Week 1 - 2 -3 - 4 - 5 Najaar 2017 week 4 Index
23 sept. Weer nevelig als we opstaan en vertrekken maar verder zuidwaarts. Het blijft de hele morgen donker en soms ook aardig wat mist. Gaan op het gemak boodschappen doen en dan toch maar verder naar Costa Nova aan de kust. Daar zijn een paar plaatsen waar je met de camper mag staan. De eerste is vol en op de tweede nog ruimte genoeg. Eten eerst een broodje en gaan op het strand kijken. Daar zijn weinig mensen, er waait best een fris windje. Wandelen via het strand en houten loopbruggen naar de eerste parking en lopen daar de versierde straten in.
Komen op de boulevard en daar staan nog veel houten huisjes. Ze zijn geverfd in verschillende kleuren en het doet gezellig aan. Kijken even in de markthal waar veel vis en groenten te koop zijn. Lopen naar de haven waar veel vissersbootjes liggen . De vissers zijn druk met hun netten. De zon is inmiddels gaan schijnen en gaan terug naar de camper. Het is zaterdag en blijven hier maar staan, in het weekend overal druk met auto's en campers. Lezen in de zon en gaan om 4 uur nog even naar de boulevard. Er is een kleine kermis en zijn een muziektent aan het opbouwen. Er wordt ook zwaar vuurwerk afgestoken. Gaan om 9 uur nog een keer kijken maar valt tegen, meer markt dan een feest.
24 sept. En weer mist vanmorgen, dit hebben we nog nooit meegemaakt in Portugal. Rijden langs de kust verder zuidwaarts. Op de parking bij Praia da Vogueira staat het aardig vol met langparkeerders, sommige maken er een camping van en vragen zo om verbodsborden voor campers. Er zijn 2 waterkranen en doe de watertank vol. Rijden door naar Praia do Mira. Parkeren op de grote mixparking bij de duinen. Drinken koffie en gaan een lange strandwandeling maken. De zon is er weer doorgekomen en de mist lost snel op.
Heerlijk lopen op het strand, het zand is hard en er is weinig wind. Er liggen ook mooie vissersboten op het strand met een hele hoge boeg om door de branding te komen. Bezoeken het visserskerkje bij het strand en lopen over de boulevard weer terug naar de camper. Zien dichter bij de stad nog een mooie plek om te staan. Rijden daar heen en staan hier lekker uit de wind en in de zon. Zitten lekker buiten en lezen wat. Om 4 uur lopen we terug naar de stad en ineens komt de mist weer opzetten. Wandelen een uurtje bij het strand en kijken in het stadje maar weinig intressants te zien. Gaan terug naar de camper en nemen een lekker wijntje. Ondanks de mist toch wel een leuke dag gehad.
25 sept. Gaan vandaag het binnenland in. Rijden langs de Lidl voor de nodige boodschappen, tanken LPG voor 62 cent/liter en daar door naar Luso. Was vroeger een klein dorp met een klooster maar toen de warm waterbronnen bekent werden is het een waar kuuroord geworden. Het water schijnt heel geneeskrachtig te zijn voor veel aandoeningen. Het is er druk met mensen die het water komen halen. In flessen en jerrycans worden er auto's volgeladen. De bron Fonte Säo Joäo ligt een stuk lager dan de weg en een hele sleep om het allemaal naar boven te dragen. Het lijkt wel dat ze het verkopen, zoveel nemen ze mee.
Rijden daarna naar het natuurpark Bucaco, deels bos en deels arboretum. In 1628 werd hier het eerste klooster gebouwd en rondom bomen geplant om de wereld op afstand te houden. Via goed onderhouden paden komen we bij het klooster wat in 1628 is gebouwd door de Karmelieten. Bij het klooster staat het jachtslot wat in 1888 in opdracht van koning Carlos is gebouwd. Een prachtig gebouw waar nu het Palace Hotel in gevestigd is. Het gebouw is schitterend om te zien en de bewerkte zuilen aan de voorgevel zijn prachtig.
Bezoeken het oude klooster en daar is niet veel meer van over. Alleen de kloostergang, de kapel en een paar slaapcellen zijn nog te bezichtigen. Wat wel opvalt zijn de deuren en kozijnen van de cellen, die zijn bekleed met kurk. Ook het plafond van de kloostergang is helemaal bekleed met de schors van de kurkeik. Wandelen weer terug naar de parking en dat is wel 1 km. Via een andere weg kan je ook bij het hotel komen maar dat wisten we niet. Rijden naar Noqureira do Cravo waar een kleine CP is. Moeilijk om er te komen, ze hebben de opgebroken en moeten door het zand heen. Je kan lozen, er is een kraan en zelf stroom en gratis. Kunnen nog een uurtje lezen in de zon.
26 sept. Vandaag gaan we een bergroute rijden in het gebied Serra Estrela. Via de plaatsen Seia,Manteigas, Torre naar Belmonte. We rijden door het hoogste berggebied van Portugal tot boven 2000 meter. Het is een prachtig gebied met goede wegen en de natuur is geweldig. We treffen het wel, het is prachtig weer, zon en een strak blauwe lucht. Stoppen veel bij mooie rotsformatie's en weidse uitzichten met diepe dalen. Lekker dat klimmen en klauteren tussen en over de rotsblokken. Ook lekker weer op deze hoogte omdat het bijna windstil is. Bij een mooi blauw stuwmeer stoppen we een uurtje, drinken koffie en genieten van schitterende uitzicht op het gladde blauwe water.

Maken hier en daar korte wandelingen en genieten van de natuur om ons heen. Bij een groot stuwmeer maken we ook een mooie wandeling. Ook nog een stop bij een oude radarpost van het leger en wandelen er een rondje. Eigenlijk weinig te zien hier. Weet niet hoeveel keer we vandaag in en uit de camper zijn gestapt maar heel veel. Komen om 4 uur aan op de CP van Belmonte. Hij ligt wel langs een doorgaande weg maar zo druk is het hier avonds en nachts niet met auto's. Kunnen in het parkje op het gras en onder de bomen zitten. Lezen lekker tot 6 uur, dan vertrekt de zon en koelt het hard af. Het was een lange dag, vertrokken al om half 9 maar wel een heerlijke dag.

27 sept. Gaan eerst Belmonte in om het kasteel en het plaatsje te bekijken. Gezellig plaatsje met mooie straatjes. Het kasteel is ook wel aardig maar er moet nog veel aan hersteld worden. Op de binnenplaats hebben ze een podium en zitplaatsen gemaakt van strakke natuursteen tegels maar vind het er niet echt mooier op geworden. Er is ook een museumpje maar dat stelt niet veel voor. Gaan weer rijden en vervolgen onze route door de bergen. Maken wel een paar stops maar maken deze keer minder foto's, gisteren genoeg gemaakt. De route blijft mooi en genieten wederom van het mooie landschop.
Om 12 uur komen we aan bij het dorpje Castelo Mendo. Het ligt op een bergtop en hebben een prachtig uitzicht over de omgeving. Mogen hier buiten de poort overnachten op de parking. Eten eerst een broodje en lezen een poosje. Om 3 uur gaan we het dorp bezoeken en dat is mooi binnen de muren. De hoofdpoort is nog in goede staat en 2 stenen zwijnen houden de wacht. Nog mooie oude huizen, waterputten en straatjes van keien. Van het oude kasteel is bijna niets meer over. Alleen van de oude kerk staan de buitenmuren nog overeind. Begreep dat er nog maar 80 mensen wonen. Er zijn geen winkels en ook geen souveniers te koop, er is alleen een klein cafeetje. Mooie stille plek om te overnachten wat we met 5 campers doen.

28 sept. Beginnen de dag rustig en vertrekken om 10 uur richting Almeida. Rijden binnendoor over witte weggetjes en die zijn gewoon goed te rijden met de camper. Stoppen bij Castel Bom, een oud bergdorpje waarvan de muur om het dorp bijna helemaal verdwenen is, gebruikt denk ik om de huizen te repareren. Beslist de moeite waar om hier een uurtje rond te lopen. Mooie straatjes met huisjes gebouwd van grote stenen graniet. Het loopt niet overal lekker door de ongelijke keien van het wegdek, goed kijken waar je loopt. Er staan maar een paar nieuwe huizen die wit gepleisterd zijn en en die er niet echt tussen passen.

Rijden verder naar Almeida. en de CP bij de stadsmuur is gesloten. Er is een nieuwe CP een paar 100 meter terug langs de doorgaande weg. Plaats voor 20-25 campers met sanizuil (button) en stroompalen waar geen stroom opstaat. Eten eerst een broodje en lezen een poosje in de zon. Het is warm vandaag met ruim 30 gr. Om half 3 wandelen we naar het centrum maar daar is niet zoveel te zien. Dat valt ons wel tegen, hadden er meer van verwacht. Zijn nog wel bezig met de opgravingen van en rondom het oude kasteel maar dat kan ons ook niet echt boeien. Gaan terug naar de camper en lezen lekker buiten maar uit de zon deze keer. Koelt haast niet af, om half 10 is het nog 21 gr. buiten.
29 sept. Rijden weer noordwaarts door een prachtig landschap. Een heuvelachtig landschap met landbouw maar ook veel druivenstokken. Heel weinig bomen zodat we prachtige vergezichten hebben. Wel wat sluierbewolking maar de zon heeft toch de overhand. Rijden naar de bergtop bij Castelo Rodrigo waar een beeld van Christo-Rei staat met uitzicht over de weide omgeving. Langs de weg omhoog staan allemaal kapelletjes. Rijden weer naar beneden en gaan even boodschappen doen. zoeken een leuk plekje om een broodje te eten. Staan hier ook amandelbomen en eronder ligt het vol met amandelen. Ze laten hier alles onder de bomen liggen, noten, appels vijgen ligt er overal vol mee. Vinden wij zonde en rapen er aardig wat op.
Dan het laatste stuk rijden naar het stuwmeer Santo Cobinha waar enkele plaatsen zijn om te overnachten. Bij een parkeerplaats stoppen we, er staat maar 1 camper en wel een mooie plek om te staan. Stoelen buiten en lezen lekker onder de bomen uit de zon. Is weer warm vandaag met 30 graden en kunnen lang buiten zitten. Als we het licht aan doen in de camper dan schrikken we wel even. Het zit vol met hele kleine vliegjes die door het gaas heen gekomen zijn. het plafond zit er vol mee. Met een natte doek maar tegen het plafond drukken dan pakt je er steeds aardig wat. Zijn wel een half uur bezig om ze allemaal te pakken. Een uur daarna voel ik ze nog op me zitten, bah.

 

 
week 3 Overnachtingsplaatsen deze reis Overzicht in Google Maps week 5