index Portugal 2020 week 2  
13 maart. Rijden vanmorgen eerst naar Estoi en bezoeken daar de tuin van het paleis. Mooi van opzet met ook veel fruitbomen. Niet de goede tijd voor een tuin maar toch wel leuk om te bezoeken. Het paleis is nu een hotel maar via het hotel is bezoeken mogelijk. Daarna rijden we naar de Lidl, het is hier druk en veel schappen in de winkel zijn leeg. Horen vertellen dat ook hier het Coronavirus steeds meer uitbreid. Rijden naar Praia dos Tomatos waar een grote gedoogplaats is waar wel 100 campers kunnen staan. Er staan er nu ongeveer 40 dus nog plaats genoeg. Om 3 uur gaan we naar het strand, in die omgeving rond te wandelen worden we nooit zat.
Wandelen eerst langs de bovenrand en hebben zo een mooi overzicht op de uitgesleten en afgebrokkelde kustlijn. De kleuren komen door de zon prachtig op de foto. Terug lopen we via het strand en ook dat is genieten van de door erosie aangetaste wanden. Om half 6 weer bij de camper en kunnen nog even buiten zitten. Na het eten lezen we op het forum dat ook hier het virus snel toeneemt, camping soms al gesloten en vanaf maandag nog meer strengere maatregelen om uitbreiding te voorkomen. Willen morgen nog meer wandelen en indien nodig zondag Portugal maar verlaten.
                             Parking Praia dos Tomatos. Geen voorzieningen en gratis. N 37.07928  W 08.14160
14 maart. Zouden nog gaan wandelen vandaag maar het is zwaar bewolkt en verwacht eerder regen dan zonneschijn. Gaan rijden naar de Spaanse grens, lezen vanmorgen nog meer slechte berichten over Spanje en Frankrijk i.v.m. corona. Wel donker weer om te rijden maar het blijft wel droog. Om 12 uur rijden we Spanje binnen en om 1 uur komt de zon er door. Stoppen voor een broodje en kijken nog even naar de nieuwe berichten. Daar worden we blij van. Het is nu al stiller op de weg en zijn op tijd op de CP van Zafra. Er zijn nog een paar plaatsen vrij, is geen geweldige plek maar het is maar voor 1 nacht. Vandaag 360 km gereden.
      CP in Zafra. N 38.42525  W 06.41066 Overnachten, lozen en water tanken is gratis. Nachts rustig met verkeer.
15 maart. Gaan om 7 uur rijden, de laatste berichten zijn dat de grenzen van Spanje en Frankrijk snel gesloten worden en wat hier van klopt is een beetje duister. Het is heel stil op de weg, vrachtvervoer en campers die op huis aan gaan. Het is mooi weer maar onderweg ook ineens mist. Na een half uur weer goed zicht en volop zon. Het is ontspannen rijden zo en om half 5 zijn we in Irun. We overnachten op een parkeerplaats bij een winkelcentrum. Het rijden ging goed vandaag, nog nooit 820 km gereden op 1 dag. Morgen vroeg weer verder door Frankrijk.
16 maart. Hebben goed geslapen ondanks dat het de hele nacht heeft geregend. Dan zijn oordopjes toch een uitkomst. Vertrekken om half 8, het is nog 10 min naar de grens en die is nog open. Hij zou om 8 uur sluiten maar zien nog geen politie of douane mensen. Nemen de tolweg naar Bordeaux en daar valt de drukte mee. Op de N10 en de N910 is het wel druk met vrachtverkeer. Om 11 uur weer regen en schiet het allemaal niet zo op. Tanken diesel bij de supermarkt voor € 1,21 en en halen wat boodschapen bij de Lidl. Ook hier de schappen voor 40 % leeg, raar gezicht hoor. Om 3 uur vinden we het genoeg voor vandaag en stoppen op een kleine CP. Wij zijn de enige maar later komen er nog enkele bij. Vandaag 500 km gereden.
                   Sainte Maure de Touraine N 47.09321   E 0.61283 overnachten € 4,- voorzieningen aanwezig.
17 maart. Goed geslapen, er is wel wat regen gevallen maar er niets van gehoord. Vertrekken maar weer vroeg, volgens de laatste berichten gaan vandaag om 12 uur alle Franse grenzen dicht. Ook mogen de Fransen zonder goede redenen vanaf 12 uur niet meer de weg op. Nemen de tolweg via Parijs en dat rijdt lekker vlot. Tot half 12 is het druk op de weg naar het zuiden, mensen die nog snel met de auto Parijs willen verlaten. Bij de tolpoortjes worden de Fransen aangehouden ter controle of ze wel een goede reden hebben om onderweg te zijn. Ons laten ze door rijden. Na 12 uur wordt het heel stil op de weg, bijna allemaal vrachtauto's wat er nog rijdt. Om 2 uur zijn we bij de grens van Belgie maar daar is niets te zien van een sluiting en ook geen politie of douane te zien. Rijden daarna vlot door Belgie. In Nederland nog een omleiding door een ongeluk op de A27 maar zijn toch om 6 uur weer thuis en hebben hopelijk geen virus mee gebracht. Jammer dat het virus de vakantie teveel beinvloed heeft en hopen maar dat dit allemaal snel voorbij gaat.
index.   week 1