Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Marokko 2016 week 8

16 maart. Staan hier lekker en blijven nog een dag staan. Gewoon heerlijk dat er haast geen vliegen zijn. Wandelen rond in het plaatsje en dat ziet er prachtig uit. Veel donkere gangen in de kasba die hier nog druk wordt bewoond. Mensen zijn heel vriendelijk maar ze houden hier niet van foto's maken. Je neem wel eens de verkeerde gang, soms lopen ze dood en moet je weer terug. Lopen ook even de oase in die soms mooi groen is terwijl er nergens water te zien is. Op veel plaatsen zie je grote scheuren in de grond. Denk dat het snel moet gaan regenen hier willen ze nog wat gaan verbouwen, overal kurk droog.
Komen weer op de camping en zetten de grill klaar. Heerlijk weer nu om buiten te braaien. Daarna lekker met de benen omhoog en een poosje lezen. Om 3 uur horen we kamelen op de camping en gaan even kijken. Een Engelse groep komt er aan en die gaan een paar uur rijden. Een heel werk om ze op te tuigen en alle mensen zonder problemen er op te krijgen. Daarna lopen we nog even naar de kasba om het museum te bezoeken. Best wel leuk om te zien maar er zijn niet heel veel voorwerpen. Het is er ook vrij donker en er is niemand te zien terwijl de deur gewoon open staat. Via een trap kunnen we ook het dak op en daar een mooi uitzicht over de kasba's.
17 maart. Vandaag rijden we door naar Mhamid een ritje van 8 km. Hier zijn dit weekend de Nomaden feesten en wat dat gaat worden weten we niet, we gaan het mee maken. Gaan naar de camping waar we al eerder hebben gestaan en er is nog een mooie plekje vrij. Ga daarna even boodschappen doe en het is gezellig druk in het plaatsje. Om 1 uur staan Wilma en Gerard ineens bij ons en praten even gezellig bij. Ook zij willen het feest mee maken. Eten een broodje en daarna de oogjes even dicht, vannacht slecht geslapen. Gaan om 4 uur nog een stuk wandelen en gaan even op een andere camping kijken die op een zandheuvel ligt. Hebben we ook al eens gestaan en je heeft er een mooi weids uitzicht. Voor het eten nemen we een heerlijke warme douche.
18 maart. Het is al vroeg warm en blijven de meeste tijd onder de luifel uit de zon. Doe wel even een rondje op de camping voor wat foto's en loopt naar het dorp om wat fruit te kopen. Dan komt iemand een uitnodiging brengen voor de opening van het Nomaden feest om 15.45 uur. Wij waren er op tijd maar het begon pas om 17.15 uur. Toch 1,5 uur later dan de afspraak, noemen het maar het Marokaanse uurtje. Er was een kort optreden van de artiesten die vanavond ook op het podium te zien zijn. Daarna een paar toespraken en na afloop kregen we thee en wat te knabbelen aangeboden. Om 8 uur lopen we naar het podium en maken daar een paar optredens mee. Mooie optredens en gelukkig staat het geluid minder hard dan in Tafraoute.
19 maart. Weer een warme dag en veel uit de zon onder de luifel. Om 15.45 uur gaan we naar de kamelenrace kijken die gehouden wordt in de droge rivierbedding. De deelnemers zijn er al maar de organisatie is onduidelijk. Er wordt druk overlegt waar ze het nu zullen gaan doen. Om 17.15 uur gaan ze dan eindelijk van start en dat gaat helemaal de mist in. De kamelen vliegen alle kanten op en er komt een nieuwe start. Die is niet veel beter maar het gaat wel door. Ze kunnen best wel hard lopen als ze eenmaal op gang zijn. Daarna naar een soort braderie waar ze veel streekproducten te koop aan bieden. Het is er aardig druk is met voornamelijk vrouwlijke bezoekers.
Lopen langs de straat waar ook veel dingen worden aangeboden voor de verkoop. Het wordt druk en wij gaan eerst een hapje eten in een restaurant. Dat was goed verzorgt en het smaakte voortreffelijk. Lopen om half 8 naar het podium waar we kijken naar een paar optredens en heel mooi om te zien. Om 9 uur zijn we het staan zat en gaan terug naar de camper. Best wel moe, zijn om 4 uur al van de camping vertrokken. De warmte is ook even wennen, om 22.00 uur is het nog 20 graden buiten.
20 maart. Gaan vandaag terug naar Zagora, nemen afscheid van Wilma en Gerard en rijden naar de receptie om te betalen. Rijden rustig de N9 terug en stoppen op een mooi plekje voor koffie. Om 12 uur in Zagora en even wat boodschappen doen. Stoppen naast de moskee en maken een paar foto's, de deuren staan open en dat komt niet vaak voor. Hij is prachtig van binnen, jammer dat je er niet naar binnen mag. Dan naar de groentenhal en de bakker en om 1 uur zijn we op de camping en vandaag gelukkig weinig vliegen hier.
21 maart. Rijden vandaag van Zagora naar Nekob. Komen eerst door de Dra vallei en die is altijd mooi om te rijden. Ze zijn wel de weg aan het verbreden maar daar hebben we weinig last van. Veel kasba's en palmbomen onderweg en in de rivier de Dra staat aardig wat water en het stroomt hard. Rijden op een leuke plek naar beneden en wandelen langs het water en in de oase. Leuk verzetje om de benen even te strekken tijdens een rit. Rijden via de R 108 over een mooie hoogvlakte tussen 1000 en 1100 meter naar Nekob. Even wat boodschappen doen en om 1 uur op de camping. Eten een broodje en lekker buiten in de zon. Begint al snel te waaien en om half 3 vliegen de stofwolken over de camping dus dat wordt binnen zitten.

Om 4 uur waait het veel minder en gaan toch wandelen. Lopen door de hoofdstraat en daarna richting de vele kasba's die hier staan. Veel zijn er al gerestaureerd en die zien er prachtig uit. Volgen ook een bord van een kasba en dat blijkt een hotel te zijn. We mogen toch even door de tuin om het hotel wandelen met zijn vele sinaasappelbomen. Er is ook een leuk zwembad en zelfs een mooi Berber museum waar we even mogen binnen kijken. Een gardien loopt mee het museum in en verteld ons waar de voorwerpen voor werden gebruikt. Toch aardig dat ze je zomaar toelaten zonder dat je gast bent. Inmiddels half 6 en lopen weer terug naar de camping. Het wordt al fris hier, staan op 1040 meter hoogte.

22 maart. Vannacht nog een harde wind maar als we opstaan is het een stuk minder. Vertrekken uit Nekob en rijden naar Tazzerine. Vrienden staan daar op een camping tussen de palmen en aardig uit de wind. Aardige weg om er heen te rijden met mooie bergen, oase's en veel vlakke steenvelden. Rijden om 11 uur Tazzarine binnen en zien hier het zand en stof door de lucht vliegen. Op de camping drinken we met elkaar koffie. Na het eten wandelen we naar de stad en nemen een taxi naar de rotstekeningen bij Ait Ouazik, 25km buiten Tazzerine. Je rijd wel 14 km piste maar niet aan te raden met de camper. Rijden 5 kwartier over de 25 km.
Op een heuvel liggen de rotstekeningen en die worden dag en nacht door een gardien bewaakt. Er zijn al veel stenen met afbeeldingen mee genomen. Hij laat ze ons zien en verteld ons details over de afbeeldingen, o.a. dat de tekeningen al ruim 7000 jaar oud zijn. Lopen daar een uur rond en krijgen daarna thee aangeboden. Was een bezoek meer dan waard vonden wij. Om half 6 weer terug in Tazzarine en ondanks dat we een leuke fooi gaven boven de afgesproken prijs was de chauffeur niet tevreden, hij wilde meer geld, hij wist niet dat hij zoveel piste moest rijden. Jammer voor hem maar dat ging niet door. Doen nog wat boodschappen en wandelen terug naar de camping. Toch nog een mooie dag ondanks dat er veel wind was.
week 7 Overnachtingsplaatsen in Google Maps week 9