Week   1 - 2 - 3 - 4

Frankrijk - Noord Spanje 2016 week 1

21 juli. Vertrekken om 9 uur van huis en het wordt een mooie zonnige dag. Rijden via Breda, Antwerpen en Brussel naar de Franse grens. Weinig drukte op de wegen, zelfs rond de grote steden is het rustig. Stoppen vlak voor de Franse grens en eten een broodje. Om half 2 rijden we Frankrijk binnen en via binnen wegen rijden we naar Dom le Mesnil waar je bij de sluizen mag overnachten. Mooi plekje aan het kanaal en je kan er leuk wandelen. Gaan bij de sluizen kijken en die werken geheel automatisch. Er komen veel bootjes voorbij die door verschilende sluizen moeten met steeds een hoogteverschil van 2 tot 3 meter. Om half 5 bij de camper en het is 30 graden. Zitten tot half 10 buiten, gaan voor de muggen naar binnen.
22 juli. Vertrekken om 10 uur en rijden door een mooi landschap met veel korenvelden. In Reims gaan we even boodschappen en slaan verse groenten en fruit in. Het landschap gaat over van akkerland naar druivenvelden. In Mutigny is een kleine CP waar nog voldoende plaats is. Hebben een mooi uitzicht over de hellingen met druiven. Staan wat bomen en kunnen lekker uit de zon zitten. Eten eerst een broodje en lezen een poosje. Daarna gaan we wandelen tussen de druivenvelden. Staan op een heuvel en een mooi uitzicht over de hellingen.
Jammer dat de zon het laat afweten vanmiddag. Het is wel warm en benauwd en lopen aardig te zweten met al dat dalen en klimmen. Om half 6 weer bij de camper en zitten nog een uurtje buiten met een lekker drankje. De lucht wordt heel slecht en het begint vrij snel te regenen. Snel alles opruimen buiten en de camper in. Om 8 uur stortregen en ook nog stevig onweren. Door de regen geen sateliet ontvangst en weten niet wat voor weer we morgen krijgen. Het regent bijna de hele nacht maar gelukkig droog als we opstaan.

23 juli. Gaan om 10 uur rijden en volgen de champagne route. Rijden binnendoor en merken niets vaan het drukke vakantie verkeer. In het begin rijden we alleen maar tussen de druiven en later zien we ook steeds meer graanvelden. Maken een stop bij een leuke oude molen en ook bij een graanveld waar grote rollen stro op het land liggen. Rijden naar de CP van Pontigny en eten daar een broodje. Vinden het te vroeg om te stoppen en na het eten rijden we door naar La Charite en daar is nog plaats op de CP. De zon is er ook weer en zitten lekker buiten en lezen wat.

Eind van de middag wandelen we wat langs de rivier en steken de brug over naar het stadje. Daar is het vrij rustig op straat en niet echt gezellig. Kijken even in de kerk en die is vrij kaal en een beetje sfeerloos. Kopen een lekker ijsje en wandelen weer terug naar de camper. Inmiddels half 7 en na het eten zitten we nog tot 10 uur buiten. Overnachten hier met maar 5 campers, hadden het overal drukker verwacht.
24 juli. Kort ritje vandaag naar Moulins via de A77 en de N77. Wel wat drukker vandaag dan gisteren maar geen vakantie drukte op deze wegen. Zijn om half 12 bij de CP wat vroeger een camping was. Prachtige plek met grasveld en veel bomen zodat we lekker in de schaduw staan. Warm vandaag maar onder de bomen goed uit te houden. Om 3 uur lopen we naar de stad en met een kwartiertje staan we in het centrum. Het is er gezellig druk ondanks dat het zondag is en de winkels gesloten zijn. Kijken in de kerk en die is wel mooi om te zien, vooral de zuilen en de preekstoel zijn prachtig. Op straat vee bloemenbakken en ook paspoppen in de bloemen of ze jurken aan hebben.
Lopen naar de Kathedraal Notre Dame en dat is een prachtig gotisch bouwwerk. Ook binnen is het een plaatje met zijn robuuste zuilen, bogen en de dakkonstructie. Ook de velen gebrandschilderde ramen uit de 16 eeuw zijn mooi. Ook in het museum en in de schatkamer worden prachtige kostbare voorwerpen, gewaden en edelstenen tentoongesteld maar de bewaking is zo streng dat een foto maken niet lukt. Zeker een bezoek waard. Nemen een terrasje en geven de benen even rust. Om half 7 weer bij de camper en het is nu heerlijk weer met 27-28 graden. Zitten tot half 11 buiten en worden gelukkig niet lastig gevallen door muggen.
25 juli. Gaan om 10 uur rijden en doen eerst boodschappen. Daarna komen we op de A77 en dat was niet de bedoeling. Bij de eerste afrit verlaten we de snelweg en rijden binnendoor verder. Maken stops voor koffie, een akker met rollen stro en bij een groot veld met zonnenbloemen. Zijn om 12 uur op de parking in Lapalisse en zetten de camper langs een grasveldje en bij een boompje zodat we in de schaduw kunnen zitten. Drinken eerst wat, bakken een broodje en zitten tot 3 uur buiten. Lopen naar het centrum en het is stil op straat. Bezoeken de kerk en de kathedraal, 2 gotische bouwwerken die van binnen maar grauw en kaal zijn. Ze hebben wel prachtige glas in lood ramen.
Lopen naar het kasteel wat op een heuvel staat en boven de huizen uitsteekt. Wandelen door het grote park voor het kasteel en dat ziet er mooi uit. Er worden rondleidingen gegeven met een Franse gids en dat trekt ons niet zo. De kerkdeur is open en kijken even snel naar. Dat valt erg tegen, helemaal leeg en binnen een grote bouwval. Zien gelijk maar van de rondleiding af. Wandelen terug naar het centrum, nemen een terrasje en lopen om half 6 weer naar de camper. Het is nu lekker weer en zitten tot 10 uur buiten.
26 juli. Zwaar bewolkt als we opstaan en frisser dan gisteren, nu 22 graden. Vertrekken om 10 uur en rijden naar Le Cheiz sur Morge. Komen door een akkerbouw gebied met grote velden met graan en zonnenbloemen. Mooi om te rijden en een stoppen natuurlijk voor koffie en een mooi veld vol zonnenbloemen is ook altijd wel een stop waard. Om half 1 rijden we de CP op en er is nog plaats genoeg. Hadden het overal veel drukker verwacht op de camperplaatsen. Zitten lekker tot 3 uur buiten en gaan dan wandelen tussen de akkers.
Ze zijn bezig met het dorsen van graan en dat gaat heel snel met een maaibreedte van wel 5 meter. Ze hebben zo een groot veld gedaan. Wel veel stof achter de dorsmachine door het droge stro wat er aan de achterkant uitkomt. Een andere machine maakt daar weer mooie rollen van en worden daarna naar de boerderij vervoert. Lopen een hele afstand en om half 6 weer bij de camper. Daar is het inmiddels aardig druk. Het is wat frisser en zitten tot 9 uur buiten. Om 11 uur komt er nog een camper binnen en het staat dan echt helemaal vol, zo druk nog niet gezien.
27 juli. Vandaag weer eens wat kilometers en gaan wat vroeger rijden. Er is niet veel zon maar niet zo erg tijdens het rijden. Rijden eerst binnendoor maar later nemen we de A 75 en die is tol vrij. Dat schiet weer eens lekker op, een heel verschil met rustig de binnenwegen te nemen. Tank even LPG en dat is duur hier, betaal € 0,79 p/liter. Zijn om half 1 in La Canourgue en er is een mooie CP parking waar je verhard maar ook op gras kan staan. Wij zetten hem op het gras en eten eerst een broodje. Lezen wat en maken de camper een beetje schoon. Om 3 uur wandelen we naar het centrum. Het is een mooi plaatsje met veel mooie oude gebouwen en huizen.
Leuke kanaaltjes met oude bruggen geven het een gezellig aanzien. Ook de vele bloembakken maken het heel gezellig op straat. Kijken ook in de kerk maar die valt tegen, Heel kaal op de ramen na. De glas in loodramen zijn zoals bij de meeste kerken prachtig. Nemen een lekker terrasje en deze keer laten we een ijscoupe ons goed smaken. Daarna wandelen we nog tot 6 uur door de leuke straatjes en gaan dan weer op de camper aan. Was weer een leuke dag, wel wat warm en benauwd met ruim 30 graden maar toch beter dan regen. Zitten nog tot 10 uur heerlijk buiten.
Index Overnachtingsplaatsen Overnachtingsplaatsen in Google Maps week 2