Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 Najaar 2017 week 3 Index
16 sept. Vervolgen de druivenroute via de N2 en ook dit gedeelte is prachtig, een genot om hier door te rijden. Maken veel stops en je blijft foto's maken. Via de N206 en de N312 rijden we naar een stuwmeer waar een leuke overnachtingsplaats zou zijn. Het laatste stuk is onverhard en loopt naar beneden. Eigenlijk te slecht maar gok het toch maar. Aan het water staat een koude wind en blijkt nu een plek waar we niet buiten kunnen zitten. Gaan hier geen dag staan en gaan terug naar boven. Dat gaat maar net, door de gaten is het moeilijk om een beetje snelheid te krijgen.
Aan de overkant van het meer is een camping en rijden er heen. Het hek staat open maar de receptie is gesloten. Zoeken een plekje zodat we een beetje uit de wind kunnen zitten. Het is niet warm maar maar goed te doen bij een flauw zonnetje. Ga me melden bij het restaurant en schrijven alleen mijn naam op. Lezen een poosje en maken uitgebreid gebruik van de warme douche, lekker om er een poos onder te staan. Geen gezellige plek om een paar dagen te staan, het ligt ook nog op 880 meter en zonder zon best fris dus morgen trekken we weer verder.
17 sept. Het is bewolkt vanmorgen en wat nevelig maar gaan toch maar rijden. Even langs de sanizuil voor lozen en wat water laden en rijden om 11 uur van de camping. Het wordt een mooie route door de bergen en op zondag heel stil op de weg. Kunnen rustig rijden en overal stoppen voor een foto. Bij Geira maken we een stop waar nog resten van een romeinse weg zijn te zien. Alleen de pilaren van de brug zijn nog te zien. Maken nog een stop waar verschillende voorraadschuren staan van graniet. Hier werden de maiskolven en ander voedsel in opgeslagen. De vaak ronde platen op de palen zorgen er voor dat muizen en ratten niet bij de voorraad kunnen komen.
Komen bij Lobios en stoppen bij een thermobad waar veel mensen in het warme bronwater zitten te genieten. Het water is zeker 50 graden waar het de grond uitkomt. Dachten hier op de parking te overnachten maar er staan borden dat dit verboden is. Zien nog wel een erg afgelegen plek tussen de bomen maar dat trekt ons beiden niet. Gaan een wandeling maken bij de baden en daarna rijden we verder. Bij Lindoso is een oud kasteel en daar kunnen we op de parking wel overnachten. Staan nog wel alleen maar vlak bij woningen. Om 6 uur komen er nog 3 campers en later op de avond nog een paar. Was weer een fijne dag.
18 sept. Donker weer als we opstaan en vannacht ook regen gehad. De lucht klaart even op maar daarna komt er mist opzetten. Zo nu en dan valt er wat regen. Bezoeken toch even het kasteel en dat stelt weinig voor maar achter het kasteel staan mooie voorraadschuren. Jammer dat we geen zon hebben, hadden we nu gisteren maar even rond gewandeld. Vanmorgen ook een storing in een fototoestel en is niet meer te gebruiken, vervelend maar hebben nog een oude reserve die ook goed bruikbaar is.

Om 1 uur vertrekken we en rijden naar Soajo. Wel een stuk smalle weg maar wel te doen met 2,35 cm breed. Daar is ook een CP met loosplek en water. Er staan ook mooie schuren boven op een grote rots maar ook nu geen zon. Veel van deze schuren worden nog steeds gebruikt. Door de sleten tussen de stenen kan je zien wat er in is opgeslagen. In de meeste liggen maiskolven te drogen. Ze worden goed onderhouden en sommige zijn al gerestaureerd. De reden waarom ze op een rots zijn gebouwd zal wel te maken hebben met het verdedigen van de wintervoorraad.
Dan door naar Ponta do Lima. Daar is de parking bezet door een kermis en een markt. Worden naar een andere plaats verwezen en dat blijkt ook een CP te zijn met een loosplek en waterkraan. Er is een Garden festival in de stad en het is gezellig druk op straat. Wandelen langs de kramen, kijken op de oude brug en lopen even door het centrum. Zo nu en dan komt de zon er even door. Gaan in een restaurantje eten en dat is geen goede keus achteraf. Het vlees is taai en de salade en friet drijft van je bord af door de olie. Om 7 uur terug naar de camper en hopen dat het vannacht niet teveel gaat regen. We staan namelijk onder hele grote bomen en de grote druppels die daar uitvallen maken veel herrie op het dak.
19 sept. Verzorgen de camper en vertrekken richting de kust. Onderweg veel druiven en ze zijn volop aan het plukken. Zien het niet langs de weg maar er rijden wel veel tractoren met grote houten tonnen vol met druiven. De fabriek ligt langs de weg en stoppen er even. Er staat een hele rij te wachten. Voor het wegen wordt er door een soort boor het vocht in de druiven gemeten denken we en daarna rijden ze de weegbrug op. Het afval van het persen ligt achter de fabriek op een hoop en wat ze daar mee doen weten we niet. Wel eens gelezen dat er kleurstof van wordt gemaakt. Rijden door naar Esposendo. De kustweg is druk, komen door veel plaatsjes en als de zon er door komt een hele mooie route.

op de parking bij de vuurtoren. Daar mist het aardig en om de 15 seconde hoor je een soort scheepshoorn vanaf de vuurtoren en dat schijnt de hele nacht door te gaan. Geen aantrekkelijke plek dus om rustig te slapen. Ook de mist maakt het er niet gezelliger op. Eten er een broodje en rijden naar de parking bij het busstation maar ook dat is geen aantrekkelijke plek. Rijden naar Vila do Condo waar een groot terrein is waar je wel met 100 campers kan staan. Staan aan de riviermonding en de boten varen hier langs van en naar zee. Het is lekker weer en lezen de rest van de middag in de zon. Eind van de middag varen de vissersboten naar zee om hun netten uit te zetten.

20 sept. Al vroeg komen de visserboten binnen, wordt er wakker van. Het is mooi weer, ontbijten en daarna wat mail en sms berichtjes beantwoorden, een jarige vandaag. Camper even op orde brengen en dan lekker de stoelen buiten en genieten van de zon. Na de lunch wandelen we naar het havenhoofd waarop de vuurtoren staat. Er staat ook een visserskerkje op de pier maar die is gesloten. Kijken bij het fort maar door werkzaamheden ook gesloten. Kijken even bij het strand en wandelen daarna naar de vissershaven. Daar is het niet druk en maar weinig bootjes aan de kade. Er ligt wel een oud schip (Galjoen? )die je kunt bezichtigen maar door werkzaamheden aan boord is dat nog 3 weken niet mogelijk.
Willen vanavond in de stad eten en kijken vast waar we dat gaan doen. In de straten staan veel vervallen huisjes die te koop zijn en ook veel huisjes die betegeld zijn. Gaan terug naar de camper en zitten tot 6 uur buiten, wordt dan koud door wind van zee. Kleden ons om en gaan om 7 uur eten. Bijna alle restaurantjes zijn gesloten en ook die waar we wilden eten. Zieken nog een heel luxe restaurant en gaan daar maar eten. Binnen merken dat het een pizzaria te zijn. Nooit zo,n luxe pizzaria gezien. Eten er een heerlijke pizza die met zorg bereid is. Om 9 uur weer in de camper en een plan maken voor morgen.

21 sept. Om 9 uur vertrekken we richting Porto. Rijden via de N13 binnendoor. Komen door veel plaatsje, ze liggen vaak tegen elkaar aan dus zelden dat je harder dan 50 km mag. Rijden dwars door Porto heen en dat gaat boven verwachting. Hadden het veel drukker verwacht, de wegen zijn goed en geen enkel file vanmorgen. Rijden door naar het dorp Cortegaca waar een geheel betegeld kerkje moet staan. Hebben hem snel gevonden en die is echt mooi. In 1910 is hij op de plaats van de oude kerk die 900 jaar oud was opnieuw opgebouwd en helemaal betegeld. Vooral de voorkant is indrukwekkend met de mooie plateau's.

De begraafplaats is slecht onderhouden, veel grafhuisjes zijn vervallen, veel deuren en ramen stuk en verder vol met onkruid. Dit zie je niet vaak in Portugal, bijna altijd worden de graven met zorg bijgehouden. Rijden naar de kust en drinken wat op een parking aan zee. Helaas hier ook weer veel mist wat van zee het land opdrijft. Rijden verder naar Furadouro waar op een mooie parking al 15 campers staan. Wandelen naar het plaatsje maar stil op straat. Het mist en de winkels zijn meest tot 4 of 5 uur gesloten. Wel mooie kunstwerken van rotsblokken langs de straat. Gaan terug naar de camper en de zon komt er nog een poosje door. Overnachten hier wel met 30 campers.
22 sept. We rijden naar Ovar, een klein plaatsje waar veel betegelde huizen moeten staan. Rijden tot in het plaatsje maar nergens een parkeerplek voor een camper. Terug naar het begin van van het plaatsje waar wel plaats is. Het tegelwerk is vaak wel saai van kleur maar er staan ook mooie tussen. Is wel een gezellig plaatsje maar morgens om 10 uur wel stil op straat. Lopen een uurtje rond, gaan wat boodschappen doen en rijden daarna naar Aveiro. Onder het viaduct is een grote parkeerplaats waar wel 50 campers staan. Lopen naar het centrum en dat is maar 300 meter. Nu aardig wat boten in het water waar Aveiro om bekent staat. Het waren er 7-8 jaar geleden veel minder.
Ze worden nu ook gebruikt voor rondvaarten en daar hebben ze het druk mee. Er zijn heel wat toeristen nu in de stad. Wandelen door de straten en het valt ons op dat we veel Nederlands horen praten. Vertrekken hier weer om half 3 en moeten 30 km dezelfde weg terug rijden, Aveiro ligt op een landtong. Rijden naar Bico waar een mooie vrije plek is aan de haven. Het is heerlijk weer en kunnen nog een poos in de zon zitten. Een drukke maar mooie dag hebben we gehad. Om half 6 komt er meer wind en koelt het hard af dus opruimen en lekker naar binnen.

 

week 2 Overnachtingsplaatsen deze reis Overzicht in Google Maps week 4