de zon. Drinken koffie en rijden maar verder. Zien een leuk plekje onder de bomen en stoppen daar een uurtje. Daarna verder naar Guissona waar een BonArea restaurant is. Leuk om daar eens te eten. Je gooit € 5,- in het toegangspoortje en komt in het restaurant. Daar staat van alles uitgestald, van voorgerecht tot nagerecht. Je moet wel zelf je vlees braden op een bakplaat en je mag net zoveel eten als je wilt.

Het vlees is van perfecte kwaliteit en we laten het ons goed smaken. Er wordt veel gegeten, ongelooflijk wat een borden vlees er door mensen naar binnen word gewerkt. Mooi om dit eens mee te maken, en dat voor € 5,-. Er is ook een supermarkt bij waar hoofdzakelijk vlees en vleeswaren worden verkocht en dat is goedkoop. Er is ook een tankstation bij en voor € 0,87 p/l tank je hier diesel. Ook een goede WiFi en we internetten een poosje. Daarna rijden we naar Cervera waar een kleine CP is. Er staat verder niemand en doen de luifel maar uit zodat we uit de zon kunnen zitten. Om 9 uur komt er een windje maar het blijft warm, nog 28 graden buiten als we gaan slapen. Rustige maar leuke dag gehad.
5 aug. Een onrustige nacht gehad door de warmte en verkeers geluid. De wind was gedraaid en hoorden het verkeer van de snelweg. Om half 2 komt er nog iemand vuilnis brengen en flessen in de glasbak gooien. Om half 6 staat er een bus of vrachtwagen wel een half uur met draaiende motor voor de parking, een pech nacht dus. Rijden vandaag richting Ager en gaan de kloof Conqost de Mont-Rebei bezoeken. De afrit is erg stijl en laat de camper boven aan de weg staan. Het is een hele wandeling langs het meer naar de kloof maar wel de moeite waard. Wandelen tot bij de hangbrug en gaan niet verder de kloof in.
Het is erg warm en weten niet wat ons te wachten staat als we verder gaan. Lopen weer terug en kijken nog even binnen bij het toeristenkantoor. Zien daar mooie foto's hangen van de kloof en zien nu ook dat we een half uurtje verder hadden moeten lopen. Daar was een heel mooi gedeelte met overhangende rotsen. Jammer maar we gaan er nu niet voor terug maar als we in de buurt komen dan gaan we dat zeker nog een keer doen. Komen moe aan bij de camper, drinken wat en rijden door een mooi gebied naar Alquezar. Het is inmiddels 17.45 uur en geen puf meer om de vele trappen af te dalen naar het plaatsje. Gaan lekker buiten zitten, wel weer genoeg voor vandaag.
6 aug. Rijden om half 10 weg en gaan eerst in Barbasto boodschappen doen voor een paar dagen. Daarna rijden we naar Torreciudad waar op een rots een nieuw klooster is gebouwd. Dit moderne klooster, het Santuario de Torre Ciudad is gebouwd ter ere van de maagd Maria. Het is een indrukwekkend gebouw waar alle wanden, plafonds en pilaren buiten maar ook binnen in rode baksteen is uitgevoerd. Zijn in 1970 met de bouw begonnen en 5 jaar later was het gereed. Vanaf het klooster een prachtig uitzicht op het El Grado, het grootste stuwmeer van Spanje. Het altaar is gemaakt van albast, een zachte transperante natuursteen en bevat in het midden de kruisiging en daar om heen 7 taferelen uit het leven van de maagd Maria.
Om 1 uur weer bij de camper en eten eerst een broodje. Staan lekker onder een boom uit de zon, het is weer warm vandaag. Rijden verder naar Ainsa en stoppen als we wat leuks zien. Kijken bij de afsluiting van het stuwmeer en dat is indrukwekkend als je er zo beneden voor staat. Stoppen ook een keer langs het meer om wat te wandelen maar dat gaat niet. Rond het meer allemaal blubber en de bovenlaag is overal niet hard genoeg om er over te lopen. Op plekken zak je 20 cm diep in de modder. Het is een mooie rit en komen om half 4 aan op onze eind bestemming voor vandaag.
Bij Ainsa is een grote parking op een grasveld maar dat is wel allemaal verdroogd in deze tijd van het jaar. Voor € 5,- kunnen we hier overnachten. Staan nu ook boven 600 meter dus vannacht misschien wat koeler in de camper. Lezen eerst een poosje en wandelen om half 5 naar het plaatsje. Het is een mooi Middeleeuws plaatsje met een groot plein en het centrum. Mooie gebouwen rondom met wat terrasjes en restaurants. Mooie oude smalle straatjes waar het lekker koel is. Het is wel een echt toeristen plaatsje in de maand augustus en gezellig druk.
Het kerkje stelt weinig voor maar de toren is open en die mag je beklimmen. Het is lastig klimmen met de ongelijke rotsblokken en de smalle opgang. Wel een mooi uitzicht over het plaatsje en de omgeving. Gaan naar beneden en houden het wandelen voor gezien. Gaan lekker een hapje eten onder de parasols, het is half 7 en nog steeds warm in de zon. Nemen beiden een pizza en moet zeggen dat we in geen tijden zo'n heerlijke pizza hebben gegeten. Om half 8 wandelen we weer naar de parking waar intussen aardig wat campers zijn bij gekomen. Zitten tot laat lekker buiten en hier weinig last van muggen.
7 aug. Gaan vandaag het klooster San Juan de la Pena bezoeken. Gelezen dat er een oud en een nieuw klooster vlak bij elkaar staan. Mooie natuur op de route maar soms smalle wegen. Ook hele stukken met aan beide zijden van de weg vangrail tot aan het asfalt, vind dat vervelend rijden. Bij het nieuwe klooster kunnen we parkeren op een bospad en staan redelijk uit de zon. Eten eerst een broodje en daarna lopen we naar de info balie. Kopen een ticket en alleen het oude klooster is te bezoeken. Dat ligt 1,5 km hier vandaan maar er rijd een gratis busje heen. Daar gaan we snel heen, het is tussen 2 en 3 uur gesloten.
Het klooster staat onder een overhangende rots en het eerste klooster is hier in de 9e eeuw gebouwd. Het was een nonnenklooster maar is niet meer in gebruik. Het is wel mooi om te zien maar heeft hier en daar wel wat onderhoud nodig. De kloosterkerk heeft 2 verdiepingen en op de onderste verdieping is een primitieve crypte uitgehakt. De pilaren zijn versiert met Bijbelse afbeeldingen. Moeten opschieten hier, hebben maar een klein uurtje tot sluitingstijd. De bus zit stampvol op de terugweg, iedereen moest het klooster verlaten om 3 uur.
Gaan even bij het nieuwe klooster kijken maar dat is door werkzaamheden gesloten. Kunnen wel de opgraving en een soort openlucht museum bezoeken. Vinden beiden niet erg interessant. Het gebouw over de opgraving met glazen vloer is niet mooi en ook het museum maakt geen indruk met de slecht opgebouwde tafrelen. Lopen er snel door en gaan naar de camper. Bijna alle auto's zijn vertrokken, we zijn nog met 2 campers over.
Blijven hier niet staan en rijden door naar Mallos Riqlos, een klein dorp in de bergen. Een mooi gebied om door te rijden en nemen de tijd om foto's te maken. Mooie vergezichten met rots partijen en snel stromend water, echt genieten. Op een kleine parking voor een mooie rotswand staat al een camper en zetten hem daar ook neer. Een stil plekje en zetten de stoelen buiten. Lezen nog een poosje en nemen een drankje voor het eten. Veel gedaan vandaag en zijn best wel moe dus even lekker bijkomen.
8 aug. Vertrekken om half 10 van het parkeerterrein waar we met 5 campers hebben overnacht. Rijden naar het dorp Aguera dat voor een mooie rotswand is gebouwd. We treffen het dat de zon er mooi opstaat. Maken een fotostop en vervolgen onze weg door de vallei van Hecho. Er ligt een mooie weg door de vallei maar de natuur hadden we mooier verwacht. Maken wel een paar mooie stops voor een foto en een wandeling. Gaan naar het plaatsje Anso en leuk om daar door te wandelen. Er staat ook een waterbak waar constant water uit de bergen in stroomt. Vul even de watertank met dit lekkere water. Dan rijden we naar Foz de Lumbier. Er is daar een kloof en er schijnen veel gieren in de kloof te zitten.
Mooie plek om te wandelen met een paar tunnels en overhangende rotsen. Wel weer warm hier en lekker als je even uit de zon kan staan. Er zijn genoeg gieren boven de kloof maar ze zweven wel heel hoog. Er zitten er ook wel op de rotswanden maar die ziet je haast niet zitten. Krijgen er toch een paar op de foto maar ook een zere nek van het omhoog kijken. Lopen door de tweede tunnel en gaan dan weer terug. We mogen niet op de parking overnachten en worden naar de camping verwezen. Doen we niet en rijden naar Tafalla waar we bij een opslagterrein van de gemeente overnachten. Was een prachtige dag.
9 aug. Goed geslapen, was niet zo warm vannacht. Gaan om 10 uur rijden en stoppen op de CP van Olite. Mooie plek en drinken eerst koffie. Daarna het plaatsje in , leuke straatje met kleine winkeltjes en er is een heel groot kasteel, het Palacio Real de Olite. Gebouwd in de 15e eeuw en gedeeltelijk herstel is in 1937 voltooid. Dat gaan we bezoeken en je mag overal komen zonder gids. Een zeer groot kasteel met binnenplaatsen, kamers, gangen, steile trappen en torens die je mag beklimmen. Wel jammer dat het kaal is, geen meubels of iets aan de muren, gewoon helemaal leeg. Buiten wel mooi om te fotograferen maar de zon laat het een beetje afweten. Het is drukkend weer en boven 30 graden.
Op een binnenplaatsje staat een grote moerbeiboom die al rijpe vruchten heeft. De onderste zijn er al afgeplukt en met rekken en takken naar beneden trekken kunnen we er toch wat plukken. Ze zijn rijp en zacht en onze vingers zijn helemaal rood van het sap. Ze smaken heerlijk en zou daar wel een handvol van lusten. Willen onze handen wat schoonmaken maar de rode kleur is er haast niet af te krijgen. Klimmen de hoogste toren op en een mooi uitzicht over de stad en omgeving. Wandelen terug naar de camper en eten eerst een broodje. Even het toilet lozen en dan op weg naar Bardenas Reales. Gaan hier een route rijden van 32 km en het is onverhard, veel gravel, grind en soms een wasbord weg.
Een dor gebied met rotsen en een soort kliffen van kalksteen. Door de erosie zijn mooie vormen in het kalksteen ontstaan. Het is een natuurpark maar ook een militair oefenterrein en de staaljagers maken soms knap veel herrie boven ons hoofd. Soms wel wat stoffig als tegenliggers een beetje te hard rijden. Rijden bijna geen campers, meest busjes en 4x4 maar met de camper goed te doen. Er zijn ook hele vlakke stukken waar niets te zien is maar het geheel toch wel een bezoek waard. Van hier rijden we naar Arguedas en het is half 5 als we daar aankomen.
Er is daar een goede CP voor een bergwand waarin zich rotswoningen bevinden. Drinken wat en lopen naar de woningen. Die zijn niet meer bewoond en er zijn wel een paar mooie bij. De meesten zijn bouwvallen en worden gebruikt om troep te dumpen en als openbaar toilet. Lopen daarna naar het stadje en daar zijn veel wegen afgezet met hekken. Blijken er straks stierenrennen te zijn en dat hebben we nog nooit in het echt gezien. Kunnen nog een plekje vinden op de tribune en het wachten is op de stieren. Die worden met een vrachtwagen aangevoerd en 8 beesten worden er losgelaten op het kleine afgezette gedeelte. Er is weinig te zien, de deelnemers zoeken wel heel snel een veilig plekje op. Het is even leuk om te zien maar 1,5 uur is veel te lang.
We kunnen ook niet weg, kunnen alleen weg via de straat waar de stieren lopen. Om half 8 is het afgelopen en gaan naar het centrum om wat te eten. Ook daar zijn de straten afgezet en ze hebben er ook een klein arena gebouwd en daar zijn ze ook al met de stieren bezig. Hebben wel genoeg van de stieren gezien en gaan wat eten. Daarna naar de camper en als we zitten dan voelen we pas hoe moe we zijn. Lezen nog een poosje, kijken wat we morgen gaan doen en dan lekker vroeg naar bed.
10 aug. Slapen lekker uit en beginnen de dag rustig, lekker ontbijtje, drinken koffie en gaan om 11 uur rijden. Gaan binnendoor naar Esstella en zien onderweg wandelpaden voor de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Stoppen in Esstella bij de Lidl en er naast zit ook een grote sportzaak. Lopen daar eerst even naar binnen en zien er wat mooie dingen die we aanschaffen. Daarna bij de Lidl de voorraad weer aanvullen. Tanken diesel voor € 0,90 p/l en rijden naar de CP. Doen € 4,- in de automaat en de slagboom gaat open. Goede plek met sanizuil en dichtbij het klooster. Gaan daar heen maar tot 4 uur gesloten. Ook het wijnmuseum tot 4 uur gesloten.
Er is hier ook een gratis tappunt van water en wijn voor de pelgrims op de route naar Santiago de Compostela. In het klooster konden vroeger de pelgrims gratis overnachten Lopen er heen en best wel druk met mensen die hun flesje komen vullen, meest met wijn. Gemiddeld wordt er 100 liter wijn per dag getapt. Ook een wielrenner stopt hier even om zijn beide drinkflesjes te vullen met wijn, moet hij onder het fietsen maar niet leegmaken. Proef de wijn ook even en die smaakt goed. Om 4 uur naar het klooster maar dat is niet meer in gebruik. Er zijn nog wel hele mooie dingen te zien binnen. Vooral de kloostergangen zijn mooi gedecoreerd.
Lopen hier een uurtje rond en gaan naar het wijnmuseum op het plein voor het klooster. Volgens het bordje op de muur zou het open moeten zijn maar de deur blijft gesloten. Jammer had het graag willen bezoeken. Drinkt mijn waterflesje leeg en gaan die ook maar even vullen met wijn, ben wel geen pelgrim maar wel een liefhebber van een wijntje. Om 6 uur zijn we weer bij de camper en inmiddels te koud om nog buiten te zitten. Er waait een koude wind en om 7 uur nog maar 16 graden buiten. Het is wel even wennen het verschil in temperatuur.
week 2 Overnachtingsplaatsen Overnachtingsplaatsen in Google Maps week 4