Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Marokko 2016 week 4

17 febr. Vertrekken uit Taroudannt en rijden via de R 109 naar Igherm. Mooie weg om te rijden en ook de natuur wordt steeds mooier hoe dichter we bij Igherm komen. Een rit met veel stops en foto's. Hebben prachtig weer maar wel fris als je naar buiten gaat. Rijden steeds tussen 1300 en 1700 meter hoogte en is het maar 9 graden met een frisse wind.
In Igherm is er markt en ook daar fris buiten, ligt ook op 1700 meter en maar 10-12 graden. Het is er gezellig druk en lopen hier een uurtje rond langs de kramen en door de straatjes. Doen er de nodige boodschappen en om 12 uur gaan we weer verder. Nemen na Igherm de P 1805 naar Tagmout. Deze weg is ook prima om te rijden en de natuur nog mooier dan voor Igherm. Prachtig gevormde bergen in allerlei kleuren, groene akkers en palmbomen. Wel droog hier, de rivierbeddingen is gewoon stof. Heel veel akkers zijn kaal, zitten op regen te wachten voor ze wat kunnen planten.
In Tagmout zou een camping zijn maar dat is op de binnenplaats van een klein hotel. Er staan ook nog een paar grote bomen zodat je er uit de zon staat. Daar zitten we nu niet op te wachten op 1165 meter. Tegenover het hotel is een parking waar wel zon is en gaan daar staan. Drinken wat en gaan een wandeling maken door de oase. Er wordt wel wat bevloeid maar ook hier veel tuintjes waar door de droogte nog niets aan gedaan is. Maken een hele wandeling en gaan om 4 uur weer naar de camper. Stoelen buiten en nog een uurtje lezen. Om 5 uur wordt het koud en gaan we naar binnen. Door de voorruit kunnen we nog een paar leuke foto's maken. Was een heerlijke dag.
18 febr. Ga even 20 Dh betalen voor het overnachten op de parking en rijden dan verder op de R1805 naar Tata. Ook hier een mooie brede weg die nog niet zo oud is en de natuur is prachtig. Mooi gevormde bergen in veel kleuren, je blijft stoppen en foto's maken. Buiten de Atlas is dit een van de mooiste wegen die we gereden hebben in Marokko. Rijden om 12 uur Tata binnen en doen wat boodschappen. Daarna naar de camping en daar is het aardig druk. Alle mooie plaatsen met uitzicht op de oase zijn bezet. Kunnen nog boven staan achter toiletgebouw maar daar staat wel wat wind. Windscherm maar opgezet en lekker in de zon de rest van de middag.

19 febr. Vannacht valt er wat regen en om 7 uur regende het aardig. Het is ook maar 8 graden buiten dus verwarming maar even aan. Staan hier op een kale grond en door de regen wordt de bovenlaag zacht en plakkerig. Besluiten hier te vertrekken en rijden via de N 12 naar Icht. Goede weg maar de natuur is minder mooi dan gisteren. Maken weinig stops en zijn om half 1 in Icht. Gaan naar de camping daar en eten eerst een broodje. Er komt een gids die ons de oude kasba wil laten zien voor 25 Dh p/p. Dat willen we wel een keer en om 3 uur vertrekken we met nog een Frans echtpaar. Wandelen langs en door de bijna droge rivier en een pracht gezicht hoe het water de oevers heeft gevormd

In het dorp bezoeken we eerst een coƶperatie waar vrouwen van zwerfplastic zoals tasjes, flessen mooie dingen makken Die proberen ze dan weer te verkopen. Kopen er wat en gaan naar de kasba die ruim 500 jaar oud is. Het meeste is vervallen en op plaatsen is het al ingestort. Toch wonen er nog 3 gezinnen in. Het is er stik donker in de gangen maar het lijkt wel of de bewoners in donker kunnen zien zo hard lopen ze. En wij maar de weg vinden met een zaklamp om niet te vallen. Wel mooi om te zien hoe de kasba met palmhout stenen en klei is opgebouwd.

Op het dak is pas goed te zien hoe vervallen de is. Je zou bang worden om nog een stap te verzetten zo slecht ziet het er uit. Verlaten de kasba en wandelen door het dorp waar de mensen heel vriendlijk zijn. Lopen de palmerie in en krijgen daar uitleg hoe de verdeling van het water gaat om de akkers te bevloeien. Daarna krijgen we thee aangeboden bij de gids thuis. Dat duurt wel even, thee zetten hier is een heel ritueel. Daarna wandelen we naar de camping. Was een mooi uitstapje.
20 febr. Prachtig weer als we opstaan en dat hadden we niet verwacht. Hoorde het vannacht nog een paar keer regenen. Gaan nog een keer langs de rivier wandelen nu de zon schijnt. Wat is het toch mooi hier en zo stil, je hoort alleen de vogels en de kikkers. Hier en daar liggen wel kadavers van schapen en honden. Komen weer bij het dorp en wandelen er nog een keertje door. Veel mannen die langs de straat zitten te kletsen met elkaar en de vrouwen lopen met takken en gras op hun hoofd te slepen. Toch raar verdeeld hoor. Lopen nog een stukje door de palmerie maar daar is ook niemand aan het werk.
Het wordt er bevloeid dus zou je denken dat er wel werk te doen is. Wandelen weer terug naar de rivier en lopen door de bedding weer richting de camping. En natuurlijk worden er weer foto's gemaakt. Dan komen er 4 kinderen aan en die een beetje verlegen achter ons aanlopen. Je hoort ze overleggen wat ze nu gaan vragen en wie durft het. En ja hoor ze willen snoep, balpennen en het liefst dirhams. Ze worden knap luidruchtig dus geef ze een pitje kauwgom en zeg dat ze nu weg moeten gaan. Maken op de camping nog wat foto's en de rest van de middag wat lezen in de zon. We wilden nog een excursie doen en zouden om 3 uur gaan. Zouden met de auto gaan maar dat werd met eigen camper dus maar vanaf gezien, geen zin om alles op te ruimen.
21 febr. Gaan weer richting de kust en stoppen in Amtoudi. Daar gaan we de Agedir bezoeken. Het is een stevige klim en als we bijna boven zijn zien we de gids ook naar boven komen. Bij de ingang zitten ook 5 Russen te wachten en we krijgen gezamenlijk een rondleiding. Zijn hier al eerder geweest maar krijgen nu een heel uitgebreide rondleiding en tips waar je de mooiste foto's kan maken. Na een uurtje gaan we de andere kant van de berg naar beneden en komen i het oude dorp uit. Het is een hele afdaling zo zigzag naar beneden. De rivier staat droog en die wordt nu als weg gebruikt. Lopen een stukje door de palmentuin maar dat is maar klein. Gaan weer naar de camping en als we er bijna zijn valt er regen. Het begint heel hard te hagelen als we de camper instappen.
22 febr. Mooi weer als we opstaan maar wel fris, om half 8 maar 6 gr. buiten. Maken de camper vertrek klaar en ga afrekenen. Bij de balie niemand aanwezig en als ik buiten iemand vind dan moet de eigernaar gebeld worden en die zou er met een paar min. zijn. En kwartier later komt er een jonge knul die de nota maakt maar heeft weer geen wisselgeld terug. Dat moet hij ergens gaan wisselen en de gardien kan wel 200 Dh wisselen. Heeft dus een half uur geduurd. Als we weg rijden van de camping vraagt de gardien ook nog om geld voor het op de camper passen, niet dus. Het is mooi weer en rustig aan. Stoppen bij een dorp voor wat foto's.
Maken nog een stop bij een landschap dat door de rivier en erosie is gevormd. Daarna door naar Asrir waar een nieuwe camping is. Hij is klein en nog niet helemaal klaar, nog geen stroom en warm water. Kunnen er wel overnachten voor 30 Dh. Eten een broodje en dan komen Everdien en Thole de camping op lopen. Even bijpraten en gaan daarna wandelen door de oase. Daar is het stil, je ziet bijna niemand op de tuintjes werken en veel grond ligt er door de droogte nog onbewerkt bij. Hebben mooi weer maar soms waait er nog een fris windje. Zitten de rest van de middag lekker in de zon met een boek.
23 febr. Vanmorgen aan het werk, wasje doen en de camper eens goed schoonmaken van binnen. Alle matten er uit en al het zand en stof eens verwijderen. Daar zijn we om 11 uur mee klaar en tijd voor koffie. Zitten lekker in de zon en het is al snel 25 gr. Lezen de rest van de morgen en eten om 1 uur een broodje met soep. Om half 2 gaan we de oase in voor een lange wandeling. Bezoeken ook nog een botanische tuin Hebben nu de hele oase wel gezien, en om 4.15 uur bij de camper. Zie op de GPS dat we bijna 8 km hebben gelopen dus aardig ons best gedaan. Lezen de rest van de middag en gaan om 6 uur naar binnen.
Index Overnachtingsplaatsen in Google Maps week 5