Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Marokko 2016 week 6

2 maart. Vandaag is de grote souk en lopen om half 11 naar het stadje. Ontmoeten net voor we vertrekken Lia en Co en Nanda en Hannie. Zij staan ook hier al meerdere dagen en ook zij blijven de rest van de week voor de Amandelfeesten die dit weekend gehouden worden. Praten maar kort, ook zij willen naar de markt. Lopen eerst over de souk om van alles te bekijken. Koop er nog een led zaklantaarn bij en kan nu wel een paar jaar vooruit. Zoek ook al weken naar een knoopcel batterij voor de weegschaal maar nergens te krijgen. Vraag het bij een kraampje en de man heeft zo waar een setje van 5 stuks voor me dus kunnen we weer even wegen.
Zijn ook op zoek naar filterzakjes en die zijn ook bijna nergens te koop. Na 10 winkels eindelijk een supermarktje waar ze 3 doosjes hebben. Kunnen we voorlopig weer koffie zetten. Lopen terug naar de souk voor groenten en fruit en de rugzakken worden aardig zwaar. Kopen een broodje voor straks en ga mijn zinken windschermpje ophalen. Die staat klaar en ziet er goed uit. Alleen was hij nog een gaatje vergeten om hem vast te zetten. Die maakt hij er nog even voor mij in. Intussen heeft Jannie in een zilverwinkeltje een mooie hanger gezien en die koopt ze. Langs de straat zien we nog wat leuks, een moderne bromfiets en als bagage tassen zitten er ezelmanden op, geinig gezicht.
3 maart. Prachtig weer als we opstaan en gaan vanmorgen wandelen naar het dorp Tazka. Een mooi dorp omgeven door prachtige rotsen. Ontmoeten al gauw een oud vrouwtje die een praatje met ons wil maken maar we verstaan elkaar niet. Een mooie plek om foto's te maken. We klimmen en klauteren wat af, soms moeilijk om omhoog te komen maar soms nog moeilijker om weer naar beneden te komen. Komen op mooie plekjes met prachtige uitzichten. Je voelt je nietig tussen deze grote rotsblokken. Om 1 uur zijn we weer bij de camper en eten een broodje. Daarna de benen rust en lekker lezen in de zon.
Om 4 uur komt een man ons uitnodigen voor de opening van de amandel feesten die 3 dagen duren. Er was gratis drinken vertelde hij nog. Dan staan ineens Wilma en Gerard bij ons, wij dachten dat ze in Tata stonden. Even bijpraten en gaan met elkaar naar het feest. Het begint met een muziekgroep met trommels wat wel mooi klinkt. Dan gaat de geluidsinstallatie aan en doen je oren zeer van de herrie. Lopen er eerst eens 100 meter bij vandaan. Dan nog een optreden van een zanggroep en de dames krijgen een goud kleurige doek over hun hoofd zodat ze hun sluier af kunnen doen voor het zingen. Er wordt veel gefilmd en foto's gemaakt door vooral jongeren die hier massaal een smartphone hebben. Om half 7 naar de camper.
4 maart. Vanmorgen rustig aan, drinken gezamelijk koffie en Everdien en Thole komen er ook gezellig even bijzitten. Na het eten gaan we wandelen en dat wordt je hier nooit zat. Het blijft boeien met al die grote keien. We klauteren over rotspartijen en de camera klikt weer regelmatig. Ook de nomaden gaan met de tijd mee, geen ezel of kameel maar een auto naast de tent. Op de terug weg even bij een familie kijken en worden hartelijk ontvangen. Met handen en voeten begrijpen we elkaar en zij vinden het net zo leuk als wij. We moeten er niet aan denken dat je zo dagelijks moet leven, ze hebben echt niets en dan nog altijd vrolijk zijn. Om 4 uur weer bij de camper. Gaan met z'n vieren om 5 uur naar de stad.
Op het feestterrein is een soort van braderie waar veel streekproducten te koop zijn. Ook veel sierraden worden er aangeboden. Lopen hier een uurtje rond en gaan in de oude stad in een restaurantje eten. Dat is even wennen, het koelt hard af als de zon onder is en het is best fris als de deuren open staan. We eten kip met friet, wat salade, rijst en een mandje brood en dat smaakt heerlijk. Voor de prijs kan je zelf niet koken, betalen €3,60 p/p incl. een fles water. Om half 8 weer in de camper en buiten is het intussen maar 10 graden, zal wel een koude nacht worden.
5 maart. Bewolkt als we opstaan en het blijft lang fris buiten. Geen lekker weer om buiten te zitten. Om half 1 gaan we met elkaar naar het stadje en gaan in een restaurantje eten. Zitten lekker op het dakterras in de zon en uit de wind. Daarna nog wat inkopen doen. Kopen mooie babouches maar voor mezelf wil het niet lukken. Of te klein of te groot maar mijn maat moeilijk te vinden dus later nog maar eens ergens kijken. Lopen langs het feestterrein maar daar is weinig te beleven dus door naar de camper. Nog steeds geen lekker weer om buiten te zitten, er staat een frisse wind.
6 maart. Gaan vandaag een rondje rijden en beginnen in de Ammelln vallei. Een vruchtbare vallei met 27 dorpen die langs de voet van de bergen liggen. Er ligt een goede weg door de vallei maar wij willen toch door de dorpjes heen. Via een onverharde weg naar het eerste dorpje en dat is soms krap. Vraag aan een bewoner of we verder kunnen met de camper en dat was geen probleem, wel dus. Na een paar bochten een hele steile haakse bocht met los grind en zand en daar sta je dan. Kan alleen maar terug en er is een plekje om te keren. Zetten de camper daar neer en gaan te voet verder. wandelen er lekker rond en maken wat foto's. Stoppen in het volgende dorp en ook daar even wandelen. Kopen er een lekker stokbroodje en zoeken een mooi plekje voor de lunch.
Genieten van de rit en komen terrecht bij de blauwe rotsen. Zijn hier meer geweest maar er wordt wel geknoeid met het werk van de kunstenaar. Er is nu ook een schietbaan voor kleiduiven schieten en er was een wedstrijd bezig. Kijken daar even en krijgen thee aangeboden van de club. Lopen ook hier een uurtje rond en rijden naar een plek met veel grote rotsblokken. Hier kunnen we heerlijk wandelen en klauteren en dat blijven we prachtig vinden. Na een paar uur terug naar Tafraoute, even wat boodschappen doen en weer naar ons plekje in het keteldal. We hadden niet verwacht dat het plekje nog vrij zou zijn.
Dan nog even naar de Berberfamilie die we een paar dagen geleden ontmoet hebben en aan het eind van het dal in een tent wonen. De armoede is goed te zien in de tent waarin ze wonen, er staat niets in. Had van de kleinkinderen jassen mee gekregen en die aan de kinderen wezen geven. Wat waren die er blij mee, ze wilden de jassen niet meer uit, denk dat ze die vannacht met slapen ook aanhouden. Nachts rond het vriespunt en dan in een tent, lijkt mij er koud. Toch leuk om zo een familie blij te maken met wat kleding. Om half 6 weer bij de camper, was een lekkere dag.
7 maart. Nemen afscheid van Wilma en Gerard, die blijven nog een dag staan en gaan daarna naar de kust en wij gaan het binnenland in. Thole en Everdien komen ook afscheid nemen, gaan ook wat verder het binnenland in. Nemen afscheid van Henk en zijn vrouw die ook al jaren in Marokko komen. Vertrekken om half 10 en stoppen net buiten het dal bij een auto met sinaasappelen. Ze zijn zeer groot, kopen 3 kg voor 36 cent p/kg en hebben er maar 7 stuks. Daarna verlaten we Tafraoute via de R104, nemen daarna de R106 tot Azgour. Daar rechts afslaan bij een blauw bord met Tata er op. Een goede weg die niet op de kaart staat. Bij Issafen nemen we de R109 naar Tata. Om half 5 op een half lege camping in het centrum
Deze route is geweldig om te rijden, goede weg met mooie natuur. Je komt boven de 1800 meter en een heel stuk rijden we over een prachtige hoogvlakte tussen 15 en 1700 meter. Maken weer veel stops voor een foto, maken tussendoor een wandeling en genieten van de stilte hier, er rijd haast geen auto hier. Het lijkt soms wel of de bergen zo gemaakt zijn en niet door de natuur gevormd met al die verschillende vormen en kleuren. Zien hier ook de eerste kudde kamelen lopen en ze zijn vlak langs de weg. Als je stopt en de auto uit gaat dan worden ze nieuwsgierig en volgen je wat je gaat doen. Om half 5 op de halfvolle gemeente camping in Tata. Om 7 uur gaan we in de stad eten.
8 maart. Rijden om 10 uur van de camping voor een bezoek aan de grotten van Messalit die 7 km ten noorden van Tata liggen. Mooie plek om daar rond te wandelen. Niet echt grotten waar je in kan lopen maar openingen in de wand met aan de buitenkant een soort stalagmieten. Lijkt meer dat deze zijn ontstaan door dat er modderwater over de rand stroomt. heeft de kleur van de aarde maar is zo hard als steen. Heel veel zijn er afgebroken. Er zitten veel duiven die er hun nest bouwen in de openingen. Sinds 1986 stroomt er al geen water meer door de rivier en kan je overal door de bedding lopen.
In het dorpje Lehne bezoeken we een waterklok, een verdeel plek waar het water voor de bevloeiing van de tuintjes in de oase verdeeld wordt. Er was een oudere man die ons liet zien hoe het werkte. Hij had een bak met water en daar dreef een ander schaaltje in met een gaatje in de bodem. In het schaaltje zat een schaalverdeling en als het tot een bepaald niveau was gevuld dan ging de schuif dicht en stopte de water toevoer. Doordat we elkaar niet verstonden konden we er niet achterkomen of er voor het water moest worden betaald. Lopen door het dorp van lemen huizen en wandelen een stukje door de oase. Kopen een broodje en rijden terug naar de camping in Tata.
Lekker een poosje buiten in de zon maar in de loop van de middag wordt het erg warm en moeten we uit de zon. Om 5 uur gaan we de stad in en wandelen langs de winkeltjes en over de dagelijkse markt. Het wordt er vrij druk, de mensen komen om deze tijd de straat op. Om half 7 is het genoeg en gaan we in een restaurantje eten. Het smaakt heerlijk en voor € 5,- p/p kan je nog eens uit eten gaan. Was een rustige maar heerlijke dag.
week 5 Overnachtingsplaatsen in Google Maps week 7