Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7- 8 - 9 - 10

Marokko 2016 week 7

9 maart. Vetrekken om half 10 van de camping en rijden via de N12 richting Foum Zguid. De weg is goed en het landschap afwisselend met mooie bergen en kale steenvlakten. Verkeer is er bijna niet, vanmorgen maar een stuk of 6 auto's tegengekomen. Op een plaats met veel erosie van het regenwater en waar de rivier diep door het landschap stroomt. Het water heeft mooie vormen gemaakt in de steile oever. Maar ook hier geen druppel water in de bedding. Verderop bij het dorpje Akka Nait Sidi Tanzida stroomt nog wel water door de rivier en er staan veel palmbomen beneden langs het water. Gaan naar beneden om daar even rond te kijken. Gaan lopen, ben bang dat ik met de camper niet meer boven komt met voorwiel aandrijving.

Beneden is het prachtig, veel visjes in het water waar de reigers op af komen. Het landschap is puur, waterstroompjes met stapstenen, palmbomen en onverharde weggetjes. Tussen de palmbomen nog een waterpoel die vol zit met kikkers. Het enige wat je hoort zijn de kikkers en de vogels. Klim ook even naar boven om het dorp te bezoeken. Dat is oud met veel overdekte gedeelten en op een paar huizen na nog helemaal in de oude stijl. Jammer dat het stil is, het is ook half 1 en de winkeltjes zijn gesloten. Terug naar de camper en eten een broodje. Stoppen nog bij wat kamelen die lopen te grazen en van de stekelige bomen lopen te eten. Wel opletten, ze steken zomaar de weg over. Om 3 uur zijn we op de camping.

10 maart. Gaan eerst naar de souk en daar is het gezellig druk. Bijna geen toerist te zien op de markt. Veel groenten en fruit en van beiden slaan we wat in. Het is ook goedkoop, mandarijnen kosten 14 cent de kilo. Ook handgesmeed gereedschap is er ook altijd wel te koop. Waar een paar jaar geleden de ezels stonden daar staat het nu vol met bromfietsen. Gaan terug naar de camping en onderweg lopen we een oude kasba in. Bijna onbewoond, veel staat op instorten. Bij een huisje rookt het erg en kijken even om het hoekje. Een vrouwtje steekt net de oven aan en gaat brood bakken. Mooi om dat te zien alleen je stikt er soms bijna van de rook, verschrikkelijk om dit elke dag te moeten doen. Daarna naar de camping, wasje doen en lekker zonnen.
11 maart   Gisterenavond en vannacht veel wind en vanmorgen nog veel zand en stof in de lucht. De zon heeft moeite om er door te komen. Gaan vandaag door naar Zagora en rijden voor het eerst de nieuwe N12. Dat is een heel stuk korter dan via de Dra vallei, nu maar 130 km. Hier en daar komen er steeds meer plekken waar ze met bevloeien groenten telen, ook langs deze weg. Zien ook een karavan van kamelen, hij zie dat hij boodschappen was wezen doen in Zagora en nu weer terug naar de Sahara ging. Zijn om 1 uur in Zagora en vrij druk op de camping. Hebben geluk, er is er net één vertrokken en hebben een mooie ruime plaats. Eten een broodje en lekker van de zon genieten met een boek.
12 maart. Een dag dat alles mag maar niets moet dus een rustig dagje. lekker bij de camper wat rommelen, rondje lopen, wat lezen en komen zo de ochtend wel door. Gaan om 1 uur naar de stad en gaan eerst even eten. Daarna wandelen we wat rond door het centrum. Veel winkeltjes met kleden en ook veel kantoortjes waar je woenstijntochten en 4x4 safari's kan boeken. Verder is het rustig om deze tijd, de Marokanen komen pas later op de dag weer de straat op. Het is ook warm op straat met 28 graden. Om 3 uur weer op de camping en lezen wat buiten maar zitten ook wel eens even binnen. Je wordt soms gek van de vliegen, kan me niet herinneren dat we er ooit zoveel last van hebben gehad in Marokko.
13- 14 maart. Beetje bewolkt als we opstaan en om 10 uur is er nog een flauw zonnetje. Gaan naar de grote zondag souk en lopen naar het terrein waar de markt is. Daar is geen markt meer en die blijkt een paar km. verder buiten de stad te zijn. We gaan lopen en dat doen meer mensen. Komen ook mensen tegen die alweer terug komen en soms met de aankoop op het hoofd. Het nieuwe terrein is groot, alle plaatsen zijn niet bezet. Het is opgezet met brede betonpaden zodat er veel loopruimte is. Toch door deze opzet is de sfeer van de souk wel een beetje verdwenen vinden wij. Lopen er een uurtje rond, slaan wat groenten en fruit in en wandelen weer terug naar de stad.
Zien nu nog wat mensen op een ezel en wat ezelskarretje van de markt komen maar het duurt niet lang meer en ook dat is verleden tijd. Om 12 uur weer op de camping en drinken eerst koffie. Dan komen Henk en Suze de camping oprijden en komen tegenover ons staan. Ze stonden in Tafraoute toen wij daar arriveerden en hebben daar kennis gemaakt. Praten even bij en daarna lopen we naar de stad en gaan daar een hapje eten. Nemen deze keer ieder een pizza en die smaken heerlijk. Met drinken erbij zijn we € 6,30 kwijt en daar kan je toch niet voor koken. De rest van de dag wat aan de site werken en wat lezen. Het is mooi weer als we maandag opstaan. Maken de camper schoon, gaan in de stad eten en verder doen we weinig vandaag. Morgen gaan we verder.
15 maart. Kopen een nieuwe fles gas en verlaten Zagora en rijden verder naar het zuiden. Vaak een leuke plek Zagora maar deze keer heerst er een vliegenplaag en gewoon vies om buiten te zitten. Na 4 km begint een mooie nieuwe weg en met tegenliggers niet meer van het asfalt af. Stoppen bij Tamegroute voor een bezoek aan de pottenbakkers, altijd mooi om te zien. Ze zijn bezig met de klei maken, produceren nieuw aardewerk en dakpannen, maken het gereed om in de oven te doen. Er komt een grijze laag op en na het bakken zit er de groene laag glazuur op. Maken ook een wandeling door de nauwe straatjes van het dorp en de kinderen vragen veel om een dirham of een balpoint.
Gaan verder zuidwaarts en na 40 km krijgen we een minder goede weg met soms smalle afgebrokkelde stukken. Dat duurt 20 km en daarna is de weg weer nieuw en breed. Bij Oulad Driss kijken we even naar de camping en die ziet er mooi uit. We zijn de enige camper en blijven hier staan. Lekker rustig, heel wat beter dan Zagora en geen last van vliegen. Het ziet er allemaal leuk uit, veel palmbomen op de camping en verder alles heel simpel. Je kan ook met een kameel een trek maken vanaf deze camping. Ze zijn bezig in de palmbomen, lijkt iets van bevruchten met bloemen van de palmen. Klimmen zo met blote voeten de boom in. Doen rustig aan en morgen de omgeving maar eens verkennen.
 
week 6 Overnachtingsplaatsen in Google Maps week 8